Úžasné langoše od kolegy ze Slovenska :-)

Potřebné ingredience
Ingredience: 1kg polohr.muky, 500ml mlieka, 250ml kyslej smotany, 50g kvasnic,1lyžička sody bikarbony, štipka soly, cukru. Toť originál :-) Pro 4-členou rodinu bohatě postačí z polovičního množství !!! Moc langoše nemusím, ale manžel o nich začal doma básnit (kolega z práce jim je dělal na nějakém dýchánku) a synek chtěl moc ochutnat. Tak jsem zalovila v receptech zde na mmb a dopadlo to nic moc. Při 2.pokusu manžel prohlásil, že tohle nejsou langoše, ale placky a že zjistí recept u kolegy. Chlapi to v práci probrali a recept byl doma. Musím uznat, že jsou úžasné a chutnají i mně :-) Kolega pochází z maďarsko- slovenských hranic, takže receptík bude původní, "nepočeštěný".
Postup přípravy
Dělala jsem z polovičního množství a bylo toho pro 4 k obědu až až. Těsto jsem udělala klasicky jako kynuté, kynulo v teple, ne v lednici, nakynulo bez problémů a krásně se s ním pracovalo. Lžící jsem si odkrajovala malé bochánky a rukou z nich nejdřív vymačkala a pak ve vzduchu dovytahala tenkou placku (může se i potrhat, nevadí to). Placka by měla být alespoň místy téměř průsvitná. Smažit se dá na pánvi, ale zapomeňte přitom na chvíli na zdravou kuchyni a nalijte dost oleje - langoše musí alespoň lehce plavat. Pozor, při smažení to je fofr, obracet se musí rychle :-) Pro netrénovaného tak akorát časově vychází vytahat placku a přitom obracet smažící se a hned zase vyměnit a.... :-)) Usmažené jsem nechávala okapat od oleje na mřížce a ještě trochu tomu pomohla ubrouskem. Manželovi se to ale nelíbilo, prý tím ubírám na správné chuti... :-) Nejlépe olej odkapával, když byly langoče na mřížce na stojato, jako talíře v odkapávači :-) No a potírat můžete dle chuti. U nás vedla klasika - rozetřený trochu naředěný česnek (potírat pak lze mašlovačkou), na to strouhaný sýr a kečup. Dobrou chuť :-)

vytahaná placka 1

S plackama není potřeba se příliš tvarovat, ty křivé a potrhané jsou nakonec nejlepší :-)

Bubliny se tvořily jako o závod :-)

Po usmažení
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu













