Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Vánočka

0.0
Vánočka

Potřebné ingredience

1 kg mouky (polohrubé nebo hladké + polohrubé)
· 2 menší zarovnané lžičky soli
· 20 dkg cukru
· 1vanilkový cukr
· citrónová kůra, mandle
· rozinky (nejlépe předem máčené v čaji příp.s rumem)
· 20 –25 dkg tuku (rozpustit)
· 3 žloutky
· 5 –6 dkg droždí (kvásek)
· 1/2 l vlažného mléka

Postup přípravy

Do mouky (pokojové teploty) vmícháme všechny sypké přísady a dobře promícháme. Připravíme si kvásek(z trochy mléka, cukru + rozdrobené droždí), promícháme a necháme u tepla kynout).Pak ho dáme do mouky, mírně zamícháme, přilijeme vlažné mléko s rozkvedlanými žloutky a rozpuštěný tuk. Vše dobře prohněteme, až tzv. „fouká“. Těsto musí být tužší. Po vypracování urovnáme v míse, poprášíme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě nám asi za hodinu (i více) vykyne. Pak rozdělíme na devět dílů – cop pleteme nejdříve ze 4 válečků, pak ze tří a navrch ze dvou. Konce dobře upevníme. Vánočku potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka, posypeme nakrájenými mandlemi a pečeme ve středně teplé troubě. Z této porce se vytvoří 2-3 vánočky.

Vystydlé zabalíme do papíru a pak do mikrotenového sáčku a uložíme na několik dní do studena. Je pak mnohem lepší, proleželá. Dá se jíst i po deseti dnech.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie