Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Posvícenské koláče

0.0
Posvícenské koláče

Potřebné ingredience

500g polohr. mouky, 200g hladké mouky, 80g rozpuštěného sádla, 80g rozpuštěného másla, 120g písk. cukru, 0,3-0,4 l mléka, 2 vejce + 2 žloutky, 50g droždí, špetka soli, tuk na vymazání plechu (já pekla na papíře), 1 žloutek na potření náplň dle vlastní chuti - tvarohová + rozinky, ořechová, maková s mandlemi nebo povidlová

Postup přípravy

ro ty, které jako já mají domácí pekárnu, je postup jednoduchý - nejprve dáme do nádoby tekuté přísady, potom ty sypké, zapneme na program "příprava těsta" a pak jen vyndáme vykynuté těsto.
Kdo pekárnu nemá, zadělává těsto jako jakékoliv jiné kynuté - zaděláme kvásek z části vlažného mléka, do kterého přidáme trochu cukru a kvasnice. Vykynutý kvásek nalijeme na mouku a postupně přidáváme ostatní ingredience. Hněteme tak dlouho, až je těsto krásně hladké a dělá "puchýře".
Z vykynutého těsta tvoříme koláčky:
- oddělíme si část těsta, které rukou upravíme na placku (můžeme i vyválet válečkem) a vykrajujeme koláčky např. obrácenou sklenkou. Velikost si určete sami, jen myslete na to, že koláče ještě vykynou a pečením se zvětší (já původně chtěla taky menší :s: ).
- koláčky klademe na plech (dost daleko od sebe - já dávala 4 řady po 4 kusech), do každého naběračkou nebo dnem sklenky vytlačíme důlek a necháme ještě chvíli vykynout.
- znovu ještě uděláme důlek a plníme "nádivkou" - to už je na vás, co máte rádi :-).
- lze dělat i tzv. dvojctihodné koláčky, tzn, že nejprve si odkrojíme lžící těsto, do něj zabalíme lžičku tvarohové náplně a teprve potom uděláme koláček, dolík a plníme nádivkou.
- připravené koláče ještě potřeme vejcem a dáme do předehřáté trouby upéct cca na 180°C

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

zdravyslon 23. 8. 2012, 15:19
Krásný koláčky, máme dnes posvícení, tak je jdu zkusit :-) Doufám, že budou dobré!
chalupnicka 16. 1. 2011, 6:26
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie