(recept
si oblíbilo 13 návštěvníků)
Galettes s jahodami
Potřebné ingredience
Těsto: 100 g másla, 50 g cukru moučka, 1 žloutek, 200 g hladké mouky, špetka soli, 2 PL vody. Náplň: 400 g drobného ovoce, 20 g Gustinu, 50 g třtinového cukru, 2 vanilkové cukry, ½ lžičky skořice.
Postup přípravy
Na tyto křehoučké koláčky plné ovoce jsem se chystala už dávno. Ale až dnes jsem využila drobných jahod ze zahrádky a koláčky vyzkoušela. Recept jsem našla u Maryny.
Změklé máslo utřeme se žloutkem a cukrem. Na vál nasypeme mouku, sůl, přidáme utřené máslo a s vodou zaděláme hladké těsto, které necháme půl hodiny v ledničce odpočívat. Zatím si nastřiháme z pečícího papíru 4 čtverce o rozměrech 20 x 20 cm (mně ale vyšel arch papíru na 19 x 19 cm). Ovoce v míse zasypeme škrobem, cukry i skořicí a opatrně promícháme. Těsto rozdělíme na 4 díly, každý bochánek těsta rozválíme mezi dvěma papíry na kulatý plát, naplníme ovocem tak, aby asi 3 cm okraje zůstaly prázdné. Okraje těsta ohneme pomocí papíru nahoru a koláček i s papírem přeneseme na plech. Upečeme dozlatova. (Troubu jsem předehřála na 200°C, po vložení stáhla na 180°C a pekla jsem 17 minut na horkovzduch.)
S těstem se mi pracovalo dobře a ovocná náplň vyšla přesně. Dá se použít i jiné drobné ovoce, třeba rybíz, borůvky,…. Koláčky jsou křehoučké, šťavnaté, prostě luxusní. Ovšem jsou jen 4, proto pro větší rodiny nedoporučuji, byl by o ně boj.
Změklé máslo utřeme se žloutkem a cukrem. Na vál nasypeme mouku, sůl, přidáme utřené máslo a s vodou zaděláme hladké těsto, které necháme půl hodiny v ledničce odpočívat. Zatím si nastřiháme z pečícího papíru 4 čtverce o rozměrech 20 x 20 cm (mně ale vyšel arch papíru na 19 x 19 cm). Ovoce v míse zasypeme škrobem, cukry i skořicí a opatrně promícháme. Těsto rozdělíme na 4 díly, každý bochánek těsta rozválíme mezi dvěma papíry na kulatý plát, naplníme ovocem tak, aby asi 3 cm okraje zůstaly prázdné. Okraje těsta ohneme pomocí papíru nahoru a koláček i s papírem přeneseme na plech. Upečeme dozlatova. (Troubu jsem předehřála na 200°C, po vložení stáhla na 180°C a pekla jsem 17 minut na horkovzduch.)
S těstem se mi pracovalo dobře a ovocná náplň vyšla přesně. Dá se použít i jiné drobné ovoce, třeba rybíz, borůvky,…. Koláčky jsou křehoučké, šťavnaté, prostě luxusní. Ovšem jsou jen 4, proto pro větší rodiny nedoporučuji, byl by o ně boj.
***
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
laskonka333
(upraveno)
24. 6. 2015, 8:35
paráda
monky3
(upraveno)
23. 6. 2015, 18:22
Ivanko, zase paráda!!!! Jen mě zajímá ta náplň, jen se zamíchá? i ten škrob?...určitě vyzkouším
spero
(upraveno)
23. 6. 2015, 19:23
@monky3
Moničko, děkuji. Ano, na ovoce se nasype škrob, cukry a skořice a opatrně se to zamíchá. Zapomněla jsem to napsat v receptu, dopíšu to.