(recept
si oblíbilo 24 návštěvníků)
Barches - šábesový chléb, též "chala", výborný i druhý den

Potřebné ingredience
160 ml vlažné vody, 1 celé vejce, 1 žloutek, 40 ml rostlinného oleje, 400 g hladké mouky, půl lžičky cukru, 1 lžička soli, půl kostky droždí. Na potření vejce rozmíchané s vodou, sezam nebo mák na posypání.
Postup přípravy
Postup určitě netřeba dlouze popisovat, pekárnu nastavit na program "těsto", případně dosypat mouku nebo přidat trochu vody. Po ukončení programu záleží na Vás, jaký tvar barchesu chcete mít. Já motám ze čtyř pramenů jako vánočku. Před pečením v troubě nechám asi půl hodiny kynout pod utěrkou, potřu vejcem s vodou, posypu (u nás vede mák) a peču na cca 170 st. asi půl hodiny, pak už nikam neodcházím a hlídám každou minutu navíc, aby povrch příliš nezezlátl.Recept jsem dlouho "vychytávala" a upravovala pro domácí pekárnu, aby chutnal jako babiččin originál, zadělávaný samozřejmě v míse :-).
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Sophie70
(upraveno)
14. 1. 2013, 10:30
moje slová boli úprimné, veľmi som sa tešila výsledku, ktorý sa mi podaril vďaka Vám
..... Trnava je asi 20 km od mesta kde bývam, blízko.... moja babička keď bola mladá, tak pracovala v rodine židovského lekára a aj keď si recepty nezapamätala, tak jedlá veľmi chválila a ja som vždy rada, keď môžem niečo vyskúšať zo židovskej kuchyne


nahlásit
Sophie70
(upraveno)
6. 1. 2013, 20:26
vyskúšané a musím povedať, že takéto niečo fantastické a úžasné som už dávno nejedla
s cestom sa krásne pracovalo a výsledok je úplne perfektný. Možno sa zdá, že zveličujem, ale mám z chlebíka krásny pocit
ďakujem veľmi pekne za recept, mám ho vždy pri ruke, lebo odteraz ho budem piecť veľmi často
posielam pozdrav




nahlásit

NikaV
(upraveno)
7. 1. 2013, 13:10
@Sophie70
Moniko, díky za tolik chvály
. Mějte se fajn, zdravím na Slovensko a ještě Vám musím napsat, že babička s dědou (ti, u kterých jsem barches jedla prvně), žili v Trnavě...



nahlásit
Sophie70
(upraveno)
2. 1. 2013, 19:53
krásne, toto musím vyskúšať


nahlásit

NikaV
(upraveno)
3. 1. 2013, 10:57
@Sophie70
Děkuji, určitě vyzkoušejte a dejte vědět, jak se povedlo.


nahlásit

Verča-Berda
(upraveno)
29. 12. 2012, 18:44
Dobrý den Domi
,dnes jsem pekla Váš chleba http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4271316 ,udělala jsem z těsta bulečky a musím uznat, že jsou moooc dobré
,vlastně byly
Děkuji za recept ,určitě nepeču naposledy






nahlásit

NikaV
(upraveno)
3. 1. 2013, 10:56
@Verča-Berda
Veroniko, díky za pochvalu. Už jsem na ty Vaše bulky koukala, máte je pěkně umotané, asi to tak taky brzy zkusím. Krásný nový rok.

nahlásit

ivanap
(upraveno)
19. 2. 2012, 19:38
Dneska jsem dělala ,houstičky byli deluxe,vyhovuje mi i množství,tak akorát co se sní


nahlásit

NikaV
(upraveno)
21. 2. 2012, 7:38
@ivanap
Jsem ráda, že chutnalo
, taky radši peču častěji a menší množství.




nahlásit
ivahouba
(upraveno)
17. 2. 2012, 14:43



nahlásit

NikaV
(upraveno)
17. 2. 2012, 19:35
@ivahouba
Ivi, to bych ráda, ale
: Babička měla těsto "v paži", barches pekla spoustu let, všechno "od oka", navíc z dvojnásobné dávky, správně se na šábes pečou dva barchesy. Já si zapamatovala jen suroviny a tak několikrát moje pokusy o barches sežraly slepice, tenhle recept už snad konečně bude ten pravý. Ale myslím, že hlavní rozdíl mezi těstem v pekárně a v míse je v množství vody a kvasnic - do pekárny se obojího dává míň. Popravdě já jinak než v pekárně kynuté nazadělávám, protože to neumím.
Hezký víkend.






nahlásit
ivahouba
(upraveno)
17. 2. 2012, 23:17
@NikaV
Dekuju za snahu, budu se ridit vasi radou.
Ja myslela, ze jste si recept jen upravovala pro pekarnu - teda vymyslet ho uplne z niceho, to jste musela mit trpelivost
Az to zkusim, ozvu se





nahlásit
zuzka89
(upraveno)
17. 2. 2012, 14:23
Slyšela jsem o něm od babičky, recept ale nemám, tak vyzkouším podle Vás

nahlásit

NikaV
(upraveno)
17. 2. 2012, 19:15
@zuzka89
Budu moc ráda, když zachutná i Vám.

nahlásit

lidunkavr
(upraveno)
17. 2. 2012, 10:37
moc ráda vyzkouším,už mám recept opsaný
moc děkuji za recept
Krásný víkend










nahlásit

NikaV
(upraveno)
17. 2. 2012, 10:39
@lidunkavr
Doufám, že bude chutnat a budu ráda, když se pochlubíte, jak se zadařilo. Vám taky hezký víkend.

nahlásit