Domácí jablečný ocet nejen pro hubnoucí aneb prevence i lék

Potřebné ingredience
Asi kilogram jablek dobře umyjte ve vlažné vodě, případně je vydrhněte kartáčkem na zeleninu. Zbavte je stopek a nezdravých částí. Pak nastrouhejte na hrubším struhadle i se slupkou a jadérky.
Jablečnou hmotu dejte do tří- až čtyřlitrové zavařovací sklenice a hned ji zalijte studenou vodou tak, aby alespoň 5 cm od hrdla láhve zůstal volný prostor. Je potřebný pro kvašení a zabraňuje vytékání.
Nádobu přikryjte talířkem a uložne do místonosti s pokojovou teplotou na 10 dní, dokud neustane kvašení. Její obsah každý den promíchejte čistou vařečkou.
Poté šťávu slijte přes síto, tuhé zbytky vyždímejte. Sklenici umyjte a přecezenou šťávu do ní vlejte. Opět přikryjte a postavte do studené spíže na 20 dní bez míchání a odkrývání. Pak už bude mít šťáva žlutohnědou barvu a konzistenci džusu. Přejilte ji přes gázu nebo sítko a rozlejte do láhví. Zazátkuje a uložte na studené místo.
Nápoj se připraví takto: Do sklenice nalejte asi centimetr jablečného octa a zelejte ho přibližně desetinásobkem vody. Můžete přidat trochu medu a zamíchejte.
Postup přípravy

Nastrouhaná jablíčka zalitá vodou ve sklenici.

Takto vypadá hotový ocet. Barva se může lišit, podle druhu použitých jablek.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu


















































