VÁNOČNÍ ŠTOLA Z TVAROHU (nekynutá)

Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 400 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 1/2 balíčku prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžičku pomerančové kúry, 125 g cukru krupice, 1 ks měkkého tvarohu, 2 ks vejce, 150 g rostlinného tuku na pečení, 1 hrst (50 g) rozinek hrubě nakrájených a 1 hrst (50 g) vlašských ořechů hrubě nasekaných. KROMĚ TOHO: 60 g másla na potření hotové štoly, 50 g moučkového cukru na posypání, alobal, pečící papír.
Postup přípravy

Roztopíme rostlinný tuk a necháme ho stranou vychladit. Mouku smícháme dohromady se všemi ingrediencemi, dohněteme ručním šlehačem, až se nám těsto odlepuje od stěn a je vláčné. Zapneme si troubu na 220 st. C.

Těsto dáme na moukou posypaný stůl a válečkem a rukama z něj vytvoříme silnější obdélník asi 1 cm vysoký,

který prvně přeložíme zadním dílem ke středu,

potom předním dílem ke středu,

a poté ještě jednou přehneme zadní díl do 2/3 směrem dopředu (může to být zarovnané. Když při pečení štola roste, postupně se do dvou třetin horní díl posune). Plech vyložíme pečícím papírem a opatrně na něj štolu přeneseme a pečeme 10 minut, pak zmírníme teplotu na 160 st. C a dopékáme dalších 20 minut.

Po upečení štolu za horka potřeme právě rozpuštěným máslem

a posypeme vydatnou vrstvou moučkového cukru. Štolu zabalíme do alobalu a necháme ji zcela vychladnout.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu










