Domácí pivo polotmavé (celozrnné) :-D
Potřebné ingredience
ječmenný slad plzeňský 2 kg , ječmenný slad mnichovský 3 kg , ječmenný slad karamelový 0,1 kg , chmel Žatecký poloranný 0,11 kg , pivovarské kvasnice 0,2l , voda 40l
Postup přípravy
Do 20l teplé vody rozmícháme hrubě umletý slad.
Za stálého míchání zahřejeme na cca 53 stupňů, při této teplotě necháme 20 minut odpočinout.
Pomalu ohřejeme na 63 stupňů, necháme odpočinout 40 minut
Pak ohřejeme na 73 stupňů a necháme stát 30 minut.
Pak zvýšíme teplotu na 78 stupňů a zcedíme.
Pevný podíl propláchneme dalšími cca 20 litry teplé vody, zcedíme a tekutinu přidáme k první dávce.
Vše společně uvedeme do varu, a vaříme 90 minut. Na začátku, uprostřed a na konci přidáme vždy poměrnou část chmele.
Pokud možno co nejrychleji vychladíme na cca 10 stupňů, necháme sednout chmelové kaly a čisté pivo stočíme hadičkou. Přidáme rozmíchané kvasnice a necháme v lednici při teplotě do 10 stupňů týden kvasit, občas sebereme pěnu.
Po týdnu lahvujeme do patentních nebo PET flašek.
Necháme uležet cca 3-4 týdny při teplotě do 5 stupňů
Po odzkoušení receptu nahradíme tento způsob vaření (infuzní) složitějším dvojrmutovým postupem, zvýší se výtěžnost a zlepší chuť :-)
Za stálého míchání zahřejeme na cca 53 stupňů, při této teplotě necháme 20 minut odpočinout.
Pomalu ohřejeme na 63 stupňů, necháme odpočinout 40 minut
Pak ohřejeme na 73 stupňů a necháme stát 30 minut.
Pak zvýšíme teplotu na 78 stupňů a zcedíme.
Pevný podíl propláchneme dalšími cca 20 litry teplé vody, zcedíme a tekutinu přidáme k první dávce.
Vše společně uvedeme do varu, a vaříme 90 minut. Na začátku, uprostřed a na konci přidáme vždy poměrnou část chmele.
Pokud možno co nejrychleji vychladíme na cca 10 stupňů, necháme sednout chmelové kaly a čisté pivo stočíme hadičkou. Přidáme rozmíchané kvasnice a necháme v lednici při teplotě do 10 stupňů týden kvasit, občas sebereme pěnu.
Po týdnu lahvujeme do patentních nebo PET flašek.
Necháme uležet cca 3-4 týdny při teplotě do 5 stupňů
Po odzkoušení receptu nahradíme tento způsob vaření (infuzní) složitějším dvojrmutovým postupem, zvýší se výtěžnost a zlepší chuť :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé