Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

VÁNOČKA

0.0
VÁNOČKA

Potřebné ingredience

300g hladké mouky
200g polohrubé mouky
1 žloutek
110g Hery
110g cukru
1 kostka droždí
1/4 l mléka
citronová kůra
1 menší lžička soli
muškátový oříšek
mandle, rozinky
1 vajíčko na potření

Postup přípravy

1. Do misky si rozdrolíme kostku droždí, přidáme 1/8 vlažného mléka přisypeme 1 lžíci cukru, zaprášíme hladkou moukou a necháme v teple vykynout.

2. Do mísy nasypeme 400g mouku ( zbytek si necháme na zapracování na vál ), zbylý cukr, sůl, citrónovou kůru, žloutek, nakrouhaný muškátový oříšek, rozehřátou Hery a přilijeme vykynutý kvásek a šleháme metlami na kynuté těsto. Když se těsto nelepí ke stěnám mísy, řendáme na vál, kde zapracujeme zbylou mouku, rozinky, nakrájené mandle. Utvoříme bochánek, poprášíme jej moukou a necháme přikrytý kynout na teplém místě (já jsem nechala na chladnějším místě přes noc)

3. Vykynuté těsto rozdělíme na vále na 9 dílů a upleteme vánočku. První vrstvu pleteme ze čtyř pramenů, druhou ze tří a třetí vrstvu ze dvou pramenů. Pergamenový papír potřený tukem položíme na plech a na něj postupně vrstvíme prameny vánočky. Asi hodinu necháme na plechu dokynout. Před vložením do trouby ještě potřeme rozšlehaným vajíčkem a poklademe rozpůlenými mandlemi. Nakonec vánočku propíchneme u obou krajů i uprostřed špejlemi, aby se vrstvy těsta při pečení nezbortily.

Postupně upleteme ze 4, 3 a 2 pramenů copy

Na plech si připravíme pečící papír potřený tukem, přendáme na něj spodní patro vánočky a poklademe půlkami mandlemi.

Dále položíme na základ vánočky cop ze 3 pramenů s mandlemi

Nakonec ze dvou

Ozdobíme mandlemi a připevníme pomocí špejlí a než dáme péci necháme vánočku tak hodinu nakynout na plechu a poté potřeme vajíčkem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie