(recept
si oblíbilo 45 návštěvníků)
Domácí přírodní sýr Labneh (Laban) - vyrobíte i v bytě!

Potřebné ingredience
1. 500 ml bílého jogurtu (Holandia, Kaufland selský jogurt, Albert bílý jogurt klasik = u obou se jedná o Holandii v jiném obalu). 2. trochu soli - já spíše nesolím
Postup přípravy
Jedná se o libanonský měkký čerstvý sýr vyráběný z jogurtu – připomíná žervé, Lučinu.
Dělávám 2x týdně z 1 litru jogurtu, přidávám pak do něj jen pažitku. Libanonci si sýr polévají olivovým olejem.
Ideální příprava je večer.
Čistou utěrku nebo plátno rozložíme do střední misky (cca 1 litr). Do připravené utěrky vylijeme jogurt, kdo solí, tak osolit a jemně promícháme - kdo nesolí, tak nemíchá :-).
Zavážeme na uzel a pověsíme např. nad vodovodní baterii. Pod uzlík dáme misku a necháme do rána vykapat syrvátku. Můžeme také uzlík zavěsit na vařečku, do kyblíku dáme mísu na odkapání syrovátky - na kyblík umístíme vařečku s uzlíkem ...
Ráno vyklopíme z utěrky sýr do krabičky a můžeme do něj zamíchat olivy, pažitku – cokoliv co máte rádi.
Nedoporučuji dávat jogurt vykapat do lednice - je ptořeba pokojová teplota.
Jakmile si jej jednou doma vyrobíte, už si nekoupíte sýr v supermarketu.
Syrovátku můžeme dát do lednice a postupně vypít.
Dělávám 2x týdně z 1 litru jogurtu, přidávám pak do něj jen pažitku. Libanonci si sýr polévají olivovým olejem.
Ideální příprava je večer.
Čistou utěrku nebo plátno rozložíme do střední misky (cca 1 litr). Do připravené utěrky vylijeme jogurt, kdo solí, tak osolit a jemně promícháme - kdo nesolí, tak nemíchá :-).
Zavážeme na uzel a pověsíme např. nad vodovodní baterii. Pod uzlík dáme misku a necháme do rána vykapat syrvátku. Můžeme také uzlík zavěsit na vařečku, do kyblíku dáme mísu na odkapání syrovátky - na kyblík umístíme vařečku s uzlíkem ...
Ráno vyklopíme z utěrky sýr do krabičky a můžeme do něj zamíchat olivy, pažitku – cokoliv co máte rádi.
Nedoporučuji dávat jogurt vykapat do lednice - je ptořeba pokojová teplota.
Jakmile si jej jednou doma vyrobíte, už si nekoupíte sýr v supermarketu.
Syrovátku můžeme dát do lednice a postupně vypít.
Smazat recept
Chcete opravdu smazat recept?
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

lidare
(upraveno)
4. 8. 2014, 20:59



nahlásit

hella22
(upraveno)
4. 8. 2014, 20:48
Prosím, jen jogurt a sůl, víc nic ? Díky za odpověď
nahlásit

novackova
(upraveno)
2. 10. 2013, 14:25




nahlásit
Vjerocka
(upraveno)
2. 10. 2013, 13:40
A nebo dát syrovátku do domácího chlebu místo vody

nahlásit
Janka46
(upraveno)
11. 6. 2013, 20:30
Delam ho dvakrat v tydnu pridavam jeste zakysanou smetanu nema chybu


nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
11. 6. 2013, 20:46
@Janka46
neradi zvyšujeme podíl tuku - ale neříkám, že to není chutově dobré, podle mě je to stejné
.
![[A]](http://img-new.mimibazar.cz/h/bc/i/17.gif)

nahlásit
Nikis.
(upraveno)
11. 6. 2013, 19:56
Už kape...

nahlásit
makki
(upraveno)
11. 6. 2013, 8:48
Je vynikající
, nízkotučný, prostě bomba. Určitě dělat při pokojové teplotě. Mám vyzkoušené v lednici a sýr není hustý.
.





nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
11. 6. 2013, 11:15
@makki
Díky
a s domací ciabattou
.



nahlásit
magick
(upraveno)
10. 6. 2013, 20:55


nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
11. 6. 2013, 8:57
@magick
já dělala na zkoušku jogurt a kysanou smetanu a víc nám chutnalo pouze z jogurtu
nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
10. 6. 2013, 19:52
taky dělávám, je výborný



nahlásit

Hyzule
(upraveno)
10. 6. 2013, 17:16

nahlásit

peke
(upraveno)
10. 6. 2013, 17:10
Je dobrý, mám ho i ve svých receptech
Já jsem ho s klidem dala do lednice a na funkci to nemělo vliv




nahlásit
Zrušený účet
(upraveno)
11. 6. 2013, 11:10
@peke
Jarko, asi záleží na lednici, protože u nás výroba v lednici neobstála - výsledný sýr byl dost vlhký
- neodkapalo totiž potřebné množství syrovátky.


nahlásit

gabikaKa
(upraveno)
4. 8. 2014, 20:57
@
Ja ho tiež dávam kvapkať do chladničky a je pekne hustý, tak neviem...

nahlásit

Křížková
(upraveno)
6. 6. 2013, 23:44
Děkuji, určitě vyzkouším



nahlásit