(recept
si oblíbilo 25 návštěvníků)
Sušená rajčata, naložená v oleji
Potřebné ingredience
Nepřezrálá, pevná zdravá rajčata, mořská sůl, bylinky dle chuti, česnek, kvalitní olej
Postup přípravy
Rajčata nakrájet na 1 cm silné plátky, naskládat na sušičku, posypat mořskou solí. Sušit podle potřeby / já sušila 24 hod, některá i 48 hod/. Do čisté vymyté menší skleničky narovnat rajčata a proložit Vámi zvolenými bylinkami / já měla tymián, rozmarín, bazalku a olivové koření- vše čerstvé ze zahrady/ a plátky česneku. Poté celou sklenici zalít kvalitním olejem / u nás olivovým, ne panenským/. Zavíčkovat, zavařit, pokud chcete rajčata uchovat delší dobu. Bez zavaření prý vydrží pod víčkem v lednici měsíc / nemám zkušenost/. DOBROU CHUŤ
pevná, hezká rajčata nakrájet na 1 cm plátky
naskládat vedle sebe do sušičky
každý plátek osolit / já mořskou solí/, stačí i obyčejná sůl
..tak mají vypadat sušená, jsou tvrdá, ale pružná, i na chuť jsou vynikající
naskládat rajčata do sklenic, proložit Vámi vybranými bylinkami a česnekem, zalít olejem až po okraj
Dobrou chuť, můžete je pro jistotu zavařit. Ochucený olej je možné přidávat do omáček, pod maso, nebo do zeleninových salátů. Rajčata můžete použít jak v teplé, tak studené kuchyni.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Blaža94
(upraveno)
31. 7. 2016, 20:09
Není potřeba zavařovat a v lednici vydrží celý rok.Prokládám je pokrájeným česnekem a snítkami rozmarýnu.
tyleka
(upraveno)
22. 8. 2012, 21:41
Sušila jsem vloni v sušičce, naložila do olivového oleje bez koření a bez soli, do malých skleniček od přesnídávek, uchovávám ve špajzu a jsou výborná i teď po roce.
nerolinka
(upraveno)
22. 8. 2012, 14:42
..určitě vyzkouším,moc děkuji
Paluna
(upraveno)
24. 8. 2012, 9:58
Já to neosolila - mám to osolit až teď po usušení ?
komirka
(upraveno)
22. 8. 2012, 16:58
@Paluna
Jestli je necháte jen tak, tak nesolte, jestli je budete nakládat, osolte olej.
Maxinka
(upraveno)
22. 8. 2012, 11:40
Nemám sušičku, jde to v troubě
Jaňulka87
(upraveno)
22. 8. 2012, 11:45
@Maxinka
Luci, určitě to jde, já jsem je taky dělala v troubě Předehřála jsem si ji cca na 70 stupňů, nechala pootevřenou a sušila je tak 2 - 3 hoďky.
Maxinka
(upraveno)
22. 8. 2012, 17:11
@Jaňulka87
a na pečícím papíře, nebo jak
Jaňulka87
(upraveno)
22. 8. 2012, 17:25
@Maxinka
Jj, na plechu na pečícím papíře
Jarmila48
(upraveno)
22. 8. 2012, 11:22
jen reaguji, na větu, že vydrží v lednici nezavařené měsíc. Potvrzuji, že rajčata suším již pátým rokem, nezavařuji, uchovávám ve sklepě a mám tam sklenice z loňského sušení. Není čeho bát
jéňa
(upraveno)
22. 8. 2012, 12:55
@Jarmila48
a vydrží nezavařené i normálně v tom oleji s bylinkama? nebo jak je máte vy, že tak dlouho vydrží? jednou jsem naložila začalo mi to plesnivět ale řekla bych spíš jakoby od toho koření - bylinek, ne od rajčat tak nevim jak na to, aby vydržely
bilčena
(upraveno)
2. 10. 2013, 10:15
@jéňa
Do čerstvých bylinek je vhodné nakládat ,jen pro rychlou spotřebu,protože v oleji po čase vznikají různé bakterie .Takže každopádně dejte pouze sušené
zdenakucerova
(upraveno)
22. 8. 2012, 12:03
@Jarmila48
Dobrá poznámka ...také jsem kvůli tomu měsíci váhala...zda to zkusit... a teď mám jasno
Ellina1
(upraveno)
22. 8. 2012, 13:37
@zdenakucerova
Já se také trochu bojím té trvanlivosti Chtěla bych je mít připravené na zimu do těstovin.