(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Pouťové šátečky
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky,špetka soli,250 ml mléka,2 kostičky droždí (2 x 42g),1 lžíce cukru,2 vejce,150g másla (hery), a rozšlehané vejce na potření a drobenka,náplň dle chuti (maková,tvarohová,oříšková,povidla, jablka)
Postup přípravy
Z vlažného mléka,cukru a droždí uděláme kvásek, přilijeme rozpuštěný tuk, přidáme vejce a mouku se solí. Vypracujeme těsto a ihned na pomoučeném vále rozválíme (nenecháváme vykynout ! ) a rozkrájíme na čtverčky. Pokryjeme náplní, růžky čtverečků mírně vytáhneme a svážeme do šátečků. Potřeme vejcem, posypeme drobenkou a ve vyhřáté troubě upečeme (cca na 180 st.). Horké pocukrujeme moučkovým cukrem.
Nejvíc nám chutnaly povidlové a ořechové :-)
Těsto dělám v domácí pekárně, postupuju tak, že dám nejdříve tekutiny, cukr a droždí, naposledy mouku a sůl, zapnu program na pizza a zhruba v polovině doby je těsto akorát, ale doba se musí vyzkoušet dle konkrétní pekárny :-)
U nás nestihnou ani vychladnout.
Tak jsem pro změnu a lenost nedělala žmolenku, ale po upečení jsem je potřela rozpuštěným máslem s rumem a pocukrovala. Úžasná mňamka :-)
Nejvíc nám chutnaly povidlové a ořechové :-)
Těsto dělám v domácí pekárně, postupuju tak, že dám nejdříve tekutiny, cukr a droždí, naposledy mouku a sůl, zapnu program na pizza a zhruba v polovině doby je těsto akorát, ale doba se musí vyzkoušet dle konkrétní pekárny :-)
U nás nestihnou ani vychladnout.
Tak jsem pro změnu a lenost nedělala žmolenku, ale po upečení jsem je potřela rozpuštěným máslem s rumem a pocukrovala. Úžasná mňamka :-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
sladus
(upraveno)
27. 7. 2012, 15:38
Opravdu 2 kostičky droždí - jedna kostička má 42 g a ne 4,2 g? Děkuji.
AnnaW
(upraveno)
28. 7. 2012, 22:17
@sladus
ano, opravdu dvě kostičky droždí........ jen si teď nejsem jistá, kolik jedna tedy váží, nemám doma, abych se mrkla, ale je to klasické droždí v kostičce, asi to bude opravdu 42 g, díky za upozornění
Honya
(upraveno)
28. 4. 2008, 13:44
Tak jsem použila těsto , jako nápň jsem dala tvaroh, zabalila jako buchty, udělala důleček dala lžičku povidel a posypala sypánkou. Byla to bomba , ještě vlažné a byly pryč. Díky za recept Blanka.
AnnaW
(upraveno)
29. 4. 2008, 8:41
@Honya
Díky za inovaci Co myslíte tou sypánkou? mouka+cukr+tuk ???
Honya
(upraveno)
2. 5. 2008, 9:39
@AnnaW
my tomu tak říkáme je to tak mouka a cukr a tuk nebo se tomu říká žmolenka
AnnaW
(upraveno)
4. 5. 2008, 20:34
@Honya
Jo, jo, jako žmolenku to taky znám od naší babi
petra95
(upraveno)
22. 4. 2008, 21:37
hned bych si dala
AnnaW
(upraveno)
23. 4. 2008, 8:26
@petra95
Tak šup do práce je to raz dva hotové
lumka
(upraveno)
22. 4. 2008, 21:33
výborné,těsto senzační,už mám upečené
AnnaW
(upraveno)
23. 4. 2008, 8:30
@lumka
Dobrou chuť
Jarra75
(upraveno)
22. 4. 2008, 16:18
vypadají skvostně, mohu jednu otázečku, mohu použít instantní droždí místo klasických, ty doma nemám tak bych použila ty instantní děkuji
AnnaW
(upraveno)
23. 4. 2008, 8:29
@Jarra75
Tak s instantním jsem to nezkoušela, ale proč ne?!? droždí jako droždí. Já zas peču chleba a místo instantního tam dám obyč a výsledek je Pak dejte vědět, jak to dopadlo
Honya
(upraveno)
22. 4. 2008, 10:33
Tak to je bomba. Krásně hlaďoučké těsto, nelepí se, dobře se rozválí. Právě dopékám druhou várku a z té první mám už jenom tři kousky. Díky za typ, už to vidím jak často je budu dělat.
AnnaW
(upraveno)
22. 4. 2008, 16:06
@Honya
Jsem ráda, že vám taky chutnají u nás jsou moc oblíbené
mondas
(upraveno)
18. 4. 2008, 19:20
Dneska jsem je upekla a jsou prostě vynikající
AnnaW
(upraveno)
22. 4. 2008, 16:08
@mondas
Jsem ráda, že se Vám povedly u nás nikdy dlouho nevydrží i když dle receptu by měly i týden!!!
koblizecek
(upraveno)
26. 2. 2008, 16:52
Prave jsem zadelala testo,ale te mouky jsem musela pridat vice,protoze to bylo hrozne ridky.No uvidim jak se povedou.
elizabetka
(upraveno)
25. 2. 2008, 17:24
chtěla jsem se zepat,ten kvásek musím nechat vykynout ne?
AnnaW
(upraveno)
26. 2. 2008, 8:48
@elizabetka
Když je teplé mléko, tak stačí chvilička ale zkoušela jsem to zadělat v pekárně a šlo to super a bez čekání
elizabetka
(upraveno)
26. 2. 2008, 12:40
@AnnaW
no právě já pekárnu nemám takže to dám někam do tepla vykynout a pak zadělám těsto.Jinak děkuji-dnes je jdu dělat
elizabetka
(upraveno)
26. 2. 2008, 21:18
@elizabetka
paráda-vše super-ooobrovská pocchvala ,všichni chtějí recept-mooooooooooc děkuji
AnnaW
(upraveno)
26. 2. 2008, 22:02
@elizabetka