(recept
si oblíbilo 190 návštěvníků)
**Perníčky,co nepotřebují uležet**
Potřebné ingredience
400g hl.mouky 170g cukr moučka 50g másla 2 vejce 3 lžíce medu 1 lžíce rumu 1 lžička jedlé sody 1 lžíce perníkového koření 1 vejce na potření
Postup přípravy
Ze všech surovin ručně vypracujte hladké těsto,které dejte nejméně na hodinu do lednice uležet (já nechávám ale uležet přes noc).
Pak těsto rozválejte na vále na plát silný asi 1cm a vykrajujte různé tvary. Perníčky dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete kvůli lesku rozšlehaným vajíčkem. Pečte v rozpálené troubě (horkovzduch) 160C asi 15min. Čím je trouba více rozpálená, tím dřív budou perníčky upečené. U perníkového těsta stačí,když lehce zrůžoví, pokud by se Vám perníčky upekly moc dohněda, budou pak po vytažení déle tvrdé a nebudou dobré. To,že jsou ihned měkké hodně ovlivňuje právě to,jak jsou upečené
Po vychladnutí můžeme zdobit buď čokoládovou, nebo cukrovou polevou:
350g moučkového cukru
2 bílky
1 lžička citronové šťávy
Moučkový cukr 2x prosejte přes sítko, přidejte neušlehané bílky a citronovou šťávu. Společně dobře vymíchejte vařečkou, dokud nevznikne hustá, hladká a lesklá poleva. Trvá to asi 15min.
Pak těsto rozválejte na vále na plát silný asi 1cm a vykrajujte různé tvary. Perníčky dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete kvůli lesku rozšlehaným vajíčkem. Pečte v rozpálené troubě (horkovzduch) 160C asi 15min. Čím je trouba více rozpálená, tím dřív budou perníčky upečené. U perníkového těsta stačí,když lehce zrůžoví, pokud by se Vám perníčky upekly moc dohněda, budou pak po vytažení déle tvrdé a nebudou dobré. To,že jsou ihned měkké hodně ovlivňuje právě to,jak jsou upečené
Po vychladnutí můžeme zdobit buď čokoládovou, nebo cukrovou polevou:
350g moučkového cukru
2 bílky
1 lžička citronové šťávy
Moučkový cukr 2x prosejte přes sítko, přidejte neušlehané bílky a citronovou šťávu. Společně dobře vymíchejte vařečkou, dokud nevznikne hustá, hladká a lesklá poleva. Trvá to asi 15min.
**Nenazdobené**
:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
nelinka.micinka
(upraveno)
3. 12. 2020, 12:56
Výborné! Děkuji!
babuleEva
(upraveno)
6. 12. 2019, 23:30
Martinko, díky za skvělý recept. Dnes jsem vyzkoušela a jsem nadšená. S těstem se výborně pracuje, perníčky mizí před očima, budu péct další várku. Pohodový advent a krásné vánoce
Žirafka1
(upraveno)
6. 12. 2019, 23:43
@babuleEva
Evičko, recept je opravdu hodně oblíbený a hlavně odzkoušený Jsem rada,že i Vám se povedly. Děkuji .........krásné vánoce
marcelka1976
(upraveno)
21. 11. 2019, 6:16
Tyto perníčky peču každý rok a musím říct,že jsou luxusní.
Žirafka1
(upraveno)
24. 11. 2019, 1:27
@marcelka1976
To mám vážně radost Marcelko ............. děkuji a přeji krásné svátky
emilek :-)
(upraveno)
11. 12. 2017, 8:33
Musím se připojit do zástupu chvály Perníčky jsou vynikající a myslím, že u nás se tento recept stane taky tím "pravým" Díky
Žirafka1
(upraveno)
19. 12. 2017, 21:46
@emilek :-)
Děkuji ........to mě moc těší Přeji krásné vánoce .............
budimericka
(upraveno)
3. 12. 2017, 17:39
teda vyzkoušela jsem jich mnoho ale tyto nemají chybu v ničem Martino
Žirafka1
(upraveno)
7. 12. 2017, 9:58
@budimericka
Hezký den Kačko, jsem moc ráda, že se Vám perníčky povedly Recept je odzkoušený, takže když se dodrží postup, úspěch je zaručen. Mějte krásné Vánoce
Raguella
(upraveno)
3. 12. 2016, 14:44
Tak je upečeno a povedly se,perníčky jsou super-,děkuji za receptík- a krásné vánoce.
Žirafka1
(upraveno)
4. 12. 2016, 23:57
@Raguella
Děkuji za zprávu I Vám krásné vánoce
Žirafka1
(upraveno)
3. 12. 2016, 12:24
@Raguella
Hezký den Míšo, budu se moc těšit, že mě dáte vědět Tyto perníčky jsou u nás moc oblíbené. Ať se podaří a krásné vánoce
macíčekm
(upraveno)
19. 11. 2016, 17:11
dnes jsem vyzkoušeli a , moc moc děkuji, dlouho hledám ten pravý recept a už ho mám
Žirafka1
(upraveno)
19. 11. 2016, 22:03
@macíčekm
Dobrý den Marcelko Tak to jsem moc moc ráda ..........že jsem třeba přispěla tak trošku k tomu letošnímu vánočnímu cukroví a že se perníčky povedly Hezké vánoce .............
kymama
(upraveno)
8. 11. 2015, 11:15
Moc děkuji za skvělý recept, perníčky jsou naprosto úžasný a děti je milují. Jen jsem si trochu upravila a obyč. hladkou mouku částečně nahrazují moukou žitnou celozrnou vhodnou do perníku a přidávám trochu kakaa pro tmavší barvu. A nepotíram vajíčkem a ihned po upečení cukrovou polevou tj.cukr moučka s rumem a citrónovou šťávou. Ale to hlavní jak píšete je péct krátce. S těstem se skvěle pracuje, lepší jsem na perníčky nikdy neměla. Děkuji moc
Žirafka1
(upraveno)
8. 11. 2015, 11:58
@kymama
Hezký den Ivanko, moc Vám děkuji ..... ani nevíte, jakou mám radost, že jste takto spokojená (tedy hlavně děti) ...... a děkuji i za Vaše vylepšující tipy na těsto, aby bylo ještě lepší Přeji Vám už teď krásné vánoce a spoustu výborného cukroví
BLANKA
(upraveno)
7. 11. 2015, 18:40
Žirafka1
(upraveno)
8. 11. 2015, 11:55
@BLANKA
novackova
(upraveno)
3. 11. 2015, 20:50
Žirafka1
(upraveno)
3. 11. 2015, 22:50
@novackova
Děkuji paní Dášo
Lucikanass
(upraveno)
3. 11. 2015, 20:44
Žirafka1
(upraveno)
3. 11. 2015, 22:50
@Lucikanass
Děkuji
jonnysess
(upraveno)
21. 12. 2014, 21:56
vyzkoušeno, doporučuji!!!!
Žirafka1
(upraveno)
22. 12. 2014, 11:44
@jonnysess
Dobrý den Zdeňko, děkuji za doporučení ..........rozdala jsem recept všem kamarádkám a prezentuji ho ještě na svém blogu na FB ( perníčky jsou opravdu moc dobré ........... já dělám letos už druhou dávku) Mějte hezké vánoce
senatovy
(upraveno)
3. 12. 2014, 21:14
i když jsou měkké hned, tak pečete už teď na Vánoce?
Žirafka1
(upraveno)
4. 12. 2014, 14:48
@senatovy
Dobrý den Sandro tahle fotka je z minulých vánoc, letos jsem ještě péct nezačala Opravdu je stačí upéct i týden před Štědrým dnem ...........mějte se.........hezké vánoce
JarkaH
(upraveno)
1. 12. 2014, 15:55
skutečně jsou na fotce perníčky z plátu vysokého 1cm
Žirafka1
(upraveno)
2. 12. 2014, 10:58
@JarkaH
Dobrý den Jarko, perníčky na fotce budou určitě tenčí,než 1cm ............abych Vám pravdu řekla,tak to spíš vždy odhaduju (v původní receptu se uvádí asi 1cm,ale tloušťka je na Vás). Musíte jen pečlivě hlídat moment,kdy jsou perníčky upečené (jemně růžové a ve středu pořád hodně měkké), jinak zůstanou tvrdé a už Vám nezměknou Hezké svátky ...............
haninana
(upraveno)
2. 12. 2014, 21:43
@Žirafka1
Určitě jsem nedodržela 1cm, spíš 0,5 cm a pekla jsem je na 160st, ale asi jen 5minut, to bohatě stačilo.
Žirafka1
(upraveno)
2. 12. 2014, 23:15
@haninana
Dobrý den Hani, děkuji za komentář a jsem ráda,že jste perníčky vyzkoušela ............snad se povedly Hezké vánoce
haninana
(upraveno)
1. 12. 2014, 15:28
Marti, díky za skvělý recept na jsou vynikající
Žirafka1
(upraveno)
2. 12. 2014, 10:56
@haninana
Dobrý den Hani, jsem mile potěšena ..............děkuji. V albu mám ještě pár dalších receptů na cukroví,tak třeba nakoukněte Hezké vánoce !!!!