(recept
si oblíbilo 14 návštěvníků)
Italská GUBANA

Potřebné ingredience
hl. mouka 250g, hr. mouka 250g, kostka droždí, cukr moučka 80g, máslo 120g, žloutky 2ks, mléko 250ml, trochu soli, možno přidat i vanilku a citronovou kůru, kapku rumu
Náplň: rozinky máčené v rumu, nasekané mandle, oříšky (vlašské nebo lískové), nasekaná čokoláda (30-50g), možno přidat i skořici.
Postup přípravy
Všechny suroviny mimo náplně necháme zpracovat a vykynout v pekárně při programu Příprava těsta. Kruhovou rozevírací pečící formu vyložíme na dně papírem na pečení a boky vymažeme tukem.
Vykynuté těsto rozválíme (mně stačilo jen prsty roztáhnout) do tvaru obdélníku. Ten posypeme všemi ingrediencemi pro náplň - množství dle vaší chuti a zásob. Zavineme jako štrůdl a zavinutou housenku stočíme do tvaru šneka. Šneka přesuneme do formy, aby se nedotýkal krajů. Necháme v teple dokynout tak, aby vyplnil objem až do okrajů. Poté pečeme v el. troubě (rozehřáto na 200st, pak hned ztlumím na 160 st. a dám úplně dolů do trouby, program ohřev zeshora i zespoda s větrákem). Těsto je nadýchané, tzn. i pečení je rychlé - hlídejte!!!
Těsto z tohoto receptu od mojí maminky je výborné a osvědčené i na vánočku.
PS: Hotovou gubanu jsem zapomněla vyfotit, tak jsem si vypůjčila foto gubany z italského netu - je podobná, jen trochu jinak motaná.
Vykynuté těsto rozválíme (mně stačilo jen prsty roztáhnout) do tvaru obdélníku. Ten posypeme všemi ingrediencemi pro náplň - množství dle vaší chuti a zásob. Zavineme jako štrůdl a zavinutou housenku stočíme do tvaru šneka. Šneka přesuneme do formy, aby se nedotýkal krajů. Necháme v teple dokynout tak, aby vyplnil objem až do okrajů. Poté pečeme v el. troubě (rozehřáto na 200st, pak hned ztlumím na 160 st. a dám úplně dolů do trouby, program ohřev zeshora i zespoda s větrákem). Těsto je nadýchané, tzn. i pečení je rychlé - hlídejte!!!
Těsto z tohoto receptu od mojí maminky je výborné a osvědčené i na vánočku.
PS: Hotovou gubanu jsem zapomněla vyfotit, tak jsem si vypůjčila foto gubany z italského netu - je podobná, jen trochu jinak motaná.

Sypání směsí náplně.

Zavinutí do housenky

Zatočení do šneka. Nechte pak dokynout do okrajů formy.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

andy44
(upraveno)
27. 3. 2008, 19:33
To vypadá úžasně,určitě zkusíme

nahlásit
VMP
(upraveno)
27. 3. 2008, 19:31
Dobrý večer p. JITKO,dnes jsem pekla vaši GUBANU-má 1 kynutá buchta v životě!!Tak moc mě zaujal obrázek...musela jsem vyzkoušet....přidala jsem do náplně kakao smíchané s máslem a bylo to VYNIKAJÍCÍ
určitě budu dělat častěji!!!
Děkuji za receptík




nahlásit

jitinka
(upraveno)
1. 4. 2008, 10:58
@VMP
To jsem ráda, že se povedlo. Nám také chutnala. Hezký den!
nahlásit