Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 22 návštěvníků)

Františci

0.0
Františci

Potřebné ingredience

Těsto: 200ml mléka, 50g cukru, 70g másla, 400g polohrubé mouky, špetka soli, 2 lžíce skořice, 1/2 kostky droždí Náplň: 100g másla, 2 lžíce skořice, 80g moučkového cukru

Postup přípravy

Zaděláme těsto ručně nebo jak já v pekárně. Rozválíme a pomažeme náplní. Zabalíme jako do rolády a pak nakrájíme na cca 1,5cm široké kousky. Ty přendáme na plech, podélně vymáčkneme rýhu, potřeme vejcem a pečeme na 170°C cca 20minut. Po upečení posypeme cukrem.
Speciálně do těchto františků jsem do těsta skořici nedávala (kvůli návštěvě, která nemá skořici ráda). Normálně by těsto mělo být hnědší. Ani v náplni není skořice. Místo ní jsem dala perníkové koření. Taky to jde, ale se skořicí jsou daleko lepší.

Vyválíme vykynuté těsto a potřeme náplní.

Dáme na plech, vymáčkeme rýhu, potřeme vejcem a pečeme.

Poprášíme cukrem. Dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

monky3 8. 2. 2012, 11:37
prosím, máslo do náplně rozpouštíte, nebo ne.....minule mě to teklo při pečení po plechu :^).... *-) (L)díky
gabulle 9. 2. 2012, 21:08
@monky3 Na učňáku jsme dělali že těsto se jen rozehřátým máslem potře a posype se to sypkou směsí (strohanka,cukr,skořice) nikdy nic nemůže vytýct (Y)
mnamnulka 9. 2. 2012, 22:05
@gabulle To jsem také zkoušela, ale františci pak byly takové suché. TAk jsem příště zase dělala s pěknou vrstvičku másla. Jsou pak vláčnější a chutnější. Ale každému chutná něco jiného. (L)
žingi 9. 2. 2012, 21:11
@gabulle škoda,že jsem to nevěděla odpoledne *-) (Y) (Y) (Y)
mnamnulka 8. 2. 2012, 11:45
@monky3 Máslo utřu s cukrem a skořicí a touto směsí potřu těsto. Máte pravdu, trochu másla vyteče. Dejte raději papír na pečení, ať nemusíte plech umývat :-$
žingi 9. 2. 2012, 20:56
@mnamnulka *-) *-) *-)dnes jsem zkoušela (zajic)dobré chuťově,ale opravdu toho bylo dost na papíře :-$příště spíš zkusím takto,ale zamotat raději do rohlíčů (Y)
mnamnulka 9. 2. 2012, 21:56
@žingi Jak jsem psala, tak máslo vždy trošku vyteče, ale spíš jen malinko. *-) Je mi to líto, ale vůbec netuším, čím to může být. :^) Al erohlíčky by taky mohli být dobré. (Y)
monky3 8. 2. 2012, 11:52
@mnamnulka jo díky, na papíru peču vše, ale minule se mi to dost koupalo, dám asi míň másla, podle Vás ,-) (F)
mnamnulka 8. 2. 2012, 17:19
@monky3 Já taky bez papíru na pečení nedám ani ránu a bez pekárny vlastně taky :^) Jsem zkrátka lenoch, který si chce všechno ulehčit. ^o) Másla opravdu bohatě stačí 100g. Tak ať se zadaří. (hello)
lidare 8. 2. 2012, 11:27
(Y)moc se mi líbí,asi zkusím aby bylo co ke kávě :-) (Y)
Alca1980 8. 2. 2012, 9:21
Jé děkuji za připomenutí téhle bašty, před lety jsem je pekávala dost často, ale nějak sem na ně pozapoměla. (Y)
darinka30 7. 2. 2012, 22:33
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
alimraj1 7. 2. 2012, 21:18
mně přijde,že v těstě skořice není,proto to máte hnědé :-$
mnamnulka 7. 2. 2012, 21:25
@alimraj1 Ano, jak již jsem psala paní Jarmile: do těsta jsem skořici opravdu nedávala. Ještě to raději dopíši do receptu.
lazenacka10 7. 2. 2012, 18:01
Tak i já dnes zkoušela recept.Těsto jsem měla též hnědé ,ale pracovat snim šlo uplně nádherně bez pomoučnění.Jsou skvělé .Moc děkuji (L) (L)
mnamnulka 7. 2. 2012, 21:20
@lazenacka10 Tak to je super (Y) (Y) Máte pravdu - těsto má mít hnědší barvu. Ale já jsem do focených františků skořici nedávala, protože návštěva, pro kterou jsem pekla, skořici nemá ráda. I do krému jsem místo skořice dala perníkové koření. Taky to byla mňamka, ale podle mě je skořice nejlepší. (zajic) Asi jsem to měla v receptu zdůraznit, ale vůbec mi to nedošlo. Tak se moc omlouvám. (pirko)
linda02 (upraveno) 7. 2. 2012, 16:54
tak akorát zkouším Vás recept a těsto mám oproti Vám teda tm.hnědé mají být opravdu 2lžíce skořice? a další mám těsto oproti Vám tedy řídké z toho co mám asi moc placka vyválet nepůjde zkusím ještě dát více mouky :´( no uvidíme co z toho vyjde :-p :-p :-p :-p tak mi z toho vyšlo cosi hnědého ne moc měkkého tka uvidíme příště to by v tom byl čert abych je neměla tak pěkné jako vy :-)
mnamnulka 7. 2. 2012, 21:17
@linda02 Tak to je mi moc líto. Já všechno naházím do pekárny a ono se to samo umíchá ^o) Musím těsto sledovat a podle potřeby přidat mouku.. Když mám méně kvalitní levnější mouku, tak také musím mouku dosypat *-) Tak ať se vám příště zadaří. (L)
linda02 8. 2. 2012, 8:25
@mnamnulka o víkendu se na ně chystám znova tak uvidíme, asi to bylo tou moukou nebo nevím, ale určitě musí být dobré |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie