Zobrazit přihlášovací formulář

Dětské speciality

Přidat recept
(recept si oblíbilo 83 návštěvníků)

Milé maminky tady je inspirace jak začít s příkrmi a také recepty od 4 měsíců DO 6 měsíců doufám ,že pomůžou .

0.0
Milé maminky tady je inspirace jak začít s příkrmi a také recepty od 4 měsíců  DO 6 měsíců doufám ,že pomůžou .

Potřebné ingredience

Různé ingredience

Postup přípravy

Co a od kdy můžeme dávat ochutnat

Jak začít?

Začněte nejlépe mrkví, mrkev je velmi osvědčená a nebývají na ní alergické reakce.
1. den - mrkev (nejlépe domácí nebo biokvality) oškrábejte, nakrájejte na malé kousky a vařte cca 15-20 minut na mírnějším plameni do změknutí. Slijte vodu a mrkev rozmixujte do hladka. První den dejte dítěti jednu nebo dvě lžičky a poté dejte plnou dávku mléka (kojení nebo UM), jak je dítě zvyklé.
2. den - opět dejte mrkev (buď čerstvě uvařenou, nebo z předchozího dne uchovanou v lednici) a zkuste zvýšit počet lžiček na tři nebo čtyři
3. den - do třetice mrkev, zvyšte počet lžiček adekvátně reakci dítěte
4. den - uvařte opět mrkev výše uvedeným způsobem a přidejte i brambor. Počet lžiček by mohl být již na cca osmi až desíti. Přizpůsobte množství dítěti. Postupně se zvyšováním množství příkrmu snižujte množství mléka, ale většina dětí si "řekne" samo, že už má dost. Pokud dítě ublinkává z přejedení, regulujte mu množství sami
5. - 6. den - pokračujte ve variaci na mrkev a bramboru další dva dny
od 7.dne přidávejte vždy po třech dnech další potraviny -



Šestý měsíc
Nikde není stanoveno, že přesně od šestého měsíce musíte začít dokrmovat, ale ať začnete kdykoli, držte dítě při krmení v náručí asi po dobu tří týdnů až měsíce. Je zvyklé na blízký tělesný kontakt při dosavadním krmení - při kojení a bude v náručí spokojenější. Prvním krokem může být to, že kojení kolem poledne zkusíme nahradit masozeleninovým příkrmem.
Jaké maso pro půlroční miminko uvaříme? Nejvhodnější je kuřecí, krůtí, králičí a později i telecí a hovězí. A ryby? Do jednoho roku je dítěti nedáváme, ač jsou důležitým zdrojem jódu. Hrozí nebezpečí, že dítě spolkne kostičku a navíc obsahuje rybí maso sice malé ale nezanedbatelné množství rtuti, která je pro malý organismus velkou zátěží. Z těla se sice postupně vyloučí, ale i u dospělého to trvá několik týdnů. Platí, že větší a starší ryby mohou obsahovat rtuti více, proto je dětem do tří let raději vůbec nedáváme. Mezi takové druhy patří například žralok, tuňák a velké dravé sladkovodní ryby. Malým dětem zato můžeme dopřát filé z tresky, lososa, sardinky a jednou za čas i tuňáka z konzervy. Vyrábí se totiž většinou z malých druhů, ale protože tu jistotu nikdy nemáme, neměly by děti tuňáka ani v této úpravě jíst příliš často.
Kromě masa už dítěti můžeme dát vařený žloutek. Rozmačkáme ho se zeleninou, stačí dvakrát týdně. S bílkem vyčkejte, až bude dítěti rok, způsobuje totiž často alergickou reakci.
Během prvního měsíce dokrmování bude dítě stravu možná odmítat, nebo sní jen pár lžiček. Není na místě se rozčilovat a dítě stresovat, určitě si rychle navykne na nový každodenní rituál. Na krmení si zkuste udělat čas, abyste se mohli dítěti opravdu věnovat. (Ano, teorie a praxe se mnohdy rozchází... Ale za pokus to stojí.)
Nezapomínáme na dostatek tekutin, které podáváme v podobě dětského čaje. Samozřejmě nesladíme, ani cukrem, ani medem. Tekutiny doplní dítě i kojením, kterého se jistě bude dožadovat, protože několik lžiček zeleniny s masem ho zcela nezasytí.
Sedmý měsíc
V tomto období je pomalu čas začít s ovocem. Nejprve dítěti dáváme domácí druhy, jako jablka, hrušky, švestky, z těch exotičtějších druhů bývá bezproblémový banán, broskev nebo meruňka. Všechno loupeme a strouháme pokud možno na plastovém nebo skleněném struhadle.
Strouhání a mixování je sice stále nutností, ale ne u všech potravin. Říkáte si, že už by se mohlo vaše dítě začít učit jíst ovoce samo? Klidně mu dejte plátek jablka nebo hrušky do ruky, zpočátku si s ním bude nejspíš hrát, ale je to důležitý krok směrem k samostatnosti.
Nevhodné jsou zatím citrusy, jejichž šťáva je příliš kyselá, takže může způsobit například kopřivku. Téměř jistě by dítě mělo také agresivní moč, a kvůli ní i opruzeniny. To souvisí i s pitným režimem. Kromě čajíku už dítě může pít stoprocentní ovocnou šťávu, ale jen naředěnou vodou, nejlépe v poměru jako sirup s vodou. Chybu neuděláte, ani když dítěti budete dávat čistou kojeneckou vodu a ovocné šťávy spíše použijete jako zpestření.
V jídle pokračujeme s masem a zeleninou a přidáváme těstoviny, rýži a luštěniny, vše rozmačkané, nesolené, neslazené a nekořeněné. Všechna jídla by měla být v polotekutém stavu, aby se dítěti lépe polykala. Důležitá je - v mezích možností - pestrá strava. Také z tohoto důvodu je šikovným řešením zamrazování jednotlivých porcí. Jídlo je pak rychle k dispozici. K rozmrazování ani ohřívání ale nepoužívejte mikrovlnku, jídlo prohřeje nerovnoměrně a dítě by si mohlo spálit jazyk. Kromě toho není jisté, zda častá konzumace potravin ohřívaných v mikrovlnce nemá negativní vliv na organismus, takže je zbytečné tím zatěžovat tělo už odmalička.



6.měsíc -

masozeleninový příkrm v poledne (vynecháme jedno kojení - my jsme dokojili asi 1/2 hodiny po jídle, o vynechání může být řeč až tak za 2 -3 měsíce)
začínáme jedním druhem zeleniny, podáváme 3-4 dny. Pokud nenastane alergická reakce - průjem, vyrážka, přidáme po 4 dnech jiný druh (mrkev, brambory, brokolici, cuketa....)
pokud známe zdroj (nehnojená zahrádka) můžeme vařit, jinak kupujeme konzervičky (jednokomponentní - hipp, hami - první lžička) nevaříme ze zeleniny z hypermarketů - obs. mnoho škodlivých látek pro dítě.
v nouzi možno použít mraženou zeleninu a z ní vařit (vyrábí se z nerychlených zdrojů na podzim)
za 14.dní přidáváme 2x týdně maso k zelenině - drůbeží, později i červené (kuře, králík, krůta, telecí, vepř. n . hovězí panenka). Vždy libové, vaříme bez soli.!!!
2x týdně 1/2 - 1 natvrdo vařený (10 minut) žloutek (b-vitamin)
dítě by mělo sníst asi 100g + na pití čaj (dětský, pokud možno neslazený). Nekojíme, z praxe se ale ukazuje, že chce stejně i dokojit
takže asi takto: zelenina vždy + maso ,žloutek, nic, maso, žloutek, nic, atd.


7. měsíc -

přidáváme ovocné pyré dopoledne místo jednoho kojení (cca 10,00)
jablko, banán, hrozny(jen šťávu), hruška, broskev, meruňka, blumy, švestky - vše loupané bez slupky. Možno např. povařit mrkev a jablko ->dět. výživa
nedoslazujeme, opět podáváme 3-4 dny a sledujeme reakce, pokud nejsou, můžeme nealerg. druhy i mixovat dohromady
ovoce i zeleninu strouháme jen na skleněném nebo plastovém struhadle (neztrácí se vitamíny
na pití čaj: - dětský (ovocné, bylinné, granulované - jsou hodně sladké), roibos, fenyklový, nedávat norm. ovocný nebo černý (i ovocný čaj má základ černého čaje. Čaj dáváme po lžičkách nebo z hrníčku, pokud možno ne z lahve s dudlíkem.
100% ovocné šťávy - ředit minimálně 1:2 , raději víc (jinak je moc agresivní moč - opruzeniny, používat jak sirup) navíc je to opět zbytečně velká dávka cukru
minerálku nechat vybublat (odstát) a ředit s převařenou vodou - 1:1 nedávat často - přílišná zátěž pro ledviny


8. měsíc -

přidáváme mléčnou svačinu

odpoledne (cca 16) - kojení nebo jogurt, večer se dává kaše
režim: ráno kojení -> ovocná svačina -> masozeleninový oběd -> mléčná svačina -> kaše
kojím kdykoliv si řekne
dítě v 8. měsíci musí vypít 800ml tekutin (včetně kojení, polévek , čaje, vody)
mléčná svačina = kojení nebo jogurt s ovocem, případně samotný, po 1 roce i s müsli atd. Jogurt bílý s živými kulturami (Holandia, Bio od Olmy, Aktivia Bifidus)
tvaroh - pribináčky apod.s tvarohovým základem nejdříve v 9 měsíci, tvaroh až od 1 roku (problém je, že jsou sladké, dítě si zvykne a už jiné nechce, navíc jsou hodně tučné.) My jsme vůbec nedávali až do roku jen jogurt Holandia
3x týdně do oběda přidat 1/4 lžičky panenského oleje (kvůli vitamínům rozpustným v tucích)

Jakmile má dítě zuby nemixujeme, ale mačkáme nebo strouháme (návyk na tuhou stravu) - my někdy mixujem i teď :o)



9. měsíc

začíná lepek (ale nemusí) - piškoty, chleba, rohlíky, těstoviny (bezvaječné), knedlík

může i hrášek, pokud zvládne, rajče, okurek, papriku - bez šlupek
může kukuřičné, rýžové polystyreny (chlebíčky) - už od 6 měsíce - Ondra se tím dávil
pokud má pupínky na puse (je to od ovoce) - namazat
v poledne 2 chody - polívka (masový nebo zeleninový vývar) + druhý chod omáčka (s okurkou, česnekem, cibulí, majoránkou, rajskou když snese, koprovou...)+ brambory těstoviny, rýže, maso. knedlík
omáčky zahusťujeme solamylem nebo majzenou
My jsme měli 2 chody až v roce, do té doby to nechtěl (moc jídla naráz)



10, 11, 12 měsíc - téměř vše

od 1 roku: celer, petržel, - minimálně, pórek (i dřív), vnitřnosti - co nejpozději, dýně (Hokajdo) na podzim

Při průjmu rýžový odvar od Nestle

čištění zubů - jakmile prořežou, tak vodou a prsťáčkovým kartáčkem, pasta a norm. kartáček až po roce



Dítě nesmí do 1 roku:

sůl,
cukr (může hroznový - glukopur, v ovoci),
vaječný bílek,
ryby,

citrusové plody (pomeranč, grep, kiwi), jahody jen s mlékem, jogurtem (my jsme dávali od 9 měsíce),
ořechy – jakékoliv,
kakao – do 3 let, i čokoláda
luštěniny
zelí – pokud sní nějaký předmět (např. kuličku), dáváme kysané zelí a chléb, aby se předmět obalil a vyšel se stolicí, jinak ne.
kravské mléko
celer, petržel – jen minim. množství

od 1 roku mohu solit, (sůl s fluorem a jodem, kvůli zubům) a sladit, ale nemusím, klidně až do 3 let věku.
Po 1. roce může kravské mléko, ale až do 3 let podáváme i sušené – kvůli obsahu vitaminů

5.-6.měsíc
-stále kojenecká mléčná výživa
*mrkev,dýně,pastinák,tuřín,kedlubna,celer,okurka
*brambory
*netučné maso 20g na jednu porci
*řepkový olej
*jablko,banán,hruška,meloun
*pomerančový,hruškový,jablečný džus -50%
*celozrnné vločky
*kukuřičná krupice
7.-8.měsíc
+kuskus
+květák
+fenykl
+chřest
+mango
+špenát,mangold
+cuketa
+brokolice(bez košťálu)
+bílé špičaté zelí
9.-10.měsíc
-drobné zahradní ovoce
-kiwi-zralé,sladké
-meruňky
-rajčata
-hrášek
-kukuřice
-čín.zelí
-bylinky
-chléb
-kroupy
-těstoviny
-pasterizovaný jemný sýr
-vejce/žloutek
11.-12.měsíc
Dítě může postupně ochutnávat vše,ale ne kořeněné a příliš slané
RYBY A MED NECHTE AŽ PO ROCE
RYBY*sladkovodní kolik sní,ale mořské jen asi lžíci do roka a půl

OD UKONČENÍ 4 MĚSÍCE
Mrkvové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou mrkev očistíme, omyjeme, nakrájíme na drobné kousky a uvaříme s malým množstvím kojenecké vody do měkka. Uvařenou propasírujeme, přidáme olivový olej, rozmixujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši.

Bramborové pyré ( ukončený 4. měsíc)
1 středně velkou braboru oškrábeme, nakrájíme na drobné kousky,důkladně vypereme a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody tak, aby všechny kousky byly ponořené. Vaříme zakryté. Uvařené doměkka prolisujeme a se 4 lžícemi umělého mléka a olivovým olejem ,vymícháme do hladké kaše.

Vařená mrkev s bramborem ( ukončený 4. měsíc)
130 g oloupaných brambor, 20 g očištěné mrkve, 50 m kojenecké vody, 1/2 lžičky olivového oleje. Nakrájené brambory a mrkev dusíme do měkka a prolisujeme na hladkou kaši.

ovocno-zeleninový příkrm ( ukončený 4. měsíc)
Dušenou prolisovanou mrkev smícháme s čerstvým jemně nastrouhaným jablkem a přidáme několik kapek olivového oleje, ( později lžičku jogurtu)

Mrkvička
Ingredience: 1 - 2 menší mrkve, 125 ml kojenecké vody.
Postup: mrkev rádně očistěte a nakrájejte na kolečka, přidejte vodu a povařte doměkka, to znamená asi 6 - 9 minut dle velikosti mrkve. Poté mrkev i s vodou řádně rozmixujte na kašičku.

Brokolice
Ingredience: 3 - 4 růžičky brokolice, 125 ml kojenecké vody.
Postup: brokolici prohlédněte, očistěte a nakrájejte na menší kousky, dejte povařit na 4 - 5 minut. Poté rozmixujte.

Jablko
Ingredience: 1čerstvé jablko,125 ml kojenecké vody.
Postup: oloupejte jablko a opláchněte vodou, nakrájejte na osminky a povařte 4 - 5 minut. Po uvaření směs rozmixujte.

Brambor
Ingredience: 1 - 2 brambory, 125 ml kojenecké vody
Postup: brambory oloupejte a očistěte od všech nečistot, opláchněte studenou vodou a nakrájejte na malé kousky, povařte 10 minut a i s vodou rozmixujte.


Snídaně

Kojení nebo kojenecké mléko BEBA
Oběd

Mrkvové pyré, Dýňové pyré, Pyré z brokolice, Pyré z brambor
Pečlivě vybranou zeleninu očistíme, oloupeme, omyjeme a pokrájíme na malé kousky. Ty uvaříme v malém množství vody nebo v páře. Uvařené kousky zeleniny rozmělníme na jemnou kaši, zchladíme na teplotu těla a podáváme. K vaření můžeš přidat 2 – 3 zrnka kmínu, který před pasírováním vyndáme. Jinak pyré nedosolujeme, nepřislazujeme ani nijak jinak nekořeníme!
Zeleninová kaše
NESTLÉ Moje první kaše smícháme se 100 ml zeleninového vývaru, přidáme zeleninu (mrkev, brokolice nebo vařená zelenina dle chuti a sezóny) a lžičku olivového oleje.
Letní zeleninová polévka
Nastrouháme nahrubo asi 3 cm velké kousky mrkve, petržele, 1 brambory a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Zalijeme 250ml vody, přidáme kapku oleje a uvaříme doměkka. Rozmačkáme vidličkou a uvařenou polévku zahustíme 1-2 lžícemi nemléčné NESTLÉ Moje první kaše.
Svačina

Zeleninový příkrm
1 malou mrkev podusíme, smícháme s několika kapkami olivového oleje nebo lžičkou jogurtu.
Večeře

Kaše
V období zavádění nemléčných příkrmů můžeš svému děťátku večer připravit sytivou a lehce stravitelnou rýžovou kaši. Můžeš si vybrat, jestli koupíš nemléčnou a připravíš ji miminku s mlékem, na které je zvyklé. Nebo mléčnou pro jednodušší přípravu. Kaši můžeš ochutit ovocem, které má tvůj drobeček nejraději.ty pro přípravu teplých polévek nekojených dětí od ukončeného 4. měsíce a kojených dětí od ukončeného 6. měsíce.

Dle potřeby můžeme polévku naředit kojeneckou vodou nebo u kojených dětí mateřským mlékem, u nekojených mlékem umělým.

Základní zeleninová polévka

Ingredience pro 1 porci:

malý kousek mrkve
malý kousek petržele
1/2 střeního bramboru
1 lžička olivového oleje
kojenecká voda

Postup přípravy:

Zeleninu nakrájíme na kostičky a (nejlépe v páře) vaříme doměkka.
Uvařenou směs rozmixujeme a přidáme lžičku olivového oleje.
Můžeme naředit vodou, v které se zelenina vařila nebo kojeneckou vodou či mateřským mlékem, pokud jsme vařili zeleninu v páře.


Mrkvová kaše

Připravte si mrkev (Já jsem si koupila mraženou mrkev Baby karotku – je super, mlaďoučká a slaďoučká, mám ji v mrazáku do zásoby.) Pro první příkrm stačí jedna velká mrkev očištěná a nakrájená na kostičky, nebo několik malých mrkviček. Dáme je do kojenecké vody a uvaříme do měkka. Můžete ji vařit i na páře – uchová si více vitamínů.

Měkkou mrkev pak rozmixujeme (můžeme přidat lžičku olivového, nebo slunečnicového oleje a kojeneckou vodu) na kašičku. Později až budeme chtít nechat kousky, stačí ji rozmačkat na talířku vidličkou do požadované konzistence.

Nejdříve podávejte pouze pár lžiček a později už můžete, co sní. Jídlo nechte mimískovi zapít mlíčkem.

Stejným způsobem můžete připravit brambory, brokolici, květák, špenát (mám koupený od Bonduel zmražený – je na takové hromádky, takže stačí vyndat jen požadované množství), kapusta, hrášek, cuketa, kukuřička…

Když víte, co vám dítě už snese, může začít kombinovat např.

Mrkev s bramborem

Mrkev a bramboru dáte očištěné a nakrájené na kostičky vařit v kojenecké vodě do měkka a rozmixujete.

Zeleninová kaše

Mrkev, brambora, brokolice vše uvaříte do měkka a rozmixujete.

Květák s bramborem

Uvaříte do měkka květák, bramboru a zase rozmixujete.

Kapusta s bramborem

Špenát s bramborem

Špenát a brambory vaříme zvlášť.

Ještě pár receptů
Zeleninová polévka s květákem

SUROVINY: květák, mrkev, brambora, olivový olej,

V kastrolu uvaříme zeleninu ve vodě hodně doměkka. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme kapku oleje

Mrkovová polévka s rýží

Ingredience:

2 mrkve
1 polévková lžíce rýže
kojenecká voda
1/2 kávové lžičky olivového oleje

Postup přípravy:

Mrkev očistíme, omyjeme, přilijeme kojeneckou vodu a dáme vařit.
Když voda vře, přidáme rýži a společně vaříme doměkka.
Odstavíme a ochutíme olejem.
Mrkev a rýži vidličkou rozmačkáme, naředíme na potřebnou hustotu mateřským nebo umělým kojeneckým mlékem. Případně dle potřeby dítěte porozmixujeme.
Nejdříve se začíná většinou mrkví, je slaďoučká, takže dětem chutná a děti ji většinou dobře snáší. Zeleninu podáváme dítěti první tři dny jeden druh. Je to pro nás i lepší, kdyby se osypalo, víme z čeho to je. Pokud by opravdu vznikla nějaká reakce, pak tento druh zeleniny na nějaký čas vynecháme a zkusíme jej zase později. V případě, že by se reakce opakovala, promluvte si o tom s lékařem.

Brokolicová polévka s mrkví

Ingredience pro 1 porci:

hrneček kojenecké vody
1 střední mrkev
1 drobnější růžice brokolice
1/2 čajové lžičky olivového oleje

Postup přípravy:

Zeleninu očistíme a omyjeme.
Brokolici nakrájíme a dáme vařit.
Asi po 7 minutách přidáme do vařící polévky najemno nastrouhanou mrkev.
Necháme cca 1 minutu povařit a odstavíme.
Přilijeme olej, necháme asi 10 minut stát a rozmixujeme.

Zeleninové pyré

Ingredience:

mrkev
petržel
kousek cukety
kojenecká voda
několik kapek olivového oleje

Postup přípravy:

Zeleninu očistíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
Vše uvaříme v páře nebo v malém množství kojenecké vody hezky doměkka.
Uvařenou směs propasírujeme nebo rozmixujeme, přidáme pár kapek oleje.

Brokolicové pyré

Ingredience:

kousek brokolice
brambor
kojenecká voda
několik kapek olivového oleje

Postup přípravy:

Růžičky brokolice omyjeme.
Brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
Společně vaříme v páře nebo v malém množství kojenecké vody doměkka.
Směs rozmixujeme nebo rozmačkáme.
Přidáme pár kapek oleje.

Rizoto pro miminka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 lžíce rýže ,půlku mrkve,dvě růžičky květáku,kousek kuřecího nebo krůtího prsíčka (může být i ze stehna),olivový olej.

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvaříme do měkka rýži,v kojenecké vodě podusíme kuřecí maso spolu s mrkvičkou a květákem. Když je vše měkké,zeleninu a maso nakrájíme na malé kousky,smícháme s mrkví a přidáme jednu lžičku olivového oleje. Nesolíme. Vhodné pro nekojené miminka od 4.měsíců.Těm to samozřejmě rozmixujeme ,pro mimča,kterým rostou zoubky ( u nás to bylo v 6-ti měsících),tak nemixovaný. Příprava zabere tak 20 - 25minut. Toho masa opravdu kousek.


5 MĚSÍCŮ

Květákové pyré ( ukončený 5. měsíc)
1 menší růůžici květáku omyjeme, nakrájíme na menší kousky a dáme vařit do HORKÉ kojenecké vody. Uvařený, měkký květák propasírujeme nebo rozetřeme vidličkou na hladkou kaši s olivovým olejem.

Mrkev s květákem ( ukončený 5. měsíc)
1 středně velkou mrkev, 1 menší růžici květáku. Mrkev a květák připravíme jako pyré ( viz výše) . Pak smícháme dohromady a podáváme.
Kedlubnová polévka
Ingredience: polovina kedlubny, 2 střední brambory, 1 střední mrkev, 1 lžička olivového oleje (popřípadě másla), 500 ml kojenecké vody
Postup: kedlubnu nastrouháme na hrubší straně struhadla, brambory a mrkev nakrájíme nadrobno, vše dáme vařit doměkka.Uvařenou polévku rozmixujeme, popřípadě dohustíme rýžovou kaší. Můžeme dochutit pažitkou nebo petrželovou natí.

Zeleninová kaše
Ingredience:> rýžová kaše, mrkev, brokolice nebo vařená zelenina dle chuti a sezóny, olivový olej (1 lžička ), zeleninový nebo kuřecí vývar – 100 ml
Postup: rýžovou kaši smícháme s vývarem, přidáme zeleninu a lžičku olivového oleje

Brokolicová polévka
Ingredience: brokolice, kukuřičná mouka, máslo, mléko
Postup: 100 g brokolice uvaříme doměkka. Kukuřičnou mouku rozkvedláme na řídkou kaši a za stálého míchání přiléváme do polévky a 5 minut povaříme. Necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme společně s kouskem másla a mlékem.

Kedlubnová kaše na 6porci od 5.měsíce
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2kedlubny,500g cuket,300g brambor,50g másla,4žloutky,
POSTUP PŘÍPRAVY
1)Kedlubny oloupeme a rozkrájíme na kousky,jemne lístky natí odložíme stranou. Z omytých a oloupaných cuket odřízneme konce a nakrájíme na plátky silné asi jako prst. Oloupané brambory nakrájíme na kostky. 2) Rozpustíme polovinu tuku a naněm podusíme kedlubny,cukety a brambory.Přidáme 0,1l vody a vše podpokličkou 15 min. povaříme.Kedlubnovou nat opereme,lístky otrháme ,přidáme je po 15minutach k zelenině a vše povaříme dalších 5-10minut. 4) Zeleninu rozmixujeme na jemnou kaši ,přidáme zbyly tuk a žloutky. Rozdělíme na porce ,ktere zmrazíme. Před podáváním ještě jednou povaříme.

Zeleninová kaše s krůtím masem do zásoby na 4-6porci od5měsíce.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
350g fenykolové hlízy,350g salátové okurky ,350g brambor,100g krůtich prsíček ,špetka mletého kmínu,4-6lžiček másla nebo oleje s klíčku. doba přípravy 30min.
POSTUP PŘÍPRAVY
1) Fenykl a okurky omyjeme.Fenykl očistíme a hlízu nakrajíme na malé kousky .Zužitkujeme i křehké ,zelené špicky listů. 2) oloupanou okurku podélně rozpůlíme a zbavíme ji jader.Zbytek nakrajíme na kostky.Přidáme i omyté a na menší kousky nakrájené oloupané brambory. 3) krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky .Zeleninu ,brambory ,maso a kmín přivedeme k varu v 0,5l vody a vaříme pod pokličkou při mírné teplotě 15min. tuto hustou polevku rozmixujeme na jemnou kaši .Po jednotlivych porcích zmrazíme.

Kedlubnová kaše na 6porci od 5.měsíce
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
2kedlubny,500g cuket,300g brambor,50g másla,4žloutky,
POSTUP PŘÍPRAVY
1)Kedlubny oloupeme a rozkrájíme na kousky,jemne lístky natí odložíme stranou. Z omytých a oloupaných cuket odřízneme konce a nakrájíme na plátky silné asi jako prst. Oloupané brambory nakrájíme na kostky. 2) Rozpustíme polovinu tuku a naněm podusíme kedlubny,cukety a brambory.Přidáme 0,1l vody a vše podpokličkou 15 min. povaříme.Kedlubnovou nat opereme,lístky otrháme ,přidáme je po 15minutach k zelenině a vše povaříme dalších 5-10minut. 4) Zeleninu rozmixujeme na jemnou kaši ,přidáme zbyly tuk a žloutky. Rozdělíme na porce ,ktere zmrazíme. Před podáváním ještě jednou povaříme.



Zeleninová kaše s krůtím masem do zásoby na 4-6porci od5měsíce.
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
350g fenykolové hlízy,350g salátové okurky ,350g brambor,100g krůtich prsíček ,špetka mletého kmínu,4-6lžiček másla nebo oleje s klíčku. doba přípravy 30min.
POSTUP PŘÍPRAVY
1) Fenykl a okurky omyjeme.Fenykl očistíme a hlízu nakrajíme na malé kousky .Zužitkujeme i křehké ,zelené špicky listů. 2) oloupanou okurku podélně rozpůlíme a zbavíme ji jader.Zbytek nakrajíme na kostky.Přidáme i omyté a na menší kousky nakrájené oloupané brambory. 3) krůtí maso nakrájíme na tenké nudličky .Zeleninu ,brambory ,maso a kmín přivedeme k varu v 0,5l vody a vaříme pod pokličkou při mírné teplotě 15min. tuto hustou polevku rozmixujeme na jemnou kaši .Po jednotlivych porcích zmrazíme.


Vegetariánská zeleninová kaše
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Bezlepková na 1porci od5měsícu. 100g karotky, 20g prosných vloček, 1 malý žloutek, 1 malé jablko, 2lžíce pomerančové štávy, 1 lžíce másla,nebo oleje z klíčku.
POSTUP PŘÍPRAVY
1)Oloupanou karotku nakrajíme na malé kousky.Ve 150ml vody ji přidáme k varu a vaříme ji při mírně teplotě15min.2) Přisypeme vločky a přidáme žloutek.kaši za stáleho míchání povaříme a odstavíme z vařiče. 3) omyté a oloupané jablko zbavíme jadřínce a nakrájíme na drobno.Kousky jablka společně se štavou přidáme do kaše a pomoci ručního mixeru rozmixujeme na jemnou kaši. 4) Kaši důkladně promicháme s máslem nebo olejem /týdně jen jeden žloutek/

6.MĚSÍCŮ

ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA
(6.m)
mražený špenát-ne protlak
2 brambory
1 vařený žloutek
1 lži oleje(řepkového)

Uvaříme brambory,když jsou měkké přidáme špenát ,chvíli povaříme a celé rozmixujeme do hladkého krému.Do hotové polévky vmícháme lžičku oleje a v misce posypeme rozdrobeným vařeným žloutkem.

MRKVOVÁ POLÉVKA
(6.m)
2 mrkve
1 brambora
2 růžičky brokolice
1 jablko
voda,olej

Očištěnou zeleninu uvaříme do měkka,jablko přidáme ke konci a chvilku ho povaříme.Polévku rozmixujeme a přidáme lžičku oleje.


HUSTÁ POLÉVKA
(6.m)
20g krůtího masa
1 brambora
1mrkev
2růžičky brokolice
kousek cukety
olej a voda
trochu rýžové kaše(bez příchuti př.nestlé)

Maso a zeleninu uvaříme.Hotovou polévku rozmixujeme a zahustíme rýž.kaší.Přidáme olej.

ZAPÉKANÝ KVĚTÁK SE ŽLOUTKEM
(6.m)
1mrkev
1 brambora
2 lžíce květáku
1 růžička brokolice(pokud máme)
1 žloutek
1 lžička oleje
troška mletého kmínu(proti nadýmání)nemusíte se bát,kmín můžou od 2týdne,přidává se do čajů proti bolení bříška

Mrkev a bramboru nastrouháme na hrubo.květák nakrájíme na kousky a vše vaříme 12-15minut.Po tom přidáme olej,žloutek a vše promícháme.Dáme do zapékací mišstičky na suflé a pečeme 20minut.

Masozeleninová kaše s kukuřicí
Ingredience: 30 g kuřecího nebo krůtího masa bez kůže,1 malá mrkev,3 růžičky brokolice,1 lžíce mražené cukrové kukuřice,1 malá brambora,instantní rýžová moučka,slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup: Maso a zeleninu jemně pokrájíme a uvaříme hodně doměkka. Pak přidáme rýžovou moučku, slunečnicový olej a vše důkladně rozmixujeme. Naředíme kojeneckou vodou.

Zeleninová polévka s květákem
Ingredience: asi 3 růžičky květáku,1 malá mrkev,1 malá brambora,kousek pórku (asi 3 cm, jen bílá část),slunečnicový olej,kojenecká voda
Postup: V kastrolu uvaříme zeleninu ve vodě hodně doměkka. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme kapku oleje. Nezahušťujeme rýžovou moučkou, jako zahušťovadlo zde slouží již brambora.

Mléčná mrkvová polévka
Ingredience: 1 malá mrkev,1 menší brambora,1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,kousek másla,kojenecká voda
Postup: Zeleninu nakrájíme nadrobno a uvaříme ve vodě doměkka. Pak vmícháme kojenecké sušené mléko a vše důkladně pomixujeme. Nakonec vmícháme malý kousek másla.

Zeleninová polévka se špenátem a mlékem
Ingredience: 1 malá mrkev,kousek cukety (asi 6 cm),1 malá petržel,asi 3 kousky porcovaného zmrazeného špenátu,instantní rýžová moučka, kojenecké mléko,slunečnicový olej,kojenecká voda
Postup: Ve vodě uvaříme drobně pokrájenou zeleninu i mražené kousky špenátu. Až se zelenina uvaří doměkka, vsypeme 1 velkou lžíci sušeného kojeneckého mléka a trošku rýžové moučky, vmícháme kapku oleje a vše dohladka rozmixujeme.

Zeleninová kaše s mlékem
Ingredience: 1 malá mrkev,1 malá petržel,1 lžíce zeleného hrášku,1 středně velká brambora,1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,kousek másla,kojenecká voda
Postup: Zeleninu drobně pokrájíme a uvaříme ve vodě doměkka. Trochu vody slijeme, aby kaše nebyla moc řídká. Nakonec vmícháme kojenecké sušené mléko a máslo a důkladně rozmixujeme.

Brokolicová kaše
Ingredience: asi 4 malé růžičky brokolice,1 malá mrkev,1 malá brambora,instantní rýžová moučka,kapka slunečnicového oleje nebo kousek másla,kojenecká voda
Postup: Do malého kastrolu vložíme zeleninu pokrájenou na malé kousky a zalijeme vodou tak, aby byla potopená. Uvaříme hodně doměkka, pak vše rozmixujeme a vmícháme olej nebo máslo a rýžovou moučku. Rýžové moučky dáme tolik, aby vznikla spíše kaše než polévka. Necháme ještě chvilku stát a můžeme podávat.

Zeleninová kaše se zeleným hráškem
Ingredience: 1 velká lžíce zeleného hrášku (může být i mražený),1 malá mrkev,1 malá petržel,trochu pohankové instantní mouky,kousek másla,kojenecká voda
Postup: Ve vodě uvaříme všechnu zeleninu hodně doměkka, pak vše důkladně rozmixujeme. Vmícháme pohankovou mouku tak, aby vznikla spíše hustší kaše. Nakonec vmícháme malý kousek másla a podáváme.

Zeleninová polévka se žloutkem
Ingredience: kousek cukety (asi 6 cm),1 malá mrkev,pórek (asi 3 cm),kousek čerstvého fenyklu,žloutek,pohanková mouka,slunečnicový olej,kojenecká voda
Postup: Drobně pokrájenou zeleninu uvaříme hodně doměkka ve vodě. Rozmixujeme, přidáme trochu pohankové mouky, vklepneme žloutek a ještě důkladně povaříme. Nakonec vmícháme kapku oleje.

Kuřecí polévka

Ingredience pro 1 porci:

20g kuřecího masa bez kůže
100g kořenové zeleniny (petržel, mrkev)
1 lžička olivového oleje
200 ml kojenecké vody

Postup přípravy:

Maso uvaříme doměkka asi ve 200 ml vody (v případě potřeby vodu dolijeme) společně se zeleninou.
Směs rozmixujeme a přidáme lžičku oleje.

Brokolicová kaše

SUROVINY: brokolice, mrkev, brambora, rýžová moučka

Do kastrolu vložíme zeleninu pokrájenou na malé kousky, zalijeme vodou a uvaříme hodně doměkka. Pak vše rozmixujeme a přimícháme rýžovou moučku



Zeleninová polévka s hráškem

SUROVINY: mrkev, hrášek (může být i zmražený), pohanková mouka

Ve vodě uvaříme všechnu zeleninu hodně doměkka, pak vše důkladně rozmixujeme. Vmícháme pohankovou mouku, tak aby vznikla požadovaná konzistence.Jablečné pyré - ukončený 4. měsíc
Jablko omyjeme,oloupeme zbavíme jadřince a nastrouháme na jemném struhadle ( v domácích potřebách prodávají skleněná či plastová strouhátka).

Ovocné pyré Jablka můžeme různě kombinovat s banány nebo hruškami.

Banánová kaše ( ukončený 6. měsíc)
oloupaný banán rozmačkáme vidličkou na hladkou kaši. Přidáme 2-4 lžíce kojeneckého mléka.

Jablková svačinka ( ukončený 6.měsíc)
1/2 oloupaného jemně nastrouhaného jablka, 1/4 banánu, 5 kapek citronové šťávy společně smícháme na jemné pyré.

Zeleninová polévka ( ukončený 6. měsíc)
3 cm velké kousky mrkve, celeru a petržele, 1/2 brambory, 250 ml vody, 1/2 lžičky olivového oleje.
Dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme vodou a vaříme doměkka. Je-li třeba, během vaření doléváme vodu. Vše propasírujeme, přidáme olej, promícháme a podáváme. Celkové množství polévky je asi 200 ml.

Mrkvová polévka (ukončený 6. měsíc)
1 menší mrkev očistíme, nastrouháme nahrubo a dáme vařit do 1/4 vody, vedle si uvaříme 1 polévkovou lžíci rýže, měkkou mrkev i s vývarem smícháme s vařenou rýží a přidáme 5 kapek olivového oleje.

JAHELNÁ KAŠE
Listopad 15th, 2011 | 47 zobrazení
Jáhly přebereme, propláchneme vařící vodou a pak ještě vlažnou vodou. V kastrolu zalijeme připravené jáhly dvojnásobným objemem kojenecké vody a vaříme na mírném ohni 8 minut. Pod poklicí necháme asi 10 min. dojít. Do všech základních kaší přidáme jednotlivé ovoce nebo zeleninu a tím získáme kaši přidané chuti.
Recepty | Tagy: 4-6 měsíců | Bez komentáře »

MLÉČNÁ KVĚTÁKOVÁ NEBO BROKOLICOVÁ POLÉVKA
Listopad 15th, 2011 | 27 zobrazení
Kousek květáku (brokolice) rozebraného na malé růžičky, vaříme v malé trošce vody. Přidáme kojenecké mléko a 1/2 lžičky olivového oleje, rozmačkáme vidličkou, popřípadě rozmixujeme. Pokud má miminko Raději hustší kaši, můžeme zahustit nemléčnou rýžovou kaší Hami. od ukončeného 5. měsíce

ZELENINOVÁ KAŠE
Listopad 15th, 2011 | 60 zobrazení
Rýžovou kaši smícháme s vývarem, přidáme zeleninu a lžičku olivového oleje, můžeme přidat i maso. Rýžová kaše Hami, množství dle žádané hustoty Hami mrkev, brokolice nebo vařená zelenina dle chuti a sezony Olivový olej (1 lžička ) Maso 20g


Kuřecí prsa v mrkvi s bramborem ( ukončený 6.měsíc)
100 g oloupaných brambor, 50g očistěné mrkve ( květák, kapusta, brokolice, pórek), 50 g jemně nakrájených kuřecích prsíček, 100ml vody, 1 kávovou lžičku oleje.
Nakrájené brambory a mrkev dusíme doměkka ve vodě, pod pokličkou. Přidáme ještě teplé uvařené kuřecí maso a propasírujeme, přidáme olej.

Zapečená brokolice
Ingredience: brokolice, hrášek, brambory, olej, žloutek.
Postup: Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.

Polévka s rýží
Ingredience: 1 malá mrkev, 1 lžíce mrazeného hrachu, lžíce rýže, růžička brokolice, kojenecká voda a půl lžičky panenského olivového oleje.
Postup: Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej a rozmixujeme.

KUKUŘIČNÁ KAŠE
150 g jemné kukuřičné krupice nebo kukuřičné mouky hrubé,
1/2 l kojenecké vody
1/2 l mléka, krupici nebo mouku namáčíme asi jednu hodinu v připravené vodě. Pak ji přivedeme k varu vaříme na mírném ohni, dokud se voda zcela nevstřebá.Posléze přidáme mléko a řádně promícháme. Pokud dáváme uvařenou kaši do kojenecké lahvičky, rozředíme mlékem a ochutíme ovocným cukrem.

OVESNÁ KAŠE
Vločky zalijeme vodou a necháme 10 minut bobtnat. Pak k nim přidáme vodu a za stálého míchání vaříme na mírném ohni 10 minut. Vedle si připravíme kojenecké mléko a vmícháme do mírně vychladlé kaše. Odstavíme a necháme ještě chvilku dojít.
Do všech základních kaší přidáme jednotlivé ovoce nebo zeleninu a tím získáme kaši přidané chuti.

od ukončeného 6. měsíce
6 lžic jemných ovesných vloček
2 dcl kojenecké vody
asi 150ml kojenecké vody
200ml kojeneckého mléka

MASOZELENINOVÝ PŘÍKRM
Listopad 15th, 2011 | 30 zobrazení
Maso a zeleninu rozmixujeme s vývarem, vmícháme žloutek, povaříme na kaši a podáváme. 20 g vařeného drůbežího či králičího masa 1 lžíce vařené zeleniny (10 g) 50 ml vývaru ½ žloutku

KUŘECÍ PŘÍKRM
Listopad 15th, 2011 | 46 zobrazení
Oloupaný, omytý brambor nakrájíme nadrobno a rozvaříme v 200 ml vody. Vložíme do mixéru společně s masem a zeleninou a rozmixujeme. Přidáme olej a před podáváním mírně prohřejeme v kastrůlku či ve vodní lázni. 30 g vařeného drůbežího masa (bez kůže) 70 g vařené zeleniny 1 brambor ½ lžičky oleje


Rajčatová kaše
Ingredience: rajčatová šťáva, rýžová kaše, bílý jogurt.
Postup: Ohřejeme 1 dcl rajčatové šťávy, po vychladnutí přidáme 2 lžíce rýžové kaše a 2 lžíce bílého jogurtu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Hrst jáhel spaříme horkou vodou a uvaríme do měka, pak přes utěrku scedíme,a by byly bez vody. jáhly s banánem rozmačkáme na kaši. / Pokud nemáte ovoce tak jej promíchejte spřesnídávkou/. menším dětem od. 6. měsíce mixujte - větším od 8. měsíce směs jen roztlačte vidličkou. Pro děti od 9. měsíce můžete do horkých jahel dát na špičku nnože čerstvého másla a čajovou lžičku hroznového cukru.

vhodné od ukončeného 6. měsíce.

KUŘECÍ POLÉVKA
Očištěné a dobře omyté kuře vaříme zároveň se zeleninou v 200 ml vody do změknutí. Vývar, část zeleniny a část masa bez kůže rozmixujeme a připravíme polévku. Přidáme do ní olej, převaříme a podáváme.
Odvary připravujte jen v malém množství (nikdy ne do zásoby) a dítěti je podávejte pouze na doporučení lékaře!

Kousek malého kuřete (bez kůže)
100 g kořenové zeleniny
1 lžička oleje

KUŘE S BRAMBOREM A MRKVÍ
Listopad 15th, 2011 | 47 zobrazení
Brambor okrájíme a uvaříme v kojenecké vodě nebo v páře doměkka. Rozmixujeme společně s masem, mrkví a trochou mateřského nebo kojeneckého mléka. Nakonec vmícháme olivový olej. 20g vařeného kuřecího masa 70g vařené mrkve 1 brambor kojenecká voda 1/2 kávové lžičky olivového oleje

ČERVENÁ ŘEPA S BRAMBORAMI
Brambory a červenou řepu okrájíme, omyjeme, pokrájíme na menší kousky.
Nejprve vložíme do vařící vody řepu, přikryjeme pokličkou a uvaříme do poloměkka.
Potom přilijeme malé množství vody na doplnění, vložíme brambory a vaříme vše doměkka.
Brambory společně s řepou dobře rozmačkáme nebo rozmixujeme.
Přidáme olivový olej, naředíme mateřským nebo umělým kojeneckým mlékem.

Ingredience:

2 menší brambory
půlka červené řepy
kojenecká voda
1/2 lžičky olivového oleje

TELECÍ MASO S BROKOLICÍ A BRAMBOROVOU KAŠÍ
Telecí maso umyjeme a vaříme v kojenecké vodě do poloměkka.
Brambory okrájíme, omyjeme a nakrájíme na malé kousky.
Do nádoby k masu přidáme rozporcovanou a omytou brokolici a brambory, společně dovaříme doměkka.
Uvařené maso pokrájíme na kousky a s trochou masového vývaru rozmixujeme.
Brokolici rozmačkáme vidličkou a zakapeme olivovým olejem.
Brambory rozmačkáme, naředíme mateřským či kojeneckým mlékem a metlou vyšleháme jemnou bramborovou kaši.
Celý pokrm posypeme jemně nasekanou čerstvou petrželovou natí.

Ingredience:

2 menší brambory
50 g telecího masa
2 růžičky brokolice
3 – 4 dl kojenecké vody
petrželová nať
1/2 kávové lžičky olivového oleje


ZELENINOVÁ POLÉVKA S KUŘECÍM MASEM
Listopad 15th, 2011 | 19 zobrazení
Očistíme zeleninu, omyjeme maso, vše nakrájíme a dáme do kojenecké vody vařit. Po důkladném uvaření rozmixujeme, přidáme olivový olej. 2 brambory 2 mrkve 1petržel kousek cukety kousek květáku nebo brokolice kuřecí maso 1 lžička oleje

JOGURTOVÝ PAMLSEK
Listopad 15th, 2011 | 18 zobrazení
Šťávu ze dvou pomerančů nebo mandarinek, rozmačkaný banán a 2 rozdrcené piškoty zamícháme do trošky bílého jogurtu.

MASOZELENINOVÁ KAŠE S KUKUŘICÍ
Ingredience:
30 g kuřecího nebo krůtího masa bez kůže,
1 malá mrkev,
3 růžičky brokolice,
1 lžíce mražené cukrové kukuřice,
1 malá brambora,
instantní rýžová moučka,
slunečnicový olej,
kojenecká voda

Postup:
Maso a zeleninu jemně pokrájíme a uvaříme hodně doměkka. Pak přidáme rýžovou moučku, slunečnicový olej a vše důkladně rozmixujeme. Konzistence by měla být spíše hustší.

TVAROH S OVOCEM
Listopad 15th, 2011 | 14 zobrazení
Netučný tvaroh smícháme s jablečnou přesnídávkou a trochou mléka. Můžeme přidat kousky ovoce.

BANÁNOVÁ KAŠE
Listopad 15th, 2011 | 26 zobrazení
Rozmixujeme 1 banán, přidáme 5 rozdrobených piškotů a trochu ovocné šťávy. Dobře promícháme
Recepty | Tagy: 4-6 měsíců | Bez komentáře »
JABLEČNÁ MLÉČNÁ PŘESNÍDÁVKA
Listopad 15th, 2011 | 25 zobrazení
Oloupeme dvě jablka a předáme trochu mléka (pro malé děti ze sušeného mléka), vše rozmixujeme

JABLEČNÁ SVAČINKA
Listopad 15th, 2011 | 26 zobrazení
Nastrouháme 1 jablko, 1/2 banánu, přidáme pár kapek citrónu, 1 oválný cukrářský piškot a 1 lžičku bílého jogurtu. Vše dobře smícháme.

BROKOLICE
Listopad 15th, 2011 | 28 zobrazení
Brokolici prohlédněte a nakrájejte na menší kousky, dejte do kastrůlku a povařte 4-5 minut. Poté rozmixujte. Ingredience: 3-4 růžičky brokolice, 125ml kojenecké vody.

MRKVIČKA
Listopad 15th, 2011 | 17 zobrazení
Mrkev rádně očistěte a nakrájejte na kolečka, přidejte vodu a povařte do měkka, to znamená asi 6-9 minut dle velikosti mrkve. Poté mrkev i s vodou řádně rozmixujte na kasičku. Ingredience: 1-2 menší mrkve, 125ml kojenecké vody.

ZELENINOVÁ KAŠE
Červen 1st, 2011 | 52 zobrazení
Ingredience: 1 menší mrkev, 1 menší petržel, 1 malá brambora, instantní rýžová moučka, kousek másla kojenecká voda Postup: Do kastrolu vložíme zeleninu pokrájenou na malé kousky, zalijeme vodou a uvaříme hodně doměkka. Pak vše rozmixujeme a přimícháme rýžovou moučku a máslo. Kaše by měla být spíš hustší. Podáváme mírně teplé.

ZELENINOVÁ POLÉVKA S KVĚTÁKEM
Květen 31st, 2011 | 106 zobrazení
Ingredience: asi 3 růžičky květáku, 1 malá mrkev, 1 malá brambora, kousek pórku (asi 3 cm, jen bílá část), slunečnicový olej kojenecká voda Postup: V kastrolu uvaříme zeleninu ve vodě hodně doměkka. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme kapku oleje. Nezahušťujeme rýžovou moučkou, jako zahušťovadlo zde slouží již brambora.
Recepty | Tagy: 4-6 měsíců, brambora, kojenecká voda, porek, slunečnicový olej | Bez komentáře »

KEDLUBNOVÁ POLÉVKA
Listopad 15th, 2011 | 16 zobrazení
Kedlubnu nastrouháme na hrubší straně struhadla, brambory a mrkev nakrájíme nadrobno, vše dáme vařit doměkka.Uvařenou polévku rozmixujeme, popřípadě dohustíme rýžovou kaší Hami. Můžeme dochutit pažitkou nebo petrželovou natí. polovina kedlubny 2 střední brambory 1 střední mrkev 1 lžička olivového oleje (popřípadě másla) 500 ml kojenecké vody

Mrkvová polévka s badyánem (vhodná od 6.měsíce)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 karotek, 1 malá cibule, 1 hvězdička badyánu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička olivového oleje, ½, lžičky medu, 1 lžička kerblíku, sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nakrájenou mrkev, cibuli, badyán a olej vložíme do studené vody. 20 minut pomalu vaříme.
Po zchlazení vyndáme badyán a přidáme med, citrónovou šťávu a kerblík.
Dítěti ji můžeme rozmixovat, pokud ji pije z láhve. Tehdy vynecháme sůl.
Pro dospělé podáváme s opečenou bagetou.

Kedlubnová polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

polovina kedlubny
2 brambory
1 mrkev
lžička olivového oleje
500 ml vody vhodné pro kojence

POSTUP PŘÍPRAVY

Očistíme kedlubnu a nastrouháme nahrubo, brambory, mrkev očistíme a krájíme nadrobno. Vše dáme vařit doměkka. Polévku rozmixujeme. Do hotové polévky můžeme přidat pažitku nebo petrželovou nať.



Zdravá kaše
Připravíme 150 ml obilné kaše Sunarka ovesná s rýží a jablky, necháme
vystydnout a zamícháme 2-3 polévkové lžíce čerstvého bílého jogurtu. Můžeme
přidat i čerstvé ovoce podle chuti dítěte.
Je možné obměňovat libovolnou Sunarku a ovoce podle toho, co dítěti
chutná a co máme právě doma.6 – 9 měsíců

Recepty od 6-ti měsíců:
Od 6-ti měsíců můžete začít potraviny kombinovat. Například obilninové výrobky a ovoce nebo zelenina.Než však začnete potraviny kombinovat, vyzkoušejte zda vaše miminko na tu či onu ingredienci není alergické.
Jak na to?


Každou potravinu použijte vždy dvakrát za sebou , a to samostatně. To znamená, pokud začínáte s celerem, dejte miminku dvě tři lžičky celeru v jeden den a druhý den zkuste tento příkrm opět. Pakliže se nic nestane, můžete tuto potravinu kombinovat s další. Pokud byste nejprve nezkusila zda vaše miminko není alergické a dala byste mu nějaký příkrm složený z více potravin, při alergické reakci byste nevěděla, která potravina ji způsobila.





Polévka s rýží


1 malá mrkev
1 lžíce mrazeného hrachu
lžíce rýže
růžička brokolice
kojenecká voda
půl lžičky panenského olivového oleje
Zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kousky, vložíme do vody a i s rýží povaříme. Přidáme olej (důležitý kvůli rozpustnosti vitamínů) a rozmixujeme.



Polévka s kuřecím masem


kousek kuřete ( malé stehýnko)
růžička květáku
mrkev
1 malý brambor
kousek pórku
500ml vody
Kuřecí maso dáme vařit do vody (vodu rozhodně nesolíme), přidáme očištěnou mrkev a pórek. Vaříme asi 45 minut dokud není maso měkké. Poté scedíme vývar a obereme maso. Do kastrůlku dáme vývar a povaříme v něm 4-5 minut drobně nakrájený brambor a květák. Přidáme kousek masa a mrkvičku a rozmixujeme. Pakliže se nám zdá pyré husté, přidáme ještě trochu převařené vody a zředíme jej.


Zeleninový příkrm s kuřecím masem a jablíčkem
příkrm cca od 6-8 měsíce - záleží na zvoleném druhu zeleniny.

Základ příkrmu je klasika - mrkev, brambor, kousek kuřecího masa, další zelenina dle toho, co zrovna nabízí domácí zásoby - kousek květáku, zelené fazolky, kukuřice, hrášek, pár koleček petržele ...... vše dát do nesolené kojenecké vody, přidat oloupané jablíčko zbavené jádřince (množství přiměřené porci - pokud vaříte více porcí do zásoby, dejte celé, jinak stačí 1/2 nebo 1/4). Vše povařit do měkka, dle potřeby odlít vývar, přidat lžičku slunečnicového oleje a rozmixovat.


Krůtí maso s brokolicovou omáčkou
50 g uvařeného krůtího masa 5 růžiček brokolice 100 ml kojeneckého mléka Hami 2 lžičky olivového oleje 1 malý brambor
Brokolici rozebereme na růžičky, umyjeme a uvaříme v páře spolu s bramborem. Uvařenou brokolici a brambor rozmixujeme, rozmixované uvařené maso přidáme k zelenině a zamícháme. Do hotového jídla přimícháme předem připravené kojenecké mléko a olivový olej.


Zeleninová omáčka a la svíčková
Mrkev, petržel a celer vaříme do měkka v nesolené vodě (pokud děláme pro starší děti, tak můžeme lehounce osolit) Potom zeleninu rozmixujeme do hladka a přidáme cca 3 lžíce bílého jogurtu. Podáváme s bezvaječnými těstovinami (větší děti mohou s knedlíkem) a vařeným či dušeným masem. Pokud nemáme maso připravené předem, můžeme ho vařit spolu se zeleninou a před mixováním vyjmout a nadrobno nakrájet.

Zeleninový příkrm s pohankou
Do kojenecké nesolené vody dáme karotku, kousek petržele, růžičku květáku - fantazii se meze nekladou - růžičkovou kapustu, hrášek, kukuřici, zelené fazolky, jablko - prostě to, co má vaše miminko rádo, plus přidáme hrst pohankové lámanky (vaří se rychleji než celá pohanka) - vody nedáváme příliš mnoho - jen tolik, aby byla zelenina po dobu vaření ponořená. Pohanka se rozvaří a vše "zahustí", takže se vývar již neslévá jen se vše rozmixuje, případně rozmačká a vmíchá se lžička slunečnicového oleje.
Samozřejmě je možné do příkrmu přidat kousek masa - kuřecí, krůtí, králičí....

Tvarohová svačinka
Měkký tvaroh,borůvková přesnídávka Hami.smíchat.

Jogurtový mls
Šťávu ze dvou pomerančů nebo mandarinek, rozmačkaný banán a 2 rozdrcené piškoty zamícháme do trošky bílého jogurtu.

Jablíčková svačinka
Nastrouháme 1 jablko, rozmačkáme 1/2 banánu, přidáme pár kapek citrónu, 1 cukrářský piškot a 1 lžičku bílého jogurtu. Vše dobře smícháme

Domácí ovocná přesnídávka
1 kg ovoce
15 dkg cukru
1 vanilkový pudink nebo trochu Maizeny

Ovoce uvaříme v 0,5 l vody, rozmixujeme, přidáme cukr a pudink rozmíchaný ve 2 dcl vody. Nechat přejít varem, naplnit do sklenic a zavařovat 20 minut na 80°C.
Je možné vařit buď jednodruhové pyré - např. jen meruňkové a nebo různé kombinace - pak tvoří základ většinou jablka. Z 1kg ovoce vyjde cca 9 skleniček. Pokud je ovoce sladší, nemusíme již přidávat cukr.



Bramborové pyré

200g brambor
1/2 šálku horkého mléka Nutrilon (100 ml)

1/2 lžičky másla

Oloupané a důkladně omyté brambory uvaříme v malém množství vody a pak je nastrouháme, prolisujeme nebo rozmixujeme. Vyšleháme s mlékem a během šlehání přidáme máslo. Ihned podáváme.


Dětské rizoto
Dobře uvaříme rýži a ve vodní lázni ohřejeme masozeleninový příkrm Hami zelenina s krůtím masem nebo zelenina s králičím masem. Příkrm promícháme s rýží a teplé podíváme.


Zapečená brokolice
Do poloměkka uvaříme brokolici, hrášek a zvlášť brambor. Do misky vymazané olejem prokládáme brokolici s hráškem a plátky brambor. Vše zalijeme rozmixovaným žloutkem a dáme zapéct do trouby. Před podáváním rozmačkáme vidličkou.

Bramborové pyré s drůbežím masem
20 g vařeného drůbežího masa
100 g brambor

¼ šálku mléka (např. Hamilon standard2)

Očištěné, oloupané a nadrobno nakrájené brambory zalijeme hovězím vývarem a uvaříme doměkka. Rozmixujeme, promícháme s prolisovanou nebo najemno rozmačkanou zeleninou a vyšleháme s mlékem. Hned podáváme.


Kuře s pomeranči
20 g vařeného kuřecího masa (bez kůže)
1 středně velký brambor (50 g)

Šťáva z ½ pomeranče

Horký uvařený brambor oloupeme, rozmačkáme a vmícháme do něj najemno nasekané nebo umleté kuřecí maso. Směs zakapeme pomerančovou šťávou, dobře promícháme a teplé podáváme.



Jablečná kaše
Rýžová kaše Hami
1 středně velké jablko

1 lžička cukru

Citrónová šťáva

Špetka skořice

Rýžovou kaši Hami připravíme podle návodu. Jablko oloupeme nadrobno a v malém množství vody podusíme doměkka. K rozvařenému jablku přidáme lžičku cukru, špetku skořice a pár kapek citronové šťávy, Dobře promícháme. Jablečnou směs pak vmícháme do připravené kaše a teplé podáváme.





Svíčková omáčka pro děti
Masozeleninový příkrm Hami
Bílý jogurt (20 g)

Rýže či těstoviny jako příloha (30 g)

Ohřejeme Hami příkrm zelenina s králičím mase, a na požadovanou hustotu ho naředíme přidáním několika lžiček bílého jogurtu. Důkladně promícháme a podáváme nejlépe s rýží či těstovinami.


Zeleninová polévka
Kousek mrkve, petržele, celeru
Špalíček pórku (4 cm) nebo naťová petržel (celkem 60g zeleniny)

300 ml vody

½ lžičky oleje (olivového)

10-15 g těstovin nebo rýže

Nastrouháme mrkev, celer, petržel a přidáme nasekaný pórek nebo petrželku. Zalijeme vodou, přidáme kapku olivového oleje a dáme vařit. Za varu přisypeme k měkké zelenině těstoviny nebo rýži (možno zahustit rýžovou kaší Hami). Připravenou polévku rozmixujte a podáváme.


Mrkvová kaše
200g mrkve

1 lžička cukru

50 ml mléka (např. Hamilon standard 2)

1 lžička krupičky

½ lžičky oleje

Očištěnou a omytou mrkev nakrájíme nadrobno, zalijeme vodou a dusíme. K částečně podušené mrkvi přisypeme lžičku krupičky, osladíme a přidáme olej. Za stálého míchání vaříme ještě asi 15 minut. Potom prolisujeme nebo rozmixujeme, zředíme mlékem a povaříme. Podáváme teplé.


Kašové bábovičky
Do formiček od pudinku připravíme jakoukoliv hustší kaši Hami (meruňkovou, banánovou, malinovou apod.) a necháme ztuhnout. Vyklopíme na talířek a přelijeme ovocnou přesnídávkou nebo nápojem Hami. Můžeme dozdobit čerstvým ovocem.

od ukončeného 6.měsíce, 2 porce
Ingredience:
20 g kuřecího masa bez kůže,
4 růžičky brokolice,
1 malá mrkev,
kousek cukety (asi 8 cm),
kousek pórku (asi 4 cm),
1 malá petržel,
instantní rýžová moučka,
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:
Maso a zeleninu nakrájíme na malé kousky a uvaříme hodně doměkka, hlavně dbáme na to, aby maso bylo úplně uvařené. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme rýžovou moučku a kapku oleje.

Kedlubnová kaše
lenka_k | 06.05.2007 20:55 | Hodnocení: 1.00 | verze pro tisk
od ukončeného 6.měsíce, 2 porce
Ingredience:
1/2 malé kedlubny,
kousek cukety (asi 6 cm),
1 malá brambora,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:
Ve vodě uvaříme drobně pokrájenou zeleninu, pak vodu slijeme, ale nevyléváme! Zeleninu důkladně rozmačkáme a podle potřeby přidáváme vývar ze zeleniny. Nakonec vmícháme kousek másla.

Masozeleninová polévka s brokolicí
lenka_k | 19.05.2007 18:18 | Hodnocení: 1.00 | verze pro tisk
od ukončeného 6.měsíce, 2 porce
Ingredience:
20 g kuřecího masa bez kůže,
4 růžičky brokolice,
1 malá mrkev,
kousek cukety (asi 8 cm),
kousek pórku (asi 4 cm),
1 malá petržel,
instantní rýžová moučka,
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:
Maso a zeleninu nakrájíme na malé kousky a uvaříme hodně doměkka, hlavně dbáme na to, aby maso bylo úplně uvařené. Nakonec vše rozmixujeme a vmícháme rýžovou moučku a kapku oleje

Bramborové pyré s drůbežím masem
lenka_k | 05.05.2007 16:30 | Hodnocení: - | verze pro tisk
od ukončeného 6.měsíce, 2 porce
Ingredience:
30 g drůbežího masa bez kůže,
1 brambora,
1 vrchovatá lžíce kojeneckého mléka,
kojenecká voda
Postup:
Maso a brambory nadrobno pokrájíme a uvaříme hodně doměkka. Vývar slijeme a vmícháme do něj sušené mléko. Maso a brambory pomixujeme s trochou vývaru s mlékem, ale opatrně, aby směs nebyla příliš řídká. Neměla by se použít všechna voda, ve které se maso a brambory vařily.

Masozeleninová polévka s jáhlovými vločkami
lenka_k | 05.05.2007 16:08 | Hodnocení: 1.00 | verze pro tisk
od ukončeného 6.měsíce, 2 porce
Ingredience:
30 g kuřecího nebo krůtího masa,
1 malá mrkev,
2 malé růžičky brokolice,
2 růžičkové kapusty,
1 lžíce jáhlových vloček,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:
Maso drobně nakrájíme, zeleninu také, a uvaříme hodně doměkka. Pak vsypeme spařené jáhlové vločky, ještě chvilku povaříme, vmícháme kousek másla a důkladně pomixujeme.

Květáková polévka s masem
lenka_k | 27.04.2007 22:35 | Hodnocení: - | verze pro tisk
od ukončeného 6.měsíce, 2 porce
Ingredience:
1 větší růžička květáku,
30 g kuřecího nebo krůtího masa,
1 žloutek,
kousek másla,
kojenecká voda
Postup:
Květák s drobně pokrájeným masem uvaříme hodně doměkka ve vodě, přidáme žloutek, ještě důkladně povaříme. Vše důkladně pomixujeme. Nakonec vmícháme kousek másla.

Krůtí polévka se zeleninou
lenka_k | 27.04.2007 22:22 | Hodnocení: - | verze pro tisk
od ukončeného 6.měsíce, 2 porce
Ingredience:
30 g krůtího masa,
1 malá mrkev,
1 malá petržel,
kousek pórku (asi 3 cm),
slunečnicový olej,
kojenecká voda
Postup:
Maso a zeleninu drobně nakrájíme a dáme vařit do vody. Uvaříme hodně doměkka a nakonec vše důkladně rozmixujeme. Vmícháme pár kapek oleje.

KUŘE SE ZELENINOU
Maso se zeleninou uvaříme doměkka. Pak zahustíme 30 g
uvařené rýže (nebo rýžovou kaší Hami) a přidáme lžičku olivového
oleje. Vše rozmixujeme a podáváme. Místo rýže lze
použít těstoviny nebo vločky, které musí být dobře uvařené.

1 mrkev (30 g)
1 růžička květáku (50 g)
20 g vařeného kuřecího masa (bez kůže)
1 lžička oleje
rýže nebo bezvaječné těstoviny (30 g)

KRŮTÍ POLÉVKA
Kousek krůtího masa uvaříme ve vodě. Ke změklému masu
přidáme do vývaru zeleninu (mrkev, pórek, petržel, brambory)
a opět povaříme. Uvařenou zeleninu s kouskem masa (asi 20 g)
rozmixujeme a podáváme.

kousek mrkve, petržel,
2 kostky brambor,
špalíček pórku (celkem 40 g zeleniny)
300 ml vody

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA
Dobře očištěný a opláchnutý květák uvaříme ve vodě
doměkka. Rozmixujeme, vmícháme lžičku oleje rozmíchanou
se žloutkem, převaříme a podáváme.

1 větší růžička květáku (100 g)
250 ml teplé vody
1 žloutek
1 lžička oleje

ZELENINOVÁ POLÉVKA
Nastrouháme mrkev, petržel a přidáme nasekaný pórek nebo
petrželku. Zalijeme vodou, přidáme kapku olivového oleje a
dáme vařit. Za varu přisypeme k měkké zelenině bezvaječné
těstoviny nebo rýži (možno zahustit i rýžovou kaší Hami).
Připravenou polévku rozmixujeme a podáváme.

kousek mrkve, petržele,
špalíček pórku (4 cm) nebo naťová petržel (celkem 60 g zeleniny)
300 ml vody
1/2 lžičky oleje (olivového)
10-15 g bezvaječných těstovin nebo rýže

RAJSKÁ POLÉVKA
Rajče spaříme vroucí vodou, ponoříme krátce do studené vody,
oloupeme a nakrájíme. Zalijeme asi 300 ml vody a uvaříme
doměkka. Takto připravenou polévku zahustíme dle chuti 1–2
lžícemi rýžové kaše Hami. Hotovou polévku zamícháme,
přidáme trochu oleje a najemno nasekanou petrželku.

1 lžička rýžové kaše Hami
1 středně velké rajče (40 g), petrželka
1 lžička oleje

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

DanušaP 31. 7. 2014, 13:31
nechci rýpat, ale do kuřecího vývaru přidat olej? *-)
lonik 20. 5. 2012, 10:39
(Y) (Y) (Y)
Petulina233 11. 4. 2012, 0:43
I když se mi váš nápad s jídelníčkem pro kojence líbí, tak musím protestovat proti dvěma věcem... 1) není nutné dávat čaj, zcela postačí převařená a vychlazená voda (moje děti vůbec čaj nepily, mám tři) 2) pokud je rodič alergik jako u nás tatínek, tak se doporučuje podávat měsíc jen zeleninu, další přidat maso - ale vepřové do roka ne, pak jogurt a až po osmém měsíci ovoce, které je nejdráždivější
virginie 30. 7. 2012, 13:36
@Petulina233 S čajem máte pravdu stačí i voda,ale já mám tři taky děti já podávala čaj fenyklový s důvodu bolení bříška,heřmánkový hezky mi usínali a pak jsem podávala ovocný a žádný se mi neosypal ,záleží vážně na dítěti jestli je alergický na ovoce a to se zjistí jen ,když mu to ovoce dáte a čekáte reakci.Záleží opravdu na dítěti můj kamarád nemohl dávat ani banán což se říká ,že banán se může od 4 měsíce malí byl alergik .Bohužel jsou různé alergie na různé ovoce .Každé dítě je jiné.
Danushka_2009 15. 5. 2012, 21:18
@Petulina233 Naprosto souhlasím s Vámi, že dětem není nutné dávat čaj. Můj syn čaj nerad, tak převařuji a ještě i filtruji normální vodu z kohoutku a na té roste "jako z vody". Čaje jsou často plné nevhodných barviv, zejména ty ovocné. V nich toho ovoce taky většinou moc ani není, tak do 2 %. Zbytečně kazí a barví zuby. Můj syn pije vodu a velmi dobře prospívá. Studenou mu tedy nedávám, spíše vlažnou, studená voda a studené nápoje jsou prý šokem i pro tělo dospělého člověka a nejsou tudíž moc vhodné. Ale čaj není nutná věc. V tom souhlasím. (clamp)
Zazy 10. 4. 2012, 22:21
Leni,recepty jsou zajímavé (Y),ale zajímalo by mě,jak vaše dítě nebo děti koušou,když je v nich všechno mixované *-)
virginie 30. 7. 2012, 13:30
@Zazy Záleží na to co něco mixuji a něco ne .Malá má čtyři zoubky a brambory kousky masa rohlíky šunku piškoty vše dobře rozkouše.Tyhle recepty jsem tu dala pro inspiraci jsou stáhnuté .Záleží na každém jestli rozmixuje nebo ne .Já je třeba již nemixuji ,ale nadchlo mně ta rozličnost potravin ,které se podávají v každém měsíci .Mám to seřazené jak jsem to nacházela s receptů podle měsíce .
Zrušený účet 31. 7. 2014, 13:11
@virginie (L) (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Danushka_2009 10. 4. 2012, 15:42
Wow! (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie