Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí medicína

Přidat recept
(recept si oblíbilo 14 návštěvníků)

Pampeliškový med

0.0
Pampeliškový med

Potřebné ingredience

3 dvou-hrstě pampeliškových květů (cca 450 ks, sbíráme za poledne ty nejlépe rozkvetlé),
1,5 litru vody,
1,5 kg cukru,
1,5 lžičky kyseliny citrónové.
Dávka je upravena pro 2 ks 0,7 litru lahví medu.
(Základní dávka, z které vycházím, je: 300 ks květů, (tj. 2 dvou-hrstě), 1 litr vody, 1 kg cukru a 1 citrón či 1 lžička kyseliny citrónové.)

Postup přípravy

Otrhaná kvítka očistíme od broučků, lístků, stonků. Dáme je do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme do varu. Odstavíme. Necháme 24 hod louhovat (nejlépe v temnu a chladu).

Směs přelijeme přes sítko a hodně vymačkáme. Přidáme cukr a za stálého míchání (aby se směs nepřipálila) přivedeme k mírnému varu a odpařujeme – med má být táhlý. Ke konci varu přidám kyselinu citrónovou, povařím ještě tak 10 min a horké liji do teplých sklenic. Zavíčkuji a otočím dnem vzhůru.

Poznámky a přípomínky:
• Vyzkoušejte si, na kterém stupni se směs jen mírně vaří, med má tendenci utéci z hrnce.
• Při míchání se voda rychleji odpařuje.
• Hustotu medu zkoušíme odkápnutím směsi vedle na studený talířek.
• Řídký med má tendenci postupem času kvasit, hustý krystalizuje.
• Kyselinu citrónovou je možné nahradit plátky citrónu. Ty lze doplnit plátky pomeranče, ananasu, grepu. Záleží jen na vaší fantazii a chuti. Plátky se dávají louhovat společně s květy a v tomto případě se kyselina citrónová nepoužívá. Já se ale domnívám, že s kyselinou citrónovou směs rychleji houstne a to mi vyhovuje. Někdo též plátky zmíněného ovoce zalévá do sklenic (pro ozdobu i pro chuť).
• Směsi (salát, čaj, sirup, med) z pampelišek mají velmi dobrý vliv na játra, žaludek, slinivku, ekzémy a vyrážky i příznivě ovlivňují cukrovku.
• Med nám výborně chutná i např. na palačinky.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lamax 14. 5. 2008, 20:59
To jsou skvělé zprávy. (clamp) Držím pěstičky, ať se medíky daří. Pokud nejste alergici, můžete dělat klidně silnější odvárek z více pampelišek. Doma máme každou várku jinou - jsme vždy zvědaví, jak bude nově otevřená sklenice chutnat. Tak medu zdar (plaz) (hello)
1maru (upraveno) 20. 5. 2008, 23:36
Libuško, děkuju za podrobný návod, jak na pampeliškový med (clamp). Vše se nám povedlo, zapojila jsem děti, trhaly jak vzteklí, takže máme 7 lahví od tatarky (Y) (Y) (Y) Díky (L) Markéta
kysi 76 2. 5. 2008, 19:01
Dnes jsme svařily pampelišky (F) zítra budem dělat med.Tak nám držte palce. (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie