(recept
si oblíbilo 5 návštěvníků)
Zamotané koláče
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 75 g másla nebo oleje, 250 ml vlažného mléka, 40 g kvasnic, 1/2 lžičky soli, 1 žloutek, citronová kůra z 1/4 citronu.
Máslo na potření těsta asi 20 g
Na zdobení: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudink, 1 cukr vanilka, meruňky nebo švestky, bílek o zbyde na potření koláčů .
Postup přípravy
Hladkou mouku prosijeme do mísy a osolíme. Rozdrobíme na ní kvasnice, zalijeme vlahým mlékem a necháme kvasnice vzejít. Pak přidáme žloutek, cukr, rozehřátý tuk, citronovou kůru a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi 30 min kynout, pak znovu lehce propracujeme a necháme dalších 10 min kynout v teple. Pak těsto rozdělíme na 2 poloviny a každou vyválíme asi na 1 cm silný obdélník. Ten potřeme vlahým máslem a zatočíme po delší straně do rolády. Pak pokrájíme nití (jako knedlík) na 1 cm silné plátky a klademe na papírem vyložený plech. Necháme znovu asi 10 min kynout. Pak do koláče uděláme prsty důlek. Do každého důlku dáme lžičku pudinku (klasicky uvaříme mléko s pudinkovým práškem a vanilkovým cukrem), nevadí, když bude ještě horký a do pudinku zasadíme půl meruňky (i kompotované) nebo švestky a potřeme bílkem. Pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 10-15 min, až začnou okraje růžovět. Ještě teplé pocukrujeme. Poznámka: Toto těsto můžeme zpracovat i v domácí pekárně tak, že nejdříve do ní vložíme tekuté suroviny, na ně sypké suroviny a navrch nadrobíme droždí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
P.A.V.L.A
(upraveno)
7. 2. 2015, 9:00
Bocan
(upraveno)
6. 2. 2015, 21:26
Dobrý večer dnes jsem zkusila,moc dobré, ,děkuji za recept,dělala jsem s meruňkami