BÁJEČNÉ LINECKÉ DORTÍČKY s máslovo-pudinkovým krémem
Potřebné ingredience
Suroviny na linecké těsto: 300 g hladké mouky, 200 g másla, 100 g moučkového cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 1 žloutek, strouhaná citronová kůra. Suroviny na krém: 4 deci mléka, 8-10 malých lžiček krystalového cukru do mléka, 1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí, 200-250 g másla, asi 2 lžíce moučkového cukru na šlehání s máslem-podle chuti, 2 lžíce rumu
Postup přípravy
Postup – krém: Pár hodin předem vyndáme máslo z ledničky a necháme v míse, ve které budeme šlehat, změknout na pokojovou teplotu z toho důvodu, aby se krém nesrazil při rozdílné teplotě s ostatními surovinami.
Dále uvaříme hustý pudink s cukrem, který pak horký přelijeme do porcelánové misky. Chvilku necháme uniknout páru a pak zakryjeme talířkem, necháme vychladnout. Promíchávat není žádoucí, potřebujeme pudink hustý. Pouze 2x odkryjeme talířek /je orosený/ necháme hmotu vydýchat a zase zakryjeme. Vychládnutý pudink je tím pevný s jemnou strukturou a bez protivného škraloupu.
Až máme máslovou i pudinkovou složku zhruba ve stejné teplotě, šleháme nejprve samostatné máslo s cukrem a rumem a pak po lžících postupně přidáváme pudink – vyšleháme do pěny. Uložíme do ledničky a krém je nachystaný na plnění dortíčkových korpusů.
Postup – těsto: Ze všech surovin zpracujeme hladké těsto, utvoříme kouli a nebo váleček, zabalíme do fólie a vložíme do ledničky alespoň na hodinu. Pak si po kouskách ukrajujeme, vyválíme plát a vykrajujeme formičkami libovolné tvary, které ihned pokládáme na plechy s pečícím papírem.
Tímto způsobem spotřebujeme všechno těsto a pečeme při teplotě 170-175 st. C. Doba pečení je kolem 8-10 minut max. Po pěti minutách plech v troubě otočíme a linecké zkontrolujeme. Za 8 minut začíná pečivo vonět, je nutné již hlídat barvu a okraje cukroví. Jak začne nepatrně růžovět, je hotovo. Barva by měla být ale bílá, upečené horké cukroví je ještě velmi měkké - nenechme se tím zmást, ale po vytažení z trouby se rychle zatáhne a zpevní. Vše necháme vychládnout.
Dokončení: Nakonec po dvou naplníme krémem dortíčky a uložíme do chladna. Před konzumací pouze můžeme jemně poprášit moučkovým cukrem, ale nemusíme, sladké jsou tak akorát.
Přeji dobrou chuť.
Naplněné dortíčky poprášíme cukrem dle libosti.
Postup - vypracujeme hladké linecké těsto.
Vykrájíme libovolné tvary cukroví a ihned je naskládáme na plech s pečícím papírem.
Upečené linecké korpusy musí mít světlou barvu.
Z dávky 300 g hladké mouky vyšlo přesně 75 kousků.
Naplníme linecké dortíčky máslovo-pudinkovým krémem. Chuť lineckého a krému velmi dobře spolu ladí.
Ještě jeden pohled na hotové dortíky.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé