JABLEČNÝ KOLÁČ SE SMETANOVOU NÁPLNÍ A MANDLEMI

Potřebné ingredience
Suroviny: 150 g hladké mouky, 50 g solamylu, ½ sáčku kypřícího prášku, 125 g másla, 125 g jemného krystalového cukru, 3 vejce, špetka soli, 2 PL mléka, 2 PL rumu. Náplň: 1 kelímek zakysané smetany, 700 g oloupaných kyselejších jablek, hrst mandlových plátků. Ostatní suroviny: Máslo na vymazání plechu, mouka na vysypání plechu.
Postup přípravy
Postup:
Máslo vyšleháme s cukrem a postupně přidáváme vejce, mléko a rum. Nakonec ručně přimícháváme mouku se solamylem a solí.
4-5 PL těsta dáme bokem a zbytek rozprostřeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech střední velikost a nebo do kulaté koláčové formy.
Těsto, které jsme oddělali bokem, smícháme se smetanou a touto směsí pokryjeme těsto v plíšku. Poklademe je oloupanými a naříznutými jablky (viz spodní foto), zasypeme mandlemi a jablečnými kostičkami. Pečeme asi 45 minut při teplotě 160 st. C. Moučník chutná nejllépe zaležený do druhého dne.
Přeji dobrou chuť.

Dva kousky moučníku upečeného v kulaté koláčové formě.

Jeden dílek je z koláče upečeného na plechu střední velikosti.

Postup –jablka do těsta oloupeme, rozkrojíme na třetiny, zbavíme jádřinců a na několika místech nařízneme. Z jablíček si odkrojíme i pár plátků, které nakrájíme na malé kostičky a dáme bokem.

Připravená jablka rozložíme na těsto se smetanovou směsí, kterou jsme před tím na těsto rovnoměrně rozprostřeli - zde jsme použili vymazanou a vysypanou kulatou koláčovou formu.

Povrch celého neupečeného koláče nakonec posypeme mandlemi a jablkovými kostičkami, nakonec ještě můžeme přidat vanilkový cukr. Aby jablka změkla, pečeme moučník pozvolna při teplotě 160 st. C.

Za 45 minut je hotovo. Moučník je nejlepší zaležený do druhého dne.

Porce koláčku.

Jablečný koláč z pekáčku.

Upečený a zaležený koláč nakrájíme na úhledné dílky a jemně posypeme moučkovým cukrem.

Detail koláče

Střed koláče.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

