Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Domácí výhonková mast

0.0
Domácí  výhonková mast

Potřebné ingredience

250 g sádla - domácí vyškvařené sádlo ,nebo jsi ho koupíte. sádlo 2 veliké hrsti omytých smrkových výhonků POZOR Výhonky nesmí být mokré, sádlo by nám prskalo a hrozí popálení!

Postup přípravy

Sádlo ohřejeme tak, aby nevřelo, do něj zamícháme 2 veliké hrsti smrkových výhonků .Bude se vám zdát, že je to samý výhonků a málo sádla, ale tak to má být. Ohříváme chvíli na malého hořáčku 2-3 minuty (nesmí nám to vřít).
Do druhého dne necháme odstát v chladu, . Druhý den přihřejeme a přes plátno vymačkáme zelenou šťávu do misek. Necháme vychladnout.
POZOR: Mast skladujeme v lednici. Vzhledem k tomu, že mast neobsahuje žádná Éčka a jiné látky, při delším pobytu mimo lednici, zejména v letních teplých měsících, ráda chytá plíseň.
Tip: ve výhonkách zůstane sádlo - Smrkovou mast usnadňuje vykašlávání při silném kašli a průdušek bronchitidě a chřipce. Obzvlášť vhodný je pro děti.

Rozpuštěné sádlo

Ohříváme chvíli na malého hořáčku 2-3 minuty (nesmí nám to vřít).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

janula33 31. 8. 2011, 19:45
kedy zbierame tie smrekové výhonky? (Y) (Y)
Lenpod 8. 9. 2011, 14:34
@janula33 Smrkové výhonky se sbírají na jaře, později dřevnatí (jsou z nich prostě nové větvičky). Dělali jsme na jaře med ze smrkových výhonků dle receptů zde.
lucasilek 4. 5. 2011, 21:30
Když namažete, přikrýváte to ještě nějakým kapesníkem nebo teplou plínkou? Jak to nejlíp použít? Díky, ráda vyzkouším. (Y)
tomtyna 4. 5. 2011, 21:41
@lucasilek Zuzko ano je lepší nato dát kapesník nebo plínku je to dost masné (F) (F) (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie