Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 26 návštěvníků)

Kváskový chléb pečený v troubě-NÁŠ VYSNĚNÝ

0.0
Kváskový chléb pečený v troubě-NÁŠ VYSNĚNÝ

Potřebné ingredience

350 ml žitného kvasu, 200ml vody, 350 g hladké mouky, 75 g špaldové mouky, 75 g mouky celozrnné pšeničné, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru, 1 lžička kmínu, 1 lžíce olivového oleje , 1 odměrka(lžička) suš.droždí

Postup přípravy

Do pekárny dám nejprve kvas, vodu a olej. Přidám mouky a do jednotlivých rohů dám sůl, cukr, kmín a doprostřed do mouky droždí. Nastavím program základní č.1.Před posledním kynutím( na mé pekárně asi 1:43) těsto vytáhnu, poválím a vytvořím šišku. Protože zatím nevlastním ošatku dala jsem chléb vykynout do olejem vymazané oválné ohnivzdorné mísy. Po vykynutí jsem jej opatrně sesunula na plech s pečícím papírem, díky oleji to šlo celkem snadno. Doprostřed jsem udělala vařečkou dírku aby potom nepopraskal. Ještě jsem nechala asi půl hodiny dokynout a šup do trouby. Pekla jsem nejprve asi 10minut při 200°C a pak asi 35 minut při 160°C. Propečený chléb při poklepání zní dutě. V troubě jsem měla kastrolek s vodou.Během pečení potírám mírně osolenou vodu.
Upečený chléb balím do mírně vlhké utěrky a nechávám vychladnout na mřížce. Vlhká utěrka proto , aby kůrka trochu změkla. Kdo má rád křupavou balit nemusí.
Tento chléb je výborný, střída vypadá jako u kupovaného chleba. Nedrobí se. Je vláčný.
Dlouho jsem zkoušela a experimentovala , ale tento chléb je TEN NÁŠ VYSNĚNÝ.
Vyzkoušejte a snad budete spokojeni.

Žitný kvas je podle receptu č.98 na Dámě.cz

Ještě přidávám poznatek. Jedli jsme ho 4 dny a naprosto skvělý. Kupovaný se na druhý den drobí, ale tento vůbec.

takhle vypadá řez

Další chlebík, je trochu nižžší, bylo řidší těsto.
Potíraný slaným mlékem. Myslím že je to lepší než vodou, zdá se že to míň tmavne.

Tak další pokus
- je zvláštní nejsou úplně stejné ,ani vzhledem ani strukturou. Ale chuť je zachovaná.Ještě je co zdokonalovat. A přitom ten první byl nejlepší. To už tak asi bývá.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kukki 1. 10. 2011, 21:00
Mockrát děkuji za úžasný recept. Pekla jsem už mnoho chlebíků, ale tenhle je opravdu vysněný! Zamilovali jsme si ho. (Y) Je to bašta! Děkujeme
Holy50 26. 1. 2009, 18:22
tak věruš, už jsem pekla asi 3x a vždy super chlebíček, opravdu měkký (i ty čtyři dny), kůra je taky měkká a chlebík je opradu mooooc chutný (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) takže díky za receptík |:o) |:o) |:o)
veruska9 29. 1. 2009, 18:38
@Holy50 Jsem ráda , že vám chutná a daří se. U nás stále favorit. (L)
Petra10 13. 1. 2009, 15:00
dobrý den,můžete mi dát recept na ten kvas?nebo odkaz?moc moc děkuji (K)
Holy50 15. 1. 2009, 14:19
veruska9 13. 1. 2009, 21:55
@Petra10 Nevím jestli už není pozdě, ale je to i v receptu. Kvas je podle receptu č.98 na Dáma.cz . Tak mrkněte tam , já bych to asi popsat nedovedla. Je tam i pod receptem diskuze kde se ještě lecos dozvíte. Tak ať se vám podaří. (L)
Myšule 12. 1. 2009, 6:41
Věrko,mám dotaz :-$Jak se Vám povedla ta krásná lesklá kůrka :-$Taky peču kváskový,podle receptu z MB,ale kůrku mám suchou,i když po upečení potřu vodou,a navíc moučnou,protože na chlebu zůstává mouka z ošatky.Když tam dám mouky míň,nejde mi pak vyklepnout :-S
veruska9 12. 1. 2009, 9:34
@Myšule Já ho potírám hned po prvním zapečení( asi 10 minut) a pak ještě několikrát. Já tam měla mouky jen trošku -nemám ošatku, ale myslím že to nevadí. Řekla bych že to chce hodně potírat a ta mouka se smyje. Uvidím až pořídím ošatku. Potírala jsem určitě nejmíň 5krát. (F)
s-arka 12. 1. 2009, 6:29
Věrko, moc děkuji za inspiraci (L) Pokusím se vyrobit chlebík podle vašeho receptu, jen nevím zda úspěšně zvládnu ten základ-žitný kvas *-) Kdyžtak k vám zajdu pro radu :-$ |:o) (clamp) (clamp) (clamp)
veruska9 12. 1. 2009, 9:40
@s-arka Určitě jej zvládnete. Kdybych věděla že je to tak snadné udělala bych si ho už dávno. Opravdu na tom nic není. Zkuste č.98 z Dámy.cz je to tam krásně popsané a dlouhá diskuze pod receptem. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie