(recept
si oblíbilo 248 návštěvníků)
Poctivý domácí pampeliškový med
Potřebné ingredience
300 květů pampelišek,1 l vody,1 kg cukru krystal,1 citron,1 pomeranč.
Postup přípravy
Pro květy se vydejte na louku nejlépe v poledne,protože jsou nejvíce rozvité.Utržená kvítka dejte do nádoby a zalijte litrem vody.Vařte je asi 30 minut na mírném ohni,pak hrnec odstavte a květy nechte luhovat nejlépe do druhého dne.
Následující den květy sceďte přes jemné síto a rukou ještě důkladně vymačkejte,abyste z nich dostaly veškerou tekutinu.Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu/bez dužniny/ a cukr,promíchejte a vařte asi hodinu,aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.
Následující den květy sceďte přes jemné síto a rukou ještě důkladně vymačkejte,abyste z nich dostaly veškerou tekutinu.Přidejte vylisovanou pomerančovou a citronovou šťávu/bez dužniny/ a cukr,promíchejte a vařte asi hodinu,aby se tekutina odpařila a med měl příjemnou konzistenci.
300 květu 30 minut povařit na mírném ohni a do dalšího dne nechat luhovat
Zcedíme pampelišky a do šťávy přidáme cukr a šťávu z pomeranče a z citronu.Vaříme hodinu a mícháme.Med není úplně tuhý jako kupovaný,poznáme že je hotový když se začíná lepit na stěny hrnce.Naléváme do skleniček a necháme vychladnout.
Toto množství je ze dvou dávek.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
matiolka
(upraveno)
13. 5. 2015, 14:03
Mně také nezhoustl a to jsem ho vařila asi 4 hodiny ale do čajíku bude dobrý jinak chuťově vynikající...
petraexner
(upraveno)
11. 5. 2014, 9:04
Hani, tak jsem dělala med podle Vás, a moooocccc se mi povedl, opravdu se musí objevit pěna, takže jsem vařila něco málo přes 1,5hodiny, míchala jsem za tu dobu asi 8x, a jde pěkně mazat na chleba mňam mňam
clarice
(upraveno)
28. 4. 2014, 7:51
Dobrý den,chci dělat pampeliškový med.Napadlo mě jestli by nebyl "zdravější" z třtinového cukru.Půjde z něj také udělat?děkuji
P.A.V.L.A
(upraveno)
23. 4. 2014, 17:52
aluna8
(upraveno)
22. 4. 2014, 12:31
JÁ VAŘILA MED VČERA.NALILA DO SKLENIC A DOUFALA,ŽE MED PO VYCHLADNUTÍ ZTUHNE,ALE BOHUŽEL NEZTUHNUL.DNES JSEM JEDNU SKLENICI VYLILA ZPĚT DO HRNCE A POVAŘILA CCA JEN 10 MINUT A MED ZTUHNUL.KDYŽ HO VAŘÍTE,TAK MUSÍ PŘI VAŘENÍ UDĚLAT PĚNU,TU JSEM TAM VČERA NEMĚLA.NAPSALA JSEM TO PRO TY,KTERÝM MED NEZTUHNUL.
svata6
(upraveno)
23. 4. 2014, 16:45
@aluna8
Alenko, já med zkouším na talířek, jak zhoustne, ale tu pěnu si ohlídám, dnes zrovna vařím, dělala sem loni a jen se po něm zaprášilo
Milunaeviku
(upraveno)
18. 4. 2014, 20:13
Můžu se zeptat jak se skladuje mám to mít v lednici nebo jen ve skříni v kuchyni mám tam,ale pokojovou teplotu.Děkuji
Niina
(upraveno)
15. 5. 2012, 8:26
Dobrý den Hani Neodolala jsem žlutým hlavičkám na zahradě a zkusila Váš medík a je naprosto perfektní udělala jsem si dvě dávky a mám obavu, že do zimy nezůstane mám ho tmavši než vy, ale ta chuť, fakt dobrota Díky za vynikající recept
Jalicka08
(upraveno)
5. 5. 2012, 12:18
Dobrý den, děkuji za recept. Právě jsem med dodělala, je výborný.
Dave a Nexxi
(upraveno)
3. 5. 2012, 23:34
Tak se přidávám s kladným ohlasem, medík je uplně super, moc se povedl. sice při vaření vůbec nehoustnul, ale hned jsem jsem ho sundala z plotýnky a nalila do skleniček tak začal tuhnout a je suprovní. nejen do čaje, ale i na rohlík s máslem. moc moc doporučuji!!
pepanaa
(upraveno)
1. 5. 2012, 14:08
Tak jsem dnes chtěla dělat Váš med. Strávila jsem nějaký čas v tom hicu na louce, sbírala poctivě pampelišky, dala do hrnce, zalila vodou a ejhle. Z pampelišek začalali vylézat malí černí broučci, všude po hrnci i mimo něj na linku. Tak jsem to zanesla ven a vyhodila. Můžete mi někdo, prosím, poradit, co s tím? Ráda bych med zkusila udělat, ale přece nebudem jíst brouky. Děkuji.
milča 1
(upraveno)
2. 5. 2012, 21:01
@pepanaa
Rada je prostá.Chce to květy před vložením do hrnce UMÝT
pepanaa
(upraveno)
4. 5. 2012, 14:14
@milča 1
To jsem samozřejmě udělala. Jenže ty "potvůrky" se v těch květech drží i po umytí........
pajdulinka
(upraveno)
5. 5. 2013, 9:55
@pepanaa
To máte pravdu,já je včera umyla a pak mi to lezlo z hrnce
Pettulkaa
(upraveno)
29. 4. 2012, 17:55
Práve se do něj pouštím, tak mi držte palec
bytlsek
(upraveno)
29. 4. 2012, 12:21
mimilinko
(upraveno)
24. 4. 2012, 12:20
O víkendu se do něho pustím , tak držte palce !
bobinos
(upraveno)
6. 5. 2012, 12:30
@mimilinko
taky jsem se do něj pustila a taky mi tak nezhoustl až ve sklenici po vychladnutí a žlutý ho taky tak nemám
cozumel
(upraveno)
23. 4. 2012, 11:19
Já ho taky dělávala, ale obávám se, že s medem to nemá nic společného, že je to prostě jen cukrová voda
aksuram1
(upraveno)
23. 4. 2012, 10:52
Dnes jsem vařila med dle vašeho receptu, je opravdu vynikající všem doporučuji
HanHan81
(upraveno)
9. 6. 2011, 10:43
Dobrý den Hani, dělala jsem medík podle vás a je opravdu výborný jen jsem se chtěla zeptat zda nevíte jak dlouho po otevření vydrží a zda jej máte v ledničce, díky Hanka
senava
(upraveno)
3. 6. 2011, 17:17
Dělala jsem a je výtečný,zhoustl a chutná mňam Budu dělat již každý rok
uvina
(upraveno)
6. 5. 2011, 13:10
Medík je moc dobrý, ale trochu víc mi ztuhnul . Takže z něj můžu nadělat dětem tak lízátka
jasule
(upraveno)
28. 5. 2011, 22:38
@uvina
Maminky letos jsem dělala med znova a opět dopadl dobře!!!!!!!
Sona31
(upraveno)
5. 5. 2011, 13:32
Tak mě taky neztuhnul Vůbec nevím proč, dělala jsem přesně dle Vás Doporučila jsem Váš recept všem kamarádkám a ty ho mají hustý, tak fakt netuším, kde je chyba Zkouším jiný recept, třeba ten se mi povede
HonPe
(upraveno)
9. 5. 2011, 10:54
@Sona31
Myslím, že jste ho málo vařila. ...zkoušela jsem ho před vypnutím trošku nalít na talířek, abych viděla hustotu a musela jsem ho nechat ještě 15 min vařit navíc.
senava
(upraveno)
3. 6. 2011, 17:19
@HonPe
Přesně takto jsem taky zkoušela tuhost dokud to nemělo konzistenci medu.Jo a dala. jsem pouze pomeranč citron došel
Lenpod
(upraveno)
1. 5. 2011, 15:28
Už se na něj letos těším, pampelišky kvetou krásně