Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 29 návštěvníků)

Výborný štědrák

0.0
Výborný štědrák

Potřebné ingredience

560g polohr.muky, zarovnana ČL soli, 100g masla, 100g masti(sadlo), 1 vajce,, *kocka drozdia+60g cukru+pohar vlazneho mlieka (asi 2,5dl)urobit kvasok, *na orechovu plnku*: 300g mletych orechov, 100g cukru uvarit v mlieku, *na makovu plnku*: 300g mleteho maku, 100g cukru uvarit v mlieku, *slivkovy lekvar(povidla), cim hustejsi....tym lepsi.

Postup přípravy

obrazkovy postup
1.plat cesta+makova plnka
2.plat cesta+povidla
3.plat cesta+orechova plnka
4.plat cesta+potriet žĺtkom

z mlieka, cukru a drozdia urobime kvasok, nechame chvilu kysnut

zatial , kym kvasok kynie, nachystame si suroviny na cesto......, ked mame kvasok hotovy, tak vymiesime cesto

dobre vypracovane cesto si rozdelime na styri rovnake bochnicky, jeden vyvalkame na velkost plechu, cesto kysnut nemusi, nakysne pri peceni

pomlety mak sme s cukrom a mliekom uvarili a nechali vychladnut, tak isto si urobime aj orechovu plnku, cukru dame podla chuti menej alebo viac, mlieka podla potreby, plnka nema byt moc riedka ale taka akurat, aby sa dobre dala rozotierat....prvy plat natrieme makovou plnkou

vyvalkame druhy plat a ten natrieme slivkovym lekvarom, ak je moc husty to je len dobre, pretoze teplom pri peceni sa roztecie, raz som davala taky husty, ze som ho musela rukami napatlat na cesto a vtedy bol najlepsi, lebo redsi je potom po upeceni moc riedky

vyvalkame treti plat a nasleduje orechova plnka, na nu dame posledny stvrty plat a znovu popichame vidlickou

kazde cesto popichame vidlickou a posledne na vrchu potrieme zltkom a upecieme (ja som ho piekla v teplovzdusnej vopred vyhriatej rure na 200stupnov menej ako pol hodinku, treba sledovat), je naozaj vynikajuci....na vrch by mala ist este tvarohova plnka, ale po nedobrych skusenostiach s tvarohom robime takyto a nema chybu...

vychladnuty pokrajat a papat....dobru chut!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

whisperwoman 15. 12. 2008, 20:21
Koláč vypadá bombasticky a chci ho vyzkoušet, ale jak píšete co nejhustší povidla, kde je mám vzít, kupované tedy moc hustá nejsoua co je tak něčím zahustit, ale čím a nebo stačí ty kupované svou konzistencí *-) :^)
pištíček 16. 12. 2008, 11:35
@whisperwoman Anka, ja mavam tiez najcastejsie kupovane, tak smelo aj tie, aj ked najlepsie su domace povidla ale malokto ich robi a nie este predava, takze musia stacit z obchodu, prajem nech sa dari a aj chuti (L)
Boňule 28. 12. 2023, 23:13
@pištíček Zkuste povidla zahustit nastrouhaným perníkem! (Y)
estepanova 11. 12. 2010, 21:51
Tak tento štědrák peču téměř 30 let každý rok před Štědrým dnem, ani už nevím, odkud jsem měla recept. Akorát já dělám 5 bochníků, které rozválím na stejná kola na prst silná. Dám na plech s pečicím papírem. Plním v pořadí: povidla, ořechová náplň, maková a pak tvarohová. (Do tvarohu dám cukr, máslo rozinky, žloutky van. cukr, citr. kůru.) Z pátého kola řežu plátečky jako na mřížkový závin a kladu na ten tvaroh, potřu žloutkem. Výsledek je jako velký bochník. Gramáž ingrediencí mám maličko jiné, ale výsledek je jistě stejný. Možná letos zkusím místo bochníku na plech jako koláč. Má se vyzkoušet vše, že? Díky za změnu. EVa (hello)
Yvetaaa 11. 12. 2010, 21:32
|:o) |:o) |:o)Čauky kočky .tak o tomto jsem dnes básnila holkám v práci.Musím okopírovat a donést do práce,jináč mě zabijou.Já sama jsem ho ještě nedělala,ale letos ho upeču.Snad se majitelka receptu nebude na mne zlobit.Díky moc a krásné vánoce (banky) (andel) (stromecek)
pištíček 21. 12. 2010, 11:23
@Yvetaaa Nech len chutí, ďakujem (L) (L) (L) (stromecek) (stromecek) (stromecek)
whisperwoman 25. 12. 2008, 14:35
Tak jsem ho Lucko pekla, až tedy v uterý ale fakt těm chválám nezustal nic dlužen, moc nám doma chutnal a určitě se z něj stane koláč který budu asi péct i mimo svátky. Moc vám za něj i rady k postupu děkuji (Y) (clamp) a jinak Vám přeji moc hezké svátky prožité s celou svou rodinou v pohodě a do nového roku Vám přeji hlavně zdraví a peníze, protože si za peníze v dnešní době koupíte vše jen zdraví ne. (andel) (silvestr) (novy rok)
pištíček 31. 12. 2008, 14:17
@whisperwoman Anička, som strašne rada, že sa štedrák podaril a chutil (radost)ďakujem za prianie a želám krásny a pohodový nový rok (silvestr) (novy rok) (L) (L) (L)
helulka 23. 12. 2008, 21:33
Luci, děkuji za úžasný receptík na špičkový štědrák (Y) (Y) Nejdřív jsem se toho obávala,přišlo mi,že je tam až moc droždí na množství mouky,ale vyzkoušela jsem to. Musela jsem ho upéct teď,ráno nebude čas-pohádky a příprava na Ježíška.Už jsme ho i nakrojili a je vážně super. Všem doporučuji (Y) (Y) (clamp) (clamp) a přeji krásné Vánoce,pohodu a klid celé rodince u vánočního stromečku (stromecek) (banky) (pohoda) (kolednici)
pištíček 31. 12. 2008, 14:14
@helulka Helenka dakujem (L)dlho som tu nebola, tak ja zas zelam pekneho silvestra a stastny novy rok (novy rok) (silvestr2)tesim sa ze kolacik chutil (L) (L) (L)
whisperwoman 17. 12. 2008, 18:07
Lucinko,děkuji za radu k těm povidlům a tak na ten obrázkový postup hledím a došla jsem k závěru, že si těsto můžu udělat v DP a nějak mi ušlo jestli se to vyvaluje hned po vypracování nebo se to nechává kynout, no raději se ptám nebo něco se nechává kynout a něco ne a kyne až než se dává do trouby a chystám se na něj v pátek a pak sdělím jak dopadla má prvotina (L) ;-)
pištíček 18. 12. 2008, 15:27
@whisperwoman Anička, cesto kysnut nemusi, kysne az pri peceni, inac je vyborny, my ho mavame kazde vianoce, tak prajem nech sa podari, som zvedava ako bude chutit (L)
JanaHovor 9. 12. 2008, 14:19
Tak já to znám těsto, mák, těsto, ořechy, těsto povidla a sem tam tvaroh a těsto. Mňam - chceme letost udělat |:o)
pištíček 9. 12. 2008, 19:17
@JanaHovor Nech sa dari, je to super kolacik (Y) (L) (L) (L)
Bjurdy 13. 8. 2008, 15:19
Tak tuto mńamku jenom doporučuji. (Y) (Y) (Y) Mám recept od kamarádky s Polska a je to jeden z receptů,který jde na dračku. Takže když ho peču , vím , že druhý den už nic nebude a musím upéci znova ;-)
pištíček 13. 8. 2008, 18:41
@Bjurdy (smich)u nas to je rovnake, moc dlho nevydrzi (Y) (L) (L)
Liduss 13. 8. 2008, 14:57
vypadá to opravdu moc krásně a určitě ještě lépe chutná prohlížela jsem si Vaše stránky opravdu moc zajímavé. Děkuji (F) (F) (F) (F) (F) (F) (Y)
pištíček 13. 8. 2008, 18:38
@Liduss Dakujem veeelmi pekne :-$ (L) (L) (L)
Brambořice 24. 3. 2008, 20:38
prosím, co je to masti *-) vypadá uchvátně, jak budu mít čas, tak zkusím (F)
Maxinka 24. 3. 2008, 20:47
@Brambořice mast je sádlo (L)
pištíček 24. 3. 2008, 22:07
@Maxinka presne (Y) (K)
leni0323 24. 3. 2008, 19:52
tenhle koláč jsem měla čest okusit a musím říct, že je fakt bomba, peče se prý vždy na Štědrý den , nemá chybu, připomněla jste mi ho |:o) |:o) akorát se prý musí péct pomalu, protože je dost vysoký, tak aby spodní část nebyla přichycená - tak jsem byla poučená, ale ještě jsem ho nepekla. (D)
pištíček 24. 3. 2008, 19:55
@leni0323 presne tak ;-)prave som to pisala nizsie (Y) (Y)
Brambrlka 24. 3. 2008, 19:42
ÓÓÓ vypadá to moc dobře :-$
pištíček 24. 3. 2008, 19:54
@Brambrlka je moc fajnovy |:o)a u nas ho robievame na Vianoce ....na stedry vecer... len syn si ho zelal aj teraz na velku noc pre velky uspech (Y)a uz je (jidlo) (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie