Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Kváskový chléb vícezrnný, domácí pekárna versus trouba, zrychlený postup, vše od oka, jednoduchý!

0.0
Kváskový chléb vícezrnný, domácí pekárna versus trouba, zrychlený postup, vše od oka, jednoduchý!

Potřebné ingredience

250ml vody, různé druhy mouky - žitná je na kvásek, pšeničná chlebová, aj. dle Vaší chuti. Druhů je spousta, nebojte se experimentovat. Sůl, kmín, semínka.

Postup přípravy

Vyliji skleničku vody do domácí pekárny, a zaháži celé dno pšeničnou chlebovou moukou vrchovatými lžícemi, cca 10 PL. Pak přidám různé jiné mouky, např. 1 lžíci ječné mouky, lžíci pohankové, dvě lžíce kukuřičné, dvě špaldové, lžíci celozrnné, lžíci žitné, zkrátka od oka a dle nálady. Asi tak dalších 7 až 10 lžic, třeba i klasickou hladkou mouku, nulnulku.
Přidám lžíci kmínu, já dávám drcený, cca 1PL lžíci soli (radši dejte méně a ochutnejte těsto pak dosolujte) a semínka, třeba lněná, nebo to je opravdu jedno jaká. Já pokaždé improvizuji, a pokaždé je chleba malinko jiný ale pokaždé luxusní, i po několika dnech.
Pak vyliji litr kvásku a nechám dole tak 2cm na příště, zbyteček kvásku dám do ledničky.
(((Na kvásek je všude halda rad a receptů, má rada je, pokud Vám nejde založit, zkuste jinou žitnou mouku. Mně se osvědčila žitná bio mouka z DM drogerie od Alnatury. Vždy přidám pak do zbytečku kvásku tři vrchovaté lžíce, trochu vody a vařečkou promíchám na konzistenci přesnídávky, radši malinko hustší než moc řídký, a po několika hodinách opakuji, tři vrchovaté lžíce. V momentě TOPu kynutí ho mám tak litr.Když spadne je ho míň, množství uvádím to maximální.)))
Těsto musí být akorát, buď přilijte vodu, nebo přidejte mouku. No a vyklopím těsto do vymazané a vysypané formy, opět, je jedno čím je vymazaná a čím vysypaná, já vymazávám olejem a vysypávám moukou jaká mě napadne. No, a dám kynout, tak na 3-4 hoďky do teplé trouby, nebo na topení, přikryté utěrkou. Po vykynutí dám do úplně rozehřáté trouby na max. OPATRNĚ s tou formou neklepněte, aby Vám nespadl, já vždy tu formu dávám do trouby jako bych měla v ruce nášlapnou minu. Peču tak 10 minut, pod chlebem mám pekáček s vodou, po celé pečení. Po 10 min. stáhnu teplotu na 200 C a peču 20 minut, pak už chleba vyklepnu z formy a dám ho jen na tu mřížku v troubě, na dalších 20 minut. Můžete ho potřít slanou vodou. Zkrátka. Peču celkem tak 50-60minut. Poté otevřu troubu a chleba nechám vystydnout na té mřížce v troubě, trochu vysunu ven. No, a to je celý zázrak. Ten chleba je opravdu mňamózní, a ano, všimly jste si dobře, opravdu dávám chléb kynout pouze jednou, neb jsem zjistila, že je úplně stejně luxusní, jako když sem ho nechávala vykynout dvakrát. Čímž jsem dobu přípravy zkrátila tak o 4 hodiny :-)

Odměřím cca 250ml vody, já dávám z filtrační konvice, nebo alespoň odstátou, či z rychlovarky vychladlou...

Vyliji vodu do pekárny, pokud nemáte pekárnu, vůbec nic se neděje, mísa je taky fajn :-)

Připravím si: kvásek (je ho tak litr, pak začne klesat tak je ho pak méně)

dále si připravím různé druhy mouky, co doma najdu to tam příjde :-)

Zaháži dno vrchovatými lžícemi pšeničné chlebové mouky, cca 10 vrchovatých PL.

Přidám další druhy muk, cca 7 nebo 8 PL pak můžu ještě podle hustoty těsta klidně přidat.

Já dávám tak 3x toto množství soli, ale je to asi řekla bych zarovnaná menší polévková lžíce....?

Lžíce kmínu

Lžíci semínek, jakýchkoliv....

Vyliji kvásek, nechám si tak cenťák dva dole na příští přikrmování kvásku....Ten zbyteček překryji a převáži třeba potravinovou fólií s dírkama, nebo látkou.

Pohled na pekárnu shora.

Nezapomeňte si nechat trošku kvásku!

Mezitím co pekárna míchá těsto si připravím formu. Vymažu olejem či máslem, a vysypu libovolnou moukou. Do formy jsem tedy zainvestovala, a jinak preferuji zkrátka nerez. Ale nikomu nevnucuji....

Já mám konzistenci těsta takovou dost mokrou, ale s formou na chleba opravdu stačí bohatě. Nemusí se dávat víc mouky....

Těsto přeliji pomocí gumové stěrky do připravené formy.

Těsto přikryji já látkovou plenou přeloženou vejpůl, nebo utěrkou, je to šumák, a dám kynout. Vykyne i na lince, ale neotvírejte na to zrovna okno....No, není to nádhera? :-) Není nad formu, je to o dost jednodušší, vše....

Troubu ohulím na max. dole pekáček s vodou, a pak opatrně dám formu do trouby, dělá to až posvátně, jakmile do toho klepnete, bublinky udělají puf puf puf a chlebík se začne propadat :-) Peču 10 minut na max., pak 20 minut na 200 C a pak vyklepnu z formy. Můžete potřít slanou vodou, a peču dalších 20-30 minut.

Chleba nedávám do igelitu, jen omotám zase tou plenkou a dám do chlebníku, aby trošilinku dýchal, ale neosychal. Jako s tímto chlebem si opravdu ostudu myslím neuděláte, chutná výborně. Tak držím palce :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Vladkka 9. 10. 2013, 23:10
Zajímavá forma, prozradíte kde jste ji nakoupila ?
Anturka 10. 10. 2013, 9:32
@Vladkka já našla na netu tuhle ale ta cena .... http://www.kulina.cz/forma-na-chleb-32-cm-kaiser/d-73351/
MariMajda 13. 11. 2013, 19:20
@Anturka NO jo no, je to ona :^) taky sem nad ní slintala dlouho než sem se odhodlala, s poštovnym devět kilíček je fakt řacha. Ale je super, chleba dycky vyprdnu jak hrášek z lusku. Z hliněný formy sem to dolovala, tahle je fakt super. (clamp) ale jako jo, je to síla, pokud máte osvědčenou nějakou jinou svojí levnější, tak u ní zůstaňte.
Anturka 13. 11. 2013, 19:28
@MariMajda já jedu bez formy uplácám a šoupnu do trouby
MariMajda 3. 12. 2013, 12:41
@Anturka No to neumim, se mi to dycky rozteklo do placata, takže krajíc chleba byl asi tak 6cm vysokej....asi sem dělala řídký těsto nebo já nevim, teď tam dávam ještě i špaldovou mouku, a je snad ještě lepší, takovej jakoby trošku ořechovej :-$ fakt ňam, včera sem donesla do práce a byl úspěch....je fakt vychytanej. To ste teda dobrá, bez týhle formy bych byla nahraná.
Anturka 3. 12. 2013, 12:54
@MariMajda tak já si pod (banky)udělám radost a koupím si taky ošatku
Bylinka1 9. 10. 2013, 21:14
Chlebík vypadá moc dobře (Y). Dělám pořád jen pšenično-žitný kváskový, takže pro změnu určitě zkusím!
Brblalka 8. 10. 2013, 13:57
Také peču kváskový. Z droždí už vůbec nedělám. Kdo je třeba v nějakém redukčním programu, tak je to i skvělý způsob, jak si udělat doma poctivý celozrnný chléb bez bílé mouky. (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie