Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept

Vánočka

0.0
Vánočka

Potřebné ingredience

300 g polohrubé moukyrn250 g hladké moukyrn1 lžička prášku do pečivarn100 g máslarn100 g moučkového cukrurn180 ml vlažného mlékarn40 g droždírn2 žloutkyrnšpetka nastrouhaného muškátového oříškurnkůra z dobře omytého citrónurn50 g rozinekrn30 g mandlírnsůlrn1 vejce na potřenírnhrst mandlových lupínků na posypání

Postup přípravy

Nejprve smícháme hladkou a polohrubou mouku spolu s práškem do pečiva. Z droždí, 1 lžíce cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě vykynout. Do mísy prosejeme mouku, přidáme cukr, žloutky, sůl, nastrouhanou citrónovou kůru a muškátový oříšek, vykynutý kvásek a zbylým mlékem zaděláme těsto. Nakonec přidáme rozinky, oloupané a na nudličky nakrájené mandle a řídký vlahý tuk.rnrnTěsto, které musí být tužší, aby vánočka držela tvar, dobře propracujeme a necháme ho zkynout. Zkynuté těsto promícháme vařečkou a opět necháme kynout. Toto ještě 1–2x opakujeme.rnUpletenou vánočku necháme na teplém místě ještě asi 30 minut kynout. Potom ji potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlovými lupínky. Vložíme ji do předehřáté trouby a prvních 5 minut pečeme při 200 °C, potom snížíme teplotu na 160–170 °C. Pečeme celkem asi 45 minut. Před rychlým zbarvením chráníme povrch vánočky pečicím papírem nebo alobalem.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie