(recept
si oblíbilo 17 návštěvníků)
Vajíčka

Potřebné ingredience
.
Postup přípravy
350 g hladké mouky
130 g moučkového cukru
20 - 30 g tuku
2 celá vejce
1/2 čajové lžicky sody bikarbony
1 lžička mletého koření (směs)
3 lžíce medu
vejce na potírání
Obecný postup zadělávání perníkového těsta:
Cukr a vejce utřeme, přidáme rozehřátý tuk a med s kořením, polovinu mouky a sodu a dobře promícháme. Pak přidáme zbytek mouky, vpracujeme ji a dopracujeme na hodně pomoučeném vále. Vpracujeme ještě tolik mouky, až je těsto vláčné, nelepivé, ale ne příliš tuhé.
Těsto pak necháme nejméně 24 hodin v chladu zabalené v mikrotenu odpočinout. Z těsta vyvalujeme 3 - 5 mm silnou placku, vykrajujeme tvary a na pomaštěném plechu nebo na pečícím papíře upečeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vejcem potíráme před pečením i po vyndání z trouby, ještě horké, aby byly perníčky pěkně lesklé.
.vykrojená placka se natáhne na formičku a upeče.Pečou se dvě půlky a pak se bílkovou polevou slepí.
130 g moučkového cukru
20 - 30 g tuku
2 celá vejce
1/2 čajové lžicky sody bikarbony
1 lžička mletého koření (směs)
3 lžíce medu
vejce na potírání
Obecný postup zadělávání perníkového těsta:
Cukr a vejce utřeme, přidáme rozehřátý tuk a med s kořením, polovinu mouky a sodu a dobře promícháme. Pak přidáme zbytek mouky, vpracujeme ji a dopracujeme na hodně pomoučeném vále. Vpracujeme ještě tolik mouky, až je těsto vláčné, nelepivé, ale ne příliš tuhé.
Těsto pak necháme nejméně 24 hodin v chladu zabalené v mikrotenu odpočinout. Z těsta vyvalujeme 3 - 5 mm silnou placku, vykrajujeme tvary a na pomaštěném plechu nebo na pečícím papíře upečeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vejcem potíráme před pečením i po vyndání z trouby, ještě horké, aby byly perníčky pěkně lesklé.
.vykrojená placka se natáhne na formičku a upeče.Pečou se dvě půlky a pak se bílkovou polevou slepí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Bubalka
(upraveno)
25. 2. 2008, 22:36
Krása, krása, krása.........a taky svatá trpělivost




nahlásit

kastanek
(upraveno)
19. 2. 2008, 19:15
Můžu se jen zeptat ????????????kolik potřebuji těch formiček nebo mi stačí jedna. Asi blbá otázka co
ale otravdu nevím .Moc děkuji Jitka





nahlásit

Kocinka
(upraveno)
19. 2. 2008, 22:05
@kastanek
Dobrý večer.Stačí jedna, ale čím víc tím to jde rychleji, protože musíte čekat než se to upeče.Ty velkémám taky po jednom vajíčku(dvě půlky) ale malých mám aspon 10.

nahlásit

Snezenkakyticka
(upraveno)
17. 9. 2008, 20:04
@Kocinka
no,,,formičky u mě byly problém
sehnala jsem je na Vánočních trzích a dva kousky (na jedno vejce) stály 70 kaček....


nahlásit

RUNTY
(upraveno)
19. 2. 2008, 10:09
nádhera . krásné


nahlásit

Hyzule
(upraveno)
19. 2. 2008, 9:18
Krásný ale nějak postrádám ten recept?


nahlásit

Kocinka
(upraveno)
19. 2. 2008, 11:34
@Hyzule
Tady je : 350 g hladké mouky 130 g moučkového cukru 20 - 30 g tuku 2 celá vejce 1/2 čajové lžicky sody bikarbony 1 lžička mletého koření (směs) 3 lžíce medu vejce na potírání Obecný postup zadělávání perníkového těsta: Cukr a vejce utřeme, přidáme rozehřátý tuk a med s kořením, polovinu mouky a sodu a dobře promícháme. Pak přidáme zbytek mouky, vpracujeme ji a dopracujeme na hodně pomoučeném vále. Vpracujeme ještě tolik mouky, až je těsto vláčné, nelepivé, ale ne příliš tuhé. Těsto pak necháme nejméně 24 hodin v chladu zabalené v mikrotenu odpočinout. Z těsta vyvalujeme 3 - 5 mm silnou placku, vykrajujeme tvary a na pomaštěném plechu nebo na pečícím papíře upečeme. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Vejcem potíráme před pečením i po vyndání z trouby, ještě horké, aby byly perníčky pěkně lesklé.
nahlásit

Hyzule
(upraveno)
19. 2. 2008, 11:50
@Kocinka
Paní Simčo to je recept na perníčky a né na ty vajíčka co jste nafotila,né?


nahlásit

Kocinka
(upraveno)
19. 2. 2008, 12:03
@Hyzule
Dobrý den.Já z tohoto receptu dělám i ty vajíčka.Akorát potírám vajíčka až po upečení
nahlásit

petezuel
(upraveno)
19. 2. 2008, 11:37
@Kocinka
Nato je přece forma, né??? Jak jinak se dá udělat vejce kulaté a né placaté???
nahlásit

Kocinka
(upraveno)
19. 2. 2008, 12:06
@petezuel
Ano jsou na to formičky od Blanky Boháčové-bubalka.Koupila jsem je u ní.
nahlásit

petezuel
(upraveno)
19. 2. 2008, 12:59
@Kocinka
Nó je to hezký, ale když už jste pouze do komentářů uvedla recept, tak je taky potřeba napsat, že je to z formiček




nahlásit

Kocinka
(upraveno)
19. 2. 2008, 18:02
@petezuel
Už jsem to napravila
nahlásit

šutynka
(upraveno)
19. 2. 2008, 11:53
@petezuel
Jednou jsem se je pokoušela dělat
a těsto se tvarovalo přes špičatou polévkovou lžíci,ale takhle pěkně to neumím



nahlásit

petezuel
(upraveno)
19. 2. 2008, 13:01
@šutynka
Jó??? a před upečením nebo po upečení, kdy se s tím dá ještě manipulovat. Před upečením mám totiž dojem, že to nebude ono.





nahlásit

Marcela 1980
(upraveno)
19. 2. 2008, 9:17
Krasny

nahlásit