Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Babiččin bramborový koláč

0.0
Babiččin bramborový koláč

Potřebné ingredience

Na těsto:
1kg vařených a nastrouhaných brambor
200g na malé kousky nakrájené anglické slaniny nebo špeku
80g hladké mouky
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
1-2 zarovnané kávové lžičky soli
2 vrchovaté polévkové lžíce nasekané petrželky
na špičku nože hřebíčku
na špičku nože nastrouhaného muškátového oříšku
na špičku nože pepře
120g rozpuštěného másla
6 žloutků
6 bílků
Na ozdobení:
několik proužků slaniny
petrželka
Na omáčku:
250g zakysané smetany
sůl
pažitka
česnek
Ještě potřebujeme:
dortovou formu
strouhanku na vysypání formy

Postup přípravy

1.Na přípravu těsta ručně dobře promícháme nastrouhané brambory se slaninou nebo špekem a moukou smíchanou s kypřícím práškem,solí,petrželkou a kořením.Do bramborové hmoty pak vmícháme rozpuštěné máslo společně se žloutky.Bílky vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do tuha a ručně zlehka vmícháme do hmoty.
2.Těsto dáme do vymazané a strouhankou vysypané dortové formy a uhladíme.Dáme péct.
Elektrická trouba:asi 190*C(předehřátá)
Horkovzdušná trouba:asi 170*C(předehřátá)
Plynová trouba:stupeň 3-4(předehřátá)
Doba pečení:asi 60 minut
3.Po vypnutí trouby necháme upečený koláč ještě asi 10 minut v teplé trobě.Poté nožem uvolníme koláč z formy a nakrájíme.Slaninu stočíme do ruliček a položíme na koláč.
4.Na omáčku smícháme kysanou smetanu s ostatními surovinami a podáváme ke koláči.Ozdobíme petrželkou.
Tip.Slaninu na ozdobení můžeme na pánvi opéct do křupava.Brambory je lépe uvařit den předem.Koláč podáváme teplý ,ale chutný je i studený.

Doba přípravy:asi 40 minut

CHUTNÝ,SYTÝ

dortová forma průměr 26cm

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie