Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 25 návštěvníků)

Sušená rajčata, naložená v oleji

0.0
Sušená rajčata, naložená v oleji

Potřebné ingredience

Nepřezrálá, pevná zdravá rajčata, mořská sůl, bylinky dle chuti, česnek, kvalitní olej

Postup přípravy

Rajčata nakrájet na 1 cm silné plátky, naskládat na sušičku, posypat mořskou solí. Sušit podle potřeby / já sušila 24 hod, některá i 48 hod/. Do čisté vymyté menší skleničky narovnat rajčata a proložit Vámi zvolenými bylinkami / já měla tymián, rozmarín, bazalku a olivové koření- vše čerstvé ze zahrady/ a plátky česneku. Poté celou sklenici zalít kvalitním olejem / u nás olivovým, ne panenským/. Zavíčkovat, zavařit, pokud chcete rajčata uchovat delší dobu. Bez zavaření prý vydrží pod víčkem v lednici měsíc / nemám zkušenost/. DOBROU CHUŤ

pevná, hezká rajčata nakrájet na 1 cm plátky

naskládat vedle sebe do sušičky

každý plátek osolit / já mořskou solí/, stačí i obyčejná sůl

..tak mají vypadat sušená, jsou tvrdá, ale pružná, i na chuť jsou vynikající

naskládat rajčata do sklenic, proložit Vámi vybranými bylinkami a česnekem, zalít olejem až po okraj

Dobrou chuť, můžete je pro jistotu zavařit. Ochucený olej je možné přidávat do omáček, pod maso, nebo do zeleninových salátů. Rajčata můžete použít jak v teplé, tak studené kuchyni.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Blaža94 31. 7. 2016, 20:09
Není potřeba zavařovat a v lednici vydrží celý rok.Prokládám je pokrájeným česnekem a snítkami rozmarýnu.
tyleka 22. 8. 2012, 21:41
Sušila jsem vloni v sušičce, naložila do olivového oleje bez koření a bez soli, do malých skleniček od přesnídávek, uchovávám ve špajzu a jsou výborná i teď po roce.
nerolinka 22. 8. 2012, 14:42
..určitě vyzkouším,moc děkuji (L)
Paluna (upraveno) 24. 8. 2012, 9:58
Já to neosolila - mám to osolit až teď po usušení :-( :-( :-(?
komirka 22. 8. 2012, 16:58
@Paluna (Y) (Y)Jestli je necháte jen tak, tak nesolte, jestli je budete nakládat, osolte olej. (hello) (hello)
Maxinka 22. 8. 2012, 11:40
Nemám sušičku, jde to v troubě *-)
Jaňulka87 22. 8. 2012, 11:45
@Maxinka Luci, určitě to jde, já jsem je taky dělala v troubě (Y) Předehřála jsem si ji cca na 70 stupňů, nechala pootevřenou a sušila je tak 2 - 3 hoďky.
Maxinka 22. 8. 2012, 17:11
@Jaňulka87 a na pečícím papíře, nebo jak :^)
Jaňulka87 22. 8. 2012, 17:25
@Maxinka Jj, na plechu na pečícím papíře (Y)
Jarmila48 22. 8. 2012, 11:22
jen reaguji, na větu, že vydrží v lednici nezavařené měsíc. Potvrzuji, že rajčata suším již pátým rokem, nezavařuji, uchovávám ve sklepě a mám tam sklenice z loňského sušení. Není čeho bát :-$
jéňa 22. 8. 2012, 12:55
@Jarmila48 a vydrží nezavařené i normálně v tom oleji s bylinkama? nebo jak je máte vy, že tak dlouho vydrží? jednou jsem naložila začalo mi to plesnivět ale řekla bych spíš jakoby od toho koření - bylinek, ne od rajčat :^) tak nevim jak na to, aby vydržely
bilčena 2. 10. 2013, 10:15
@jéňa Do čerstvých bylinek je vhodné nakládat ,jen pro rychlou spotřebu,protože v oleji po čase vznikají různé bakterie .Takže každopádně dejte pouze sušené :-$ (tudledudle)
zdenakucerova 22. 8. 2012, 12:03
@Jarmila48 Dobrá poznámka (Y)...také jsem kvůli tomu měsíci váhala...zda to zkusit... (hello) a teď mám jasno
Ellina1 22. 8. 2012, 13:37
@zdenakucerova Já se také trochu bojím té trvanlivosti :( Chtěla bych je mít připravené na zimu do těstovin.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie