Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

Dort ovocný

0.0
Dort ovocný

Potřebné ingredience

Korpus: hl. mouka 200 gr, 3/4 prášek do pečiva, 4 malá vejce, cukr moučka 150 g, vanilk. cukr 1 ks, olej 90 ml, vroucí voda 60 ml, kakao : 1-2 lžíce
KRÉM: 250 ml vody smícháme se 4 lžícemi hl. mouky a vanilk. pudinkem a dvěma žloutky a uvaříme na hustou kaši. Samostatně 250 g rozměklého másla, 150 g moučk. cukru, 1 dcl rumu , brosk. šťáva,
Ovoce : na snímku 3 půlky kompot. broskve , asi 10 jahod, 1-2 kiwi, 1 pomeranč
Želatina, marmeláda, nebo džem - 2 až 4 lžíce
Oříšky nebo kokos na obmazání dortu.

Postup přípravy

Samostatně ušleháme sníh z bílků, samostatně žloutky s cukrem, pomalu do nich přidáváme mouku s prosátým práškem na pečení, olej a vroucí vodu po lžičkách, nakonec vmícháme sníh. Upečeme korpus (můžeme lít dvoubarevné těsto, pokud přidáme do půlky kakao.
Upečený dort - vychladlý- rozkrojíme uprostřed, pokapeme brosk. šťávou spodní i horní díl, srovnáme řezy, pomažeme dolní část marmeládou, můžeme i horní. Používám Stilla jahodovou pomazánku z Kauflandu.
Krém: rozměklé máslo ušleháme s cukrem do hladka, do máslové pěny, poté pomalu zašleháváme vychladlou směs plus pomalu po kapkách přidáváme rum a můžeme i kompotovou šťávu, tak 3 lžíce.
Krém dáme vychladnout do lednice, na 20 minut.
Korpus potřený marmeládou potřeme krémem, na něj poklademe na kousíčky nakrájenou jednu půlku broskve, jednu jahodu, půl kiwi, přiklopíme horní půlkou korpusu, kterou jsme také namazali krémem (ovoce zůstane uprostřed krému. Takto pripravený korpus namažeme i z horní části, můžeme marmeládou a poté krémem, já dávala jen krém. Dokola dort obmažeme také krémem. Necháme chvíli vychladnout v lednici (20 minut). Mezitím připravíme ovoce, můžeme i vykrájet nějaké tvary malými vykrajovátky, ovoce dáme na korpus (nejdřív dokola jahody, poté dovnitř ostatní). Obsypeme dokola mletými oříšky - já připlácávala.Dáme vychladit.
Připravíme želatinu podle návodu (použila jsem oetker, ale dnes zkusím stillu) - dala jsem šťávu z kompotu, jedna želatina bude stačit na dva dorty, oetker se dá opakovaně ohřát. Pozor, udělaly se mi bublinky, protože jsem pořád míchala - nalévejte želatinu bez bublinek, dorta bude hezčí. Teplou želatinu jsem po lžičkách lila na ovoce, pak přidala i stříbrné kuličky, ale stříbro se lehce rozteklo - tak na dortu byli stříbrní pavoučci :-)
Dopbrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

HHaannuullee 15. 4. 2012, 20:26
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
sesemka 18. 4. 2012, 16:44
@HHaannuullee děkuji :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie