Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Motýl

0.0
Motýl

Potřebné ingredience

Na těsto: 3 vejce, 150 g cukru, 1/2 lahvičky rumového aroma, 180g hladké mouky, 1 vrchovatá PL kakaa, 1/2 balíčku kypřícího prášku do pečiva, 80 g změklého másla, 300 g nadrobno nakrájené rebarbory
Na náplň: 250 ml zakysané smetany, 5 zarovnaných PL moučkového cukru, šťáva ze 2 citrónů, 250 ml smetany ke šlehání, 1 balíček želatinového ztužovače
Na zdobení: 500 g omytých a okapaných jahod, 1 balíček čirého dortového želé

Postup přípravy

Šlehaček vyšleháme vejce s cukrem a rumovým aroma do pěny. Mouku smácháme s kakaem a kypřícím práškem, prosejeme do vyšlehané pěny, přidáme máslo a vše důkladně promícháme. Vymažeme dortovou formu a vysypeme moukou. Těsto nalijeme do formy, uhladíme a poklademe na něj kousky rebarbory (já rebarboru nesehnala, tak jsem jí nedávala a dort byl taky dobrý, jen ho je potřeba nechat déle proležet, aby korpus více změkl). Pečeme v předehřáté troubě asi na 180 stupňů - pečeme asi 35 minut.
Upečený korpus necháme ve formě vychladnout. Na přípravu krému smícháme zakysanou smetanu s moučkovým cukrem a citrónovou šťávou. Smetanu ušleháme a zamícháme do krému. Podle návodu na obalu připravíme s vodou želatinový ztužovač a přimícháme jej do krému. Připravený krém rovnoměrně natřeme na vychladlý korpus, uhladíme do roviny a dáme na 2 hodiny do chladničky.
Po ztuhnutí krému opatrně vyjmeme dort z formy. Dort rozkrojíme na dvě části a obě poloviny položíme na servírovací tác zakulaceným okrajem těsně k sobě - vzniknou tak křídla.
Jahody nakrájíme na plátky a nahusto ukládáme na dort. Čtyři celé jahody položíme doprostřed dortu, aby vytvořily tělíčko motýla. Dle návodu připravíme dortové želé a polijeme jím jahody. Hotového motýla uložíme na hodinu do chladničky.
Dort byl moc dobrý - svěží chuť a celkem rychlá příprava :o) Jen ho nemáme moc dobře nafocený :o(
Je to recept z Receptáře č. 19 - Dr. Oetkera.

Takto ho mají vyfoceného v receptáři Dr. Oetker :o)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

bufanda 1. 4. 2008, 22:16
Já dort dělala poprvé a tak jsem jela úplně dle návodu, ale určitě lze použít i jiné ovoce...třeba i mix, aby to byl super barevný motýl (kiwi, hroznové víno...atd) Doufám, že už brzy seženu tu rebarboru, abych to vyzkoušela s ní, protože s ní to bude určitě ještě větší pošmáknutí ;-) Budu ráda, když někoho aspoň trošku inspiruji. :-) :-) :-) Dáša
Init 1. 4. 2008, 13:47
Šup s tím do oblíbených, zas něco jiného než marcipán a jahůdky budou brzo aktuální, tak více takových (Y) (clamp)
Mourinka 1. 4. 2008, 13:43
Jé takovýhle jsem dělala Kubíkovi ke 3. narozeninám (br, to už je dávno). Ještě jsem mu přidělávala tykadélka z trubiček. Nápad je to fakt super a hlavně jednoduchý (^)
onasi 1. 4. 2008, 13:39
teda... ale ty jahůdky!!!! mňam, mňam! (clamp) (clamp)
Mirčča 1. 4. 2008, 13:24
hmmmmmmmmm hned jsem dostala chu´t na jahody mnam.Hezký dortíček. (clamp) (clamp)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie