(recept
si oblíbili 4 návštěvníci)
dobrá sekana-podle letáku Albert

Potřebné ingredience
150 g slaniny, 2 najemno nakrájené cibule, 1 kg mletého masa (vepřové + hovězí), 2 starší rohlíky nakrájené, 100 ml mléka, 5 stroužků česneku, prolisovaných, 3 lžičky čerstvého-sušeného tymiánu, 2 lžíce majoránky, 3 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
Postup přípravy
1. Do pánve dám nadrobno nakrájenou slaninu a nechám ji opražit, až pustí tuk. Pak přidám
cibuli a obojí smažím, aby cibule zesklovatěla. Dávám přitom pozor, aby cibule ani slanina neměly kůrku, protože by to v sekané nebylo dobré.
2. Do mísy dám mleté maso a přidám nejdřív rohlíky, které jsem předtím namočila do vlahého mléka a pak vymačkala. Maso začnu rukama míchat a přidávám všechny ostatní ingredience a koření.
3. Když maso drží pohromadě, vyndám ho z mísy a zpracovávám na vále. Dávám si na tom dost záležet, protože právě v téhle chvíli můžu zařídit, aby sekaná v troubě nepraskla. Než ji dám do pekáče, klidně s ní párkrát uhodím o vál, abych z těsta vyhnala vzduch.
4. Těsto vytvaruju do šišky a pěkně uhladím rukou namočenou ve studené vodě. Než dám sekanou do trouby, potřu ji směsí, kterou jsem si připravila předem. Sekanou potírám během pečení několikrát a peču ji odkrytou na 180 °C. Pekáč si někdy vyložím pečicím papírem, snáze se pak myje.
TIP - Místo vody nebo vývaru používám na podlévání pivo. Nejenže dodá šťávě dobrou chuť, ale udělá na sekané pevnou kůrku
cibuli a obojí smažím, aby cibule zesklovatěla. Dávám přitom pozor, aby cibule ani slanina neměly kůrku, protože by to v sekané nebylo dobré.
2. Do mísy dám mleté maso a přidám nejdřív rohlíky, které jsem předtím namočila do vlahého mléka a pak vymačkala. Maso začnu rukama míchat a přidávám všechny ostatní ingredience a koření.
3. Když maso drží pohromadě, vyndám ho z mísy a zpracovávám na vále. Dávám si na tom dost záležet, protože právě v téhle chvíli můžu zařídit, aby sekaná v troubě nepraskla. Než ji dám do pekáče, klidně s ní párkrát uhodím o vál, abych z těsta vyhnala vzduch.
4. Těsto vytvaruju do šišky a pěkně uhladím rukou namočenou ve studené vodě. Než dám sekanou do trouby, potřu ji směsí, kterou jsem si připravila předem. Sekanou potírám během pečení několikrát a peču ji odkrytou na 180 °C. Pekáč si někdy vyložím pečicím papírem, snáze se pak myje.
TIP - Místo vody nebo vývaru používám na podlévání pivo. Nejenže dodá šťávě dobrou chuť, ale udělá na sekané pevnou kůrku
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

danima3
(upraveno)
3. 6. 2016, 12:59
Marci, píšete, že potíráte během pečení, můžu se zeptat čím

nahlásit

yarkal
(upraveno)
16. 4. 2016, 8:13

nahlásit

plamenek
(upraveno)
9. 4. 2016, 18:47
Dělám hodně podobně,hořčici nedávám, jen přidám lžičku hl.mouky a vejce. Ale hlavně sekanou strčím do robotu a nechám vymíchat hnětacímu háky.

nahlásit

krišon
(upraveno)
9. 4. 2016, 17:48
Dělám už mnoho let, akorát ji 3/4 hodiny peču nejdříve v alobalu a pak bez, aby získala pěknou kůrčičku ... v létě do ní přidávám i hrst čerstvé petržele ... je opravdu výborná
nahlásit