Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 22 návštěvníků)

DOMÁCÍ LEVANDULOVÝ OLEJ

0.0
DOMÁCÍ LEVANDULOVÝ OLEJ

Potřebné ingredience

LEVANDULE PANENSKÝ SLUNEČNICOVÝ LEJ ČISTÉ PLÁTNO SKLENICE S UZÁVĚREM

Postup přípravy

Příprava:
Do čisté a suché sklenice napěchujeme levandulové květy a zalijeme olejem, uzevřeme a necháme asi 4 dny stát v teplé místnosti. Potom necháme olej prokapat přes čistý kus plátna (můžeme použít i dětskou plenku), vymačkáme květy a do sklenky vložíme kivěty čerstvé, které zalijeme již scezeným olejem. Opět necháme 4 dny louhovat a celý postup opakujeme ještě jednou. Ve stejném oleji se tedy louhují celkem 3 dávky květů celkem 12 dní.

Užití:
Olej používáme do koupelí (stačí několik kapek), k otírání spánků při migréně a nervozitě, k masáži bolavých svalů.

Poznámka:
Doma vyrobený olej není tak aromatický jako prodávané silice, neobsahuje však žádné chemické látky a nedráždí pokožku, naopak uklidňuje, lze ho tedy bez obav přidat i do dětských koupelí.

Tip:
K osvěžení vzduchu smíchejte 20 kapek levandulového oleje s 50 ml žitné a 50 ml destilované vody. Nalijte do lahvičky s rozprašovačem. Získáte tak přírodní osvěžovač.

Stejným způsobem lze připravit i léčivý olej z máty, kterým potíráme spánky při bolestech hlavy nebo masírujeme ztuhlou šíji. Určitě uleví malým dětem při bolení bříška.

Čerpáno z mimořádného vydání časopisu Praktická žena - Bylinková abeceda (2/2001).

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

ufo600 14. 8. 2013, 16:56
Dneska jsem udělala první dávku. Jen mi trochu dělal problém kolik tam dát levandule a kolik oleje ,-) ale snad jsem to nějak zvládla :-)
rennaapa 27. 6. 2010, 11:33
(radost)vyzkouším to, díky za receptík

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie