(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Pampeliškový med
Potřebné ingredience
3 dvou-hrstě pampeliškových květů (cca 450 ks, sbíráme za poledne ty nejlépe rozkvetlé),
1,5 litru vody,
1,5 kg cukru,
1,5 lžičky kyseliny citrónové.
Dávka je upravena pro 2 ks 0,7 litru lahví medu.
(Základní dávka, z které vycházím, je: 300 ks květů, (tj. 2 dvou-hrstě), 1 litr vody, 1 kg cukru a 1 citrón či 1 lžička kyseliny citrónové.)
Postup přípravy
Otrhaná kvítka očistíme od broučků, lístků, stonků. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Odstavíme. Necháme 24 hod louhovat (nejlépe v temnu a chladu).
Směs přelijeme přes sítko a hodně vymačkáme. Přidáme cukr a za stálého míchání (aby se směs nepřipálila) přivedeme k mírnému varu a odpařujeme – med má být táhlý. Ke konci varu přidám kyselinu citrónovou, povařím ještě tak 10 min a horké liji do teplých sklenic. Zavíčkuji a otočím dnem vzhůru.
Poznámky a přípomínky:
• Vyzkoušejte si, na kterém stupni se směs jen mírně vaří, med má tendenci utéci z hrnce.
• Při míchání se voda rychleji odpařuje.
• Hustotu medu zkoušíme odkápnutím směsi vedle na studený talířek.
• Řídký med má tendenci postupem času kvasit, hustý krystalizuje.
• Kyselinu citrónovou je možné nahradit plátky citrónu. Ty lze doplnit plátky pomeranče, ananasu, grepu. Záleží jen na vaší fantazii a chuti. Plátky se dávají louhovat společně s květy a v tomto případě se kyselina citrónová nepoužívá. Já se ale domnívám, že s kyselinou citrónovou směs rychleji houstne a to mi vyhovuje. Někdo též plátky zmíněného ovoce zalévá do sklenic (pro ozdobu i pro chuť).
• Směsi (salát, čaj, sirup, med) z pampelišek mají velmi dobrý vliv na játra, žaludek, slinivku, ekzémy a vyrážky i příznivě ovlivňují cukrovku.
• Med nám výborně chutná i např. na palačinky.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Směs přelijeme přes sítko a hodně vymačkáme. Přidáme cukr a za stálého míchání (aby se směs nepřipálila) přivedeme k mírnému varu a odpařujeme – med má být táhlý. Ke konci varu přidám kyselinu citrónovou, povařím ještě tak 10 min a horké liji do teplých sklenic. Zavíčkuji a otočím dnem vzhůru.
Poznámky a přípomínky:
• Vyzkoušejte si, na kterém stupni se směs jen mírně vaří, med má tendenci utéci z hrnce.
• Při míchání se voda rychleji odpařuje.
• Hustotu medu zkoušíme odkápnutím směsi vedle na studený talířek.
• Řídký med má tendenci postupem času kvasit, hustý krystalizuje.
• Kyselinu citrónovou je možné nahradit plátky citrónu. Ty lze doplnit plátky pomeranče, ananasu, grepu. Záleží jen na vaší fantazii a chuti. Plátky se dávají louhovat společně s květy a v tomto případě se kyselina citrónová nepoužívá. Já se ale domnívám, že s kyselinou citrónovou směs rychleji houstne a to mi vyhovuje. Někdo též plátky zmíněného ovoce zalévá do sklenic (pro ozdobu i pro chuť).
• Směsi (salát, čaj, sirup, med) z pampelišek mají velmi dobrý vliv na játra, žaludek, slinivku, ekzémy a vyrážky i příznivě ovlivňují cukrovku.
• Med nám výborně chutná i např. na palačinky.
Přejeme Vám dobrou chuť!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lamax
(upraveno)
14. 5. 2008, 20:59
To jsou skvělé zprávy. Držím pěstičky, ať se medíky daří. Pokud nejste alergici, můžete dělat klidně silnější odvárek z více pampelišek. Doma máme každou várku jinou - jsme vždy zvědaví, jak bude nově otevřená sklenice chutnat. Tak medu zdar
1maru
(upraveno)
20. 5. 2008, 23:36
Libuško, děkuju za podrobný návod, jak na pampeliškový med . Vše se nám povedlo, zapojila jsem děti, trhaly jak vzteklí, takže máme 7 lahví od tatarky Díky Markéta
kysi 76
(upraveno)
2. 5. 2008, 19:01
Dnes jsme svařily pampelišky zítra budem dělat med.Tak nám držte palce.