Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 42 návštěvníků)

Domácí jablečný ocet nejen pro hubnoucí aneb prevence i lék

0.0
Domácí jablečný ocet nejen pro hubnoucí aneb prevence i lék

Potřebné ingredience

Asi kilogram jablek dobře umyjte ve vlažné vodě, případně je vydrhněte kartáčkem na zeleninu. Zbavte je stopek a nezdravých částí. Pak nastrouhejte na hrubším struhadle i se slupkou a jadérky.

Jablečnou hmotu dejte do tří- až čtyřlitrové zavařovací sklenice a hned ji zalijte studenou vodou tak, aby alespoň 5 cm od hrdla láhve zůstal volný prostor. Je potřebný pro kvašení a zabraňuje vytékání.

Nádobu přikryjte talířkem a uložne do místonosti s pokojovou teplotou na 10 dní, dokud neustane kvašení. Její obsah každý den promíchejte čistou vařečkou.

Poté šťávu slijte přes síto, tuhé zbytky vyždímejte. Sklenici umyjte a přecezenou šťávu do ní vlejte. Opět přikryjte a postavte do studené spíže na 20 dní bez míchání a odkrývání. Pak už bude mít šťáva žlutohnědou barvu a konzistenci džusu. Přejilte ji přes gázu nebo sítko a rozlejte do láhví. Zazátkuje a uložte na studené místo.

Nápoj se připraví takto: Do sklenice nalejte asi centimetr jablečného octa a zelejte ho přibližně desetinásobkem vody. Můžete přidat trochu medu a zamíchejte.

Postup přípravy

Velmi účinně pomáhá odstraňovat odpadové látky z těla a navíc obsahuje hodně vitamínu C, který ničí mikroorganizmy a zvyšuje celkovou obranyschopnost. Proto jej lze používat jak prventivně, tak i na podpůrnou léčbu chronické zácpy (např. u těhotných maminek), lehčích gestóz a také při nastuzení, chřipce a jiných virózách. Od jablečného octa běžně dostupného v obchodech, však takové účinky neočekávejte. Nejenže jinak vypadá a má jinou chuť, ale je i připraven odlišným způsobem. Ten pravý si můžete velmi snadno připravit vlastnoručně. Tento nápoj je nejen prospěšný zdraví, ale i lahodný. Pije se i proti žízni, nejvýše však dvě až tři dávky denně. Vyšší spotřeba by se mohla projevovat "nevysvětlitelným" pocitem chladu i přílišnou dehydratací, protože podporuje vylučovací činnost. Uvidíte, jak vás tento neobyčejný nápoj probere z únavy, vždyť i ta může být důsledkem vyššího množství odpadových látek v krvi a nedostatku vitamínu C. Nápoj pomáhá také při "čištění se" po porodu .

Nastrouhaná jablíčka zalitá vodou ve sklenici.

Takto vypadá hotový ocet. Barva se může lišit, podle druhu použitých jablek.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

aknalb6677 21. 9. 2012, 15:25
(Y)
kalimera 26. 9. 2012, 11:33
@aknalb6677 (L)
alfleila 19. 9. 2011, 10:53
tak musím se přiznat, že jablečný ocet jsem ještě neměla tu čest ochutnat. Ale tenhle recept se mi zdá výborný a docela mě láká. Výroba zabere sice skoro měsíc, ale ten výsledek stojí určitě za to! Ukládám.... (Y)
kalimera 19. 9. 2011, 13:58
@alfleila (L)a výroba není ani nijak náročná, pokud člověk nezapomene prvních pár dní promíchávat ,-)
lidare 19. 9. 2011, 10:23
(Y)už jsem několikrát měla koupaný ocet,ale bolel mně po něm žaludek,tak zkusím tento a snad to bude dobré :-)
kalimera 19. 9. 2011, 13:57
@lidare Ludmilko, s kupovaným se opravdu nedá srovnat (Y).
hamat 18. 9. 2011, 15:41
Milá Pavlínko, děkuji za receptík. Jablečný ocet dělám již několik let. Letos jsem vyzkoušela Váš recept, zatím jsou jablíčka ve fázi kvašení. Ocet uložím do sklepa, dělám větší zásobu a když se uleží několik let je vynikající. Používám nejen k detoxikaci organismu, ale všude v kuchyni, saláty,(med ocet olej), omáčky majonézy.... Je velice lahodný, nedovedu si představit že bych používala ocet lihový - zabiják chuťových buněk. Takže vzkaz pro všechny, komu jablečný ocet nechutná. Zkuste si udělat jablečný ocet domácí, je to jednoduché a dostupné každému. (L)
kalimera 19. 9. 2011, 10:12
@hamat Milá Maruško, je to tak. Klasický lihový ocet používám jen jako ekologický "mycí prostředek" :-) spolu se sodou, učiněný zázrak, ale do jídla - to ne +o(.
P.K 18. 10. 2008, 21:26
Ahojky jen bych se chtěla zeptat jak se má užívat :-) :-) :-)
kalimera 19. 10. 2008, 9:45
@P.K Ahojky (hello), do sklenice se dá asi centimetr octa a zbytek se dolije vodou. (D). Max 2-3x denně, bohatě postačí jedna sklenice ráno na lačno. Měla by se užívat vždy na začátku jara a pak během roku podle potřeby, při dietách, při detoxikaci, při šestinedělí atd.
kalimera 20. 3. 2008, 16:08
Konečně přidáno foto hotového octa (D).
Trinity76 15. 2. 2008, 16:07
Holky, pokud chcete do sebe dostat jablečný ocet, zkuste šumivé tyhle tablety. Dají se koupit v lékárně, ale také objednat na adrese http://www.medpharma.info/p.php?p=produkty&s=3&i=2420 Jsou opravdu výborné a ani mě, žaludkáře, po nich nebolí břicho. (flower) (flower) (flower) (flower) (flower) (flower)
kalimera 21. 2. 2008, 19:25
@Trinity76 Netušila jsem že jablečný ocet exituje i v šumivých tabletkách ;-). Nějak mi nejde do hlavy, jak ho tam dostali *-)......
fena1 7. 2. 2008, 12:45
Tak jablečný ocet jsem pila jednou a myslela jsem že se 8-| 8-| 8-| 8-|ale jinak opravdu pomáhá (Y) (Y)na hubnutí,ale bohužel nemám na to žaludek ;-) ;-) ;-)
kalimera 7. 2. 2008, 12:59
@fena1 Já jsem taky dost vybíravá, ale tenhle mi chutná (Y). Je to jako mošt. Když jsem brala kapsle s jablečným octem, tak mi po nich bylo špatně 8-|....

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie