Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept

VÁNOČKA

0.0
VÁNOČKA

Potřebné ingredience

Suroviny:

500 g prosáté polohrubé mouky
120 g krystalového cukru
100 g rozpuštěného másla
1 lžíce rozpuštěného sádla
1 kostka droždí (30g)
1 vejce + 1 žloutek navíc
250 ml mléka
¼ lžičky soli
1 hrst rozinek naložených v rumu
1 hrst jader vlašských ořechů (nebo mandlí)
1 hrst sekaných mandlí na posypání
1 rozšlehané vejce na potření
Pomůcky: 2 dřevěné špejle

Postup přípravy

Postup při zpracování těsta

Nejprve uděláme kvásek. V misce s troškou vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme lžičku cukru, přikryjeme utěrkou a necháme vzejít na teplém místě.
Do velké mísy nasypeme prosátou mouku a přidáme cukr. Přilijeme vlažný rozpuštěný tuk a vše zaděláme vlažným (ne studeným!) zbylým mlékem, ve kterém jsme rozpustili sůl a rozkvedlali žloutky a vejce. Přidáme vzešlý kvásek a zaděláme těsto.
Těsto velmi dobře propracujeme - mělo by být hladké a tuhé. Poté ho podebereme vařečkou, lehce posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 3 - 4 hodiny na teplém místě. V ideálním případě ho můžeme nechat kynout přes noc v chladnější místnosti.
Po vykynutí postupně po troškách opatrně přidáváme rozinky a sekané mandle nebo ořechy a necháme ještě chvilku kynout.

Pletení

Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Mach 10. 8. 2009, 21:32
(Y) (Y) (Y)
Ilonáček 10. 8. 2009, 20:55
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie