Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 24 návštěvníků)

Kvásek na kynuté těsto, který se mi vždy povedl

0.0
Kvásek na kynuté těsto, který se mi vždy povedl

Potřebné ingredience

půlka klasického droždí v kostce, 1 lžíce cukru moučka, 1 lžíce hladké mouky, deci vlažného mléka (nebo vody pokud děláme třeba chleba nebo pizzu). Neodměřuji, sypu od ruky. 1 kostka - 42g droždí je na těsto z 1 kila mouky. Běžně stačí půlka. Mouka může být polohrubá.

Postup přípravy

Pokud děláte kynuté těsto poprvé, neváhejte.
Trik je jen a pouze v tom zatřepání. Droždí se krásně rozpustí a kvásek je nadýchaný a jemný, těsto se mi vždy povedlo.

Mléko nesmí být horké, ale ani studené z lednice. Já ho ohřívám v kastrolku, ale jen chvilku, aby bylo takové vlažno-teplé. Ohřívám rovnou celé množství na recept, aby následně studené mléko nezkazilo těsto. Droždí dávám také pokojové teploty a zároveň si vytáhnu i vejce na těsto. Prostě všechny suroviny do těsta mají mít pokojovou teplotu.

Potřebujeme menší uzavíratelnou dózu, nejlépe Lock&Lock, ale nemusí - dělám i v obyčejné dózičce s víkem.
Na fotce je dóza 650ml velká (17x12x5cm). Počítejte, že kvásek se minimálně zdvojnásobí.

Nalijeme mléko, nadrobíme droždí, cukr, mouku. Uzavřeme.
Zatřepeme (zašejkujeme) 5 sekund. Položíme, neotvíráme. Ani se nemusí dávat na extra teplé místo, stačí pokojová teplota. Za 10-15 minut je kvásek hotový.
Mezitím než kvásek nakvasí, navážíme si do mísy ostatní suroviny na těsto a nakonec vlijeme kvásek a mícháme velkou vařečkou. Těsto zakryji utěrkou a dávám na teplé místo (na sluníčko) vykynout 45 minut až hodinu. Ne ale zase moc hodin, pak by těsto zkyslo. Pokud teplé místo není, tak do trouby, kterou na chviličku zapnu. Nesmí být horká.

Ještě se prodává sušené droždí, z toho se kvásek dělat nemusí. Stačí jen zamíchat do těsta a hned dát kynout.
Jen není čerstvé a je dražší, ale velmi dobře se s ním pracuje a má dlouhou trvanlivost. Poměr mouky na sáček sušeného droždí má každý výrobce jinak, dočtete se na balíčku.

Kvásek využijeme na kynuté koláče, buchty, vánočku, mazanec, šneky, knedlíky atd.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie