(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Válený štrůdl
Potřebné ingredience
350g hladké mouky (může být i 1/2 špaldové), 0,125 litru vlažné vody, 1 vejce, špetka soli, 2 lžíce rozpuštěného sádla, 1 lžíce octa, máslo na potírání
jablka, rozinky, ořechy, skořice vanilkový cukr - na naplnění
Postup přípravy
Vodu, vejce, sádlo a ocet promícháme. Pomalu přiléváme do mouky se špetkou soli a zpracujeme na hladké těsto. Z vypracovaného těsta uděláme kouli a necháme ji na teplém místě odpočinout. Nejlepší je to pod nahřátým hrncem. Volný čas využijeme k oloupání a nastrouhání jablek.
Těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme na pomoučené utěrce, posypeme jablky, rozinkami, ořechy,skořicí a vanilkovým cukrem. S pomocí utěrky zamotáme, přeneseme na plech a potřeme máslem. Totéž uděláme ještě s druhou půlkou těsta a dva štrůdlíky jsou připravené na šoupnutí do vyhřáté trouby. Troubu vyhřejeme na 185 a pečeme cca 40 minut. V polovině pečení ještě jednou potřeme máslem. Po vytažení na štrůdl položíme mokrou utěrku - cca na 5 minut a je hotovo.
Zkušené jistě poznají, že štrůdl by se měl jmenovat tažený, ale protože ho často dělám ze špaldy a táhnout mi nejde, tak ho nazývám váleným:-)
Těsto rozdělíme na dvě části. Rozválíme na pomoučené utěrce, posypeme jablky, rozinkami, ořechy,skořicí a vanilkovým cukrem. S pomocí utěrky zamotáme, přeneseme na plech a potřeme máslem. Totéž uděláme ještě s druhou půlkou těsta a dva štrůdlíky jsou připravené na šoupnutí do vyhřáté trouby. Troubu vyhřejeme na 185 a pečeme cca 40 minut. V polovině pečení ještě jednou potřeme máslem. Po vytažení na štrůdl položíme mokrou utěrku - cca na 5 minut a je hotovo.
Zkušené jistě poznají, že štrůdl by se měl jmenovat tažený, ale protože ho často dělám ze špaldy a táhnout mi nejde, tak ho nazývám váleným:-)
Bochánek těsta
Rozválená placka
Posypané jablky (pro lenochy - ani se nemusí loupat:-)
pomazané máslem a připravené na šoupnutí do trouby
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
8. 9. 2019, 8:29