MARCIPÁNOVÁ ŠTOLA....vedle cukrovíčka nesmí u nás na svátečním stole chybět
Potřebné ingredience
250gramů rozinek, 3 lžíce kandovaného ovoce(já dávám třeba 100gramů rozinek a pak ovoce dle svýho uvážení,sušený meruňky,hrušky,sušenej ananas,sušenou pomerančovou kůru, vše pokrajím na drobné kostičky.....čím víc všeho je tím líp,takže u mě to nikdy "jen"3lžíce nejsou :-)) rum(do něho namočíme rozinky a já namáčím i ovoce...nejlepe přes noc) 100ml mléka, 50g cukru krystal, 500g hladké mouky, 1 kostka droždí,250g másla,1 balíček vanilkového cukru, kůra z 1/2 citronu, oříšky(nasekané....v receptu se uvádí 50gramů,já dávám tak těch 100-120,nahrubo si nakrájím para ořechy,pistácie.....kdo co má rád), 100gramů marcipánu(já kupuji od dr.Oetkera,ten má 150gramů...jde tam celý :-))) moučkový cukr na posypání
Postup přípravy
2. Do mísy prosejte mouku,přidejte rozpuštěné máslo,kvásek,špetku soli,zbylý cukr,vanilkový cukr a citronovou kůru a vypracujte těsto.
3.Zapracujte do něj kandované ovoce, rozinky s rumem a nasekané ořechy.Přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě asi tak ještě hodinu kynout
4. Vyválejte si marcipánek( na delší váleček...já válím většinou na placku a pak ho přehnu zpátky,ze mi vnizkne takový obdélníček) Vyválejte těsto,doprostřed položte marcipán a zaviňte. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a nebo jen vymazaný.Necháme ještě tak 20 minutek kynout.
5. Štolu pečeme v troubě předehřáté na 180stupňů cca 50minutek až hodinu.
Ihned po vyndání ji ještě teplou posypem moučkovým cukrem(hustě)
Štola je výborná,vůbec ne přeslazená,peču dvě a do každé vždy dám trochu jiné oříšky,ovoce....sklízí zaslouženou pochvalu.
čím víc dobrůtek do ní dáte,tím bude pestřejší
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé