Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

Stoleté koláče

0.0
Stoleté koláče

Potřebné ingredience

400ml mléka, 3lžičky moučk. cukru, 1 kostka droždí, 500g hl. mouky, 500g pol.mouky, 1lžička soli, 30g jemně strouhaných loupaných mandlí, 1 lžička strouhané citronové kůry, špetka muškát.oříšku, 240g moučk. cukru, 1 vanilkový cukr, 150g másla, 100g sádla, 3 žloutky, 1 vejce, 1 vejce na potření Na náplň: švestková povidla, 500 g tvarohu, žloutek

Postup přípravy

Stoleté koláče:
Jsou výborné..:-)
Doporučuju, jsou chuťově opravdu dokonalé a vydrží dlouho vláčné..

Do 100ml vlažného mléka přidejte cukr, nadrobené droždí, v teple nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte oba druhy mouky se strouhanými mandlemi, solí, citr. kůrou, přidejte špetku muškát. oříšku, cukr, včetně vanilkového, přilijte zbylé mléko s rozkvedlanými žloutky i vejcem, rozehřáté vlažné máslo se sádlem a nakonec kvásek.
Vše důkladně propracujte(nejlépe v robotu), pak těsto na pomouč. válu ještě prohněťte a vraťte do mísy. Povrch posypte trochou mouky, zakryjte utěrkou, a v teple je nechte kynout asi 1h. Lžičkou z něj oddělujte menší kousky( já používám skleničku "panáka"), v dlaních vytvarujte do bochánku, a dejte na plech s pečícím papírem(nebo vymazaný plech, jak je kdo zvyklý..), kde je necháte dokynout. Menší skleničkou s plochým dnem vytlačte v každém bochánku důlek, vystouplé okraje potřete rozšlehaným vejcem a dovnitř dáte náplň. Povidla můžete dozdobit půlenými mandlemi, tvaroh rozinkami.. ( já nedávám, děti mi to ZATÍM nejedí) Koláče pak nechte dokynout asi 10 min na plechu a pečte v předehřáté troubě asi na 180st 10-15 min.-to je orientační, doporučuju vyzkoušet( každá trouba peče jinak..)

Náplň:
Kořeněná povidlová: Švestková povidla smíchejte s rumem( já dávám malinko, kvůli dětem),cukrem, citr. kůrou a mletým hřebíčkem. Náplň nádherně voní, je to nejlepší, co jsem jedla..:-)
Tvarohová: 500g tvarohu smíchejte s cukrem,ochuťe ho citr. kůrou, vmíchejte žloutek

Zkusila jsem i namíchat 500g hladká mouka a 500g celozrnná mouka, a také to nemělo chybu!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

jamamca 25. 2. 2013, 10:49
(Y) napečeno, skoro (jidlo) snězeno, výborné :-$ (radost)
barca77 26. 2. 2013, 10:17
@jamamca (clamp) Super, jsem ráda, že chutnaly!

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie