Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

VÁNOČKA

0.0
VÁNOČKA

Potřebné ingredience

40 g droždí, 100 g krupicového cukru, 250 ml mléka, 1/2 kg polohrubé mouky, 1 lžička soli, 2 žloutky, 125 g másla, citronová kůra, 40 g rozinek, mouka na vál, tuk na vymazání plechu (nebo papír na pečení), 1 vejce na potírání, 40 g mandlí (loupané, sekané)

Postup přípravy

TĚSTO ZPRACUJEME KLASICKY NEBO V PEKÁRNĚ.

Vykynuté těsto rozdělíme na vále na devět stejných částí, z nich uděláme malé bochánky. Z prvních čtyř bochánků vyválíme válečky (hady), ze kterých upleteme cop následujícím způsobem.

Prameny položíme směrem od nás.
Dva prostřední prameny překřížíme – pravý přes levý.
Vezmeme dva levé prameny – překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme dva pravé prameny – překřížíme levý přes pravý.
Vezmeme opět dva středové prameny a opakujeme vše od začátku. Konce dobře spojíme.

Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený máslem. Uprostřed ho rukou mírně promáčkne, připravíme tak místo pro další cop. Zpracujeme další tři válečky a upleteme klasický cop ze tří pramenů. Položíme jej na první patro. Na vrch stejným způsobem položíme cop ze dvou pramenů. Kraje podhrneme pod základní patro.

Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlemi, na několika místech ji „spíchneme“ špejlemi, aby se nám při pečení jednotlivé prameny nesesunuly. Pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie