Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 12 návštěvníků)

KOPŘIVOVÁ ŠŤÁVA

0.0
KOPŘIVOVÁ ŠŤÁVA

Potřebné ingredience

Na přání vkládám recept na opravdu výbornou šťávu z kopřiv... Recept je přizpůsobený podle šťávy z bezu :-) Kopřivy, kyselina citronová, cukr, voda

Postup přípravy

Kopřivová šťáva

1. Kopřivy trhat během dubna (či května, prostě než pokvetou)

2. 30 květů černého bezu (nepraného, aby tam byl pyl)/podobné množství kopřiv (opláchnuté ve studené vodě, já to dělám ve vaně, vymáchat jako prádlo)

3. Vložit do hrnce nebo sklenic (jen je tam vložit, nemačkat jako zelí)

4. Převařit 2 l vody, přidat 7 dkg kyseliny citrónové (nebo pro lepší počty 1 l = 3,5 dkg) tímto horkým odvarem zalít květy bezu nebo kopřivy

5. Nechat zakryté louhovat 24 hodin

6. Scedit přes silonku či plínu

7. Na 1 l výluhu = 1 kg cukru

8. Převařit a horké lít do sklenic nebo lahví

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Nadys 6. 5. 2013, 19:55
škoda že je tam kyselina citronová ,ta není po zdravotní stránce vhodná (F)
kkkacka 6. 5. 2013, 20:23
@Nadys Proč?
Nadys 6. 5. 2013, 21:04
@kkkacka Je to chemicky průmyslově vyrobená látka. mimo jiné se ví tohle - je z organických kyselin nejagresivnější, způsobuje křeče svalů a leptá sliznice, které pak snadno propouští infekční viry a bakterie. bohužel je ve většině i dětských bonbonů ,cukrovinek ,ale i v jídlech kde bychom to nečekali,v množství malém nevadí ,bohužel už je téměř všude a máme jí nadbytek.
LEILI 6. 5. 2013, 20:22
@Nadys Dobrý den, myslím že v rozumné míře není škodlivá, vyskytuje se opravdu v mnoha jídlech, nápojích, kosmetice, je to velice používaný konzervant.. (F) viz http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?prisada=E330 Obecně je kyselina citrónová považována za bezpečnou látku a v nezbytném množství může být přidávána do všech potravin včetně dětské výživy. V USA je zařazena do seznamu GRAS látek. Nadměrným požíváním kyseliny citronové může dojít k poškození zubní skloviny. Například konzumováním samotných citrónů. Jako prevence postačí před tímto problémem postačí včasné vyčištění zubů. Jako všechny kyseliny při kontaktu s okem vyvolá dráždivou reakci, ve větší koncentraci a množství může způsobit oslepnutí. Množství v potravinách je ale daleko pod touto hranicí. Doplňující informace Díky poplašným řetězovým emailům byla kyselině citronové připsána spousta špatných vlastností, zejména karcinogenita. Skutečně se jedná o špatnou informaci, která vznikla špatným překladem slova Krebs. Toto slovo v němčině znamená opravdu rakovinu, ale ve spojení s kyselinou citronovou se jedná o vědce Hanse Krebse, který v roce 1953 získal Nobelovu cenu za objevení tzv. Citrátového cyklu, někdy také nazývaného Krebsův cyklus.
Nadys 6. 5. 2013, 21:07
@LEILI O tomhle co popisujete vím , o vlivu kyselin na zuby taktéž...tohle jsem na mysli neměla.. Ta rozumná míra je bohužel v našem stravování a potravinářském průmyslu překročená a vyskytuje se v mnoha věcech ,kde ji ani nečekáme. Psala jsem nahoře ,je to i z lékařských kruhů ,a bohužel jde o řadu dalších věcí a opravdu prospěšná není. Do té štávy bych raději použila přírodní citrony,i za cenu že štáva bude na rychlejší konzumaci ,ale to už je na každém jak se rozhodne (F)
LEILI 6. 5. 2013, 22:15
@Nadys ,
LEILI 6. 5. 2013, 22:15
@Nadys Děkuji vám za reakci.. Já vám rozumím, je opravdu znepokojující, co vlastně jíme, pijeme, samozřejmě se o to zajímám.. Chodím už léta na imunologii, mám výborného doktora, co dává přednost např. gemoterapii, bylinám před léky.. Věřte, či ne, ten recept jsem mu ukazovala (nejen tento), no a schválil mi jej. . Taky dělám výluh s citrony, ale právě že chci tuto štávu mít i na podzim a v zimě, což bez konzervantu nepůjde.. Stále to vidím jako nejmenší zlo - takto vyrobené štávy, oproti většině z obchodu.. Já jsem měla štávy 18litrů a do ní použila 3 balíčky té citr. kyseliny (malinko méně než je v receptu) a věřím, že v tomto množství škodlivá není... Příjemný zbytek večera přeju..Lenka (hello)
čarodka2 6. 5. 2013, 19:22
můžete prosím doplnit, jak se užívá a jak dlouho? díky
LEILI 6. 5. 2013, 19:44
@čarodka2 Dobrý den, šťáva je vhodná k běžnému pití s vodou nebo i jako sladidlo do čaje, není tak silná jako sirup nebo čaj... (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie