Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

VLÁČNÝ KAKAOVÝ KOLÁČ SE SMETANOVOU NÁPLNÍ

0.0
VLÁČNÝ KAKAOVÝ KOLÁČ SE SMETANOVOU NÁPLNÍ

Potřebné ingredience

Suroviny na korpus: 175 g polohrubé mouky, 1 vrchovatá malá lžička kakaa, ½ sáčku kypřícího prášku, 75 g moučkového cukru, 2 vejce, ½ hrnku vlažné vody, ½ hrnku slunečnicového oleje. Suroviny na smetanovou náplň: 1 kelímek bílé smetany na šlehání, 1 kelímek pařížské šlehačky, 2 sáčky želatinového ztužovače-smetafix, moučkový cukr na doslazení šlehačky (nemusí být, želatinový ztužovač šlehačku dosladí). Suroviny na máslový krém: 125 g másla, 1 PL moučkového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, 1 PL rumu, 2 deci mléka, ½ sáčku vanilkového pudinku, 1 PL krystalového cukru. Ostatní suroviny: Trochu jahodového, nebo malinového džemu na potření upečeného korpusu.

Postup přípravy

Nízký upečený kakaový korpus a na něm dvě vrstvy smetanové náplně-do rána zaležené a vychlazené v ledničce. To všechno dohromady je pak náramně osvěžující a vláčná pochoutka.

Postup-máslový krém:
Z mléka, pudinkového prášku a krystalového cukru uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout.
Dále vyšleháme máslo s moučkovým a vanilkovým cukrem a po lžících přidáváme pudink, nakonec rum. Všechny suroviny na krém musí mít stejnou teplotu-nejlépe pokojovou.

Postup těsto:
Celá vejce vyšleháme s cukrem a postupně přidáme ostatní suroviny (mouku, kakao, kypřící prášek předem smícháme dohromady). Těsto vlijeme do vymazané a vysypané koláčové formy a pečeme asi 30 minut při teplotě 170-180 st. C.
Vychladlý korpus zabalíme do fólie a v ledničce necháme několik hodin zaležet.

Postup – smetanové náplně:
Těsně před plněním korpusu vyšleháme obě smetany /každou zvlášť) s želatinovými ztužovači podle návodu (1 sáček ztužovače je na 1 kelímek smetany), které můžeme dosladit dle svého.

Dokončení:
Nakonec koláč tence potřeme jahodovým džemem, zdobičkou ozdobíme okraj krémem a volnou plochu vyplníme vrstvou pařížské a vrstvou bílé vyšlehané smetany. Celý koláč pak necháme v ledničce pod fólií zaležet do dalšího dne. Před podáváním jemně posypeme grankem.

Přeji dobrou chuť.

Porce upečeného, naplněného a zaleženého koláčku.

Upečený korpus v koláčové formě pro další zpracování je třeba nechat v ledničce zabalený v potravinové fólii alespoň 6 hodin. Vrstva korpusu je záměrně nižší, aby chuťově vynikly především náplně. Kdo má rád vyšší těsto, upeče koláč z dvojnásobné dávky.

Povrch moučníku potřeme jahodovým džemem a máslovým krémem ozdobíme okraje, které mají za úkol především udržet pak náplně.

Zbývající plochu vyplníme vyšlehanou pařížskou a bílou šlehačkou se želatinovými ztužovači. Necháme pod potravinovou fólií zaležet do dalšího dne.

Koláč lehce posypaný grankem.

Místo granka můžeme použít kakaový prášek nebo kokos, mleté oříšky, strouhanou čokoládu, jemně přestříkat čokoládovou nebo kakaovou polevou apod.

Díky zaležení v ledničce se koláč dobře porcuje i s náplní.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Evula.U 17. 2. 2017, 1:36
(C)
MParis 22. 5. 2016, 17:52
|:o) |:o) |:o)
yarkal 26. 5. 2016, 20:00
@MParis (Y)
chalupnicka 19. 5. 2016, 6:22
vypadají skvěle (clamp) (clamp) (clamp) (C) (clamp) (clamp) (clamp)
yarkal 21. 5. 2016, 13:38
@chalupnicka (F) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie