semifreda - minidortíky - recept fotopostup

Potřebné ingredience
korpus: 4 vejce, 160 g cukru krupice, 4 lžíce oleje, 120 g hladké mouky, 20 g kakaového prášku. Krém: smetana ke šlehání ( 33% šlehačka ) , 15% nebo 18% zakysaná smetana, nebo třeba mascarpone, želatinový ztužovač, potravinářské želé ( želatina ), ovoce nebo ovocný kompot, na dochucení třeba domácí marmeládu nebo ovoce. Na práci: formičky, misky, šlehač, případně pásku kolem dortíků, cukrářský sáček + zdobící špička, cukrářské nebo čokoládové zdobení
Postup přípravy
Krém jde udělat z mnoha ingrediencí, můžete použít zakysanou smetanu, šlehačku, mascarpone nebo tučný bílý jogurt, můžeme do něj dát čerstvé nebo kompotované ovoce.Dát můžete samozřejmě i jiný, třeba pařížský , záleží na chuti. Důležitý je v krému ztužovač, díky němu krém ztuhne a malé dortíky budou pevné a budou držet i při převozu v autě. Já přidávám recept na jednoduchý, ale dobrý krém doplněný ovocem.
Šlehačem vyšleháme jednu smetanu ke šlehání, můžeme ji dosladit. Pak přidáme zakysanou smetanu. Můžeme přidat i ovoce ( třeba mandarinkový kompot nebo nasekané jahody. Co se týká množství, držte se návodu na ztužovači. Já používám ztužovač za studena, ten je na cca 700 gramů hmoty. Vím, že když mám 8 formiček z jogurtů Activie, tak je na ně spotřeba cca poloviny množství krému, to znamená 350g. Takže si ušlehám jednu šlehačku ( 200 - 250 g ) , k ní přidám kelímek zakysané smetany ( množství cca 120 - 150g - jeden malý kelímek ) a podle chuti dosladím. V druhé nádobě si podle návodu připravím ztužovač. V mém případě poloviční množství sáčku a přidám ho ke krému. Zamíchám a pak pracuji rychle. Krém přendám do zdobícího sáčku a nastříkám na korpusy ve formičkách. Pokud nebudete dávat želatinu, nastříkáte až po okraje a zarovnáte stěrkou, pokud budete dávat želatinu, necháte si kousek místo. Můžete přidat ovoce. Trochu krému mi vždycky zbyde, ten si nechávám na zdobení. Připravené dortíky dáme do lednice - v chladu začíná krém tuhnout.
Pokud zaléváme želatinou, připravíme si podle návodu na sáčku želatinu. Míso části vody můžeme použít šťávu z kompotu. želé vylijme na dortíky a dáme zpět ztuhnout do lednice. Na ztužovači je psáno, nechat ztuhnout alespoň 2 hodiny, lepší je víc hodin. Dortíky se dají dozdobit podle fantazie, já používám zbytek krému, pak dozdobím třeba čokoládovými ozdobami, které si připravuji z hořké čokolády pomocí zdobícího sáčku
další krémy i pěkné video celé přípravy najdete zde: http://ekucharka.net/semifreda

formičky vyrobené z plechovky - stačí obyčejné nůžky.z plechovky udělám dvě formičky, konce slepuji obyčejnou průhlednou izolepou zevnitř.

formičky vyrobené z kelímků od jogurtu Activie - ustřihla jsem dno a vrchní část.

želatinový ztužovač, cukrárenské želé a tlačenková střeva, která používám jako ochranu dortíku

z upečeného a vychladlého korpusu formičkou vykrajujeme tvary - necháváme je ve formičkách

z igelitového pásku vystřihneme proužky podle velikosti formičky

pásku pak dáme mezi formičku a korpus

měla by být ke kraji formičky

ušleháme si šlehačku, podle chuti dosladíme a přidáme zakysanou smetanu

podle návodu připravíme ztužovač a přimícháme do šlehačky

pomocí sáčku nastříkáme do formiček, můžeme přidat ovoce

podle návodu si připravíme želatinu

vlažným želé zalijeme dortíky. Občas může želatina přetéct nebo protéct, to nevadí, nechte ji zaschnout a pak se dortík očistí -pokud tam máte tu pásku, jde to snadno.

po nějaké době v lednici je můžete zespodu vytlačit prsty. Díky ztužovači vše pěkně drží.

vlevo dortík s folií, vpravo dortík bez folie. Drží oba dva, ale s tím ve folii je snadnější manipulace, pokud ho ještě několikrát přendaváte.

podle fantazie dozdobíme

s broskvemi a žlutým želé

domácí čokoládové ozdoby - rozehřátá 70% čokoláda, nastříkaná na pečící papír, kde jsem si před tím obkreslila ze šablon ozdoby. Různé šablony najdete na internetu.

dortíky z formiček z Activie, doplněné čokoládovými ozdobami
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu












































































