Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 5 návštěvníků)

Ratatouille pro 4 osoby

0.0
Ratatouille pro 4 osoby

Potřebné ingredience

2 lilky, 3 menší cukety, 4 rajčata, 2 papriky (kapie červená a žlutá- z každé použijeme polovinu!), 2 cibule, 5 šalotek, 5 stroužků česneku, 4 lžíce olivového oleje, 1 dcl šampaňského nebo suchého bílého vína, snítku rozmarýnu, 6 kuliček nového koření, provensálské koření, hrst bazalky, pepř a sůl. Všechny suroviny nejlépe v bio kvalitě!!!

Postup přípravy

Lilky nakrájejte na silnější plátky a osolte hodně z obou stran. Nechte je vypotit asi 2-3 hodiny , potom opláchněte a nakrájejte na větší kousky viz foto. Papriky rozpulte, zbave jadřinců a vrchní slupku opatrně okrájejte. Použijte pouze polovinu z každé kapie. Rajčata na horní straně nařízněte z lehka do kříže, spařte horkou vodou, oloupejte slupku a zbavte měkkých vnitřků s jadérky. Cukety rozřízněte podél a nakrájejte na kusy jako ostatní zeleninu. Jemně nakrájenou cibuli a šalotku nechte zezlátnout na oleji, potom hned přidejte nakrájenou zeleninu. Přidejte sůl, česnek, koření a víno. Pod pokličkou duste na mírném ohni asi 15 minut a průběžně míchejte, aby se zelenina pepřipekla ke dnu. Potom vyndejte bobkový list a nové koření. Přidejte hrst bazalky a nechte pod pokličkou dojít.
Ratatouille nemá mít kašovitý charakter, jednotlivé kusy zeleniny by měly zůstat v rozeznatelném tvaru. Jídlo by však mělo mít měkkou konzistenci.. Podávejte s bílým chlebem, francouzkou bagetou nebo s vařenými brambory.
Ratatouille musí mít trochu šťávy, nesmí však v tekutině plavat, nesmí připomínat polévku.
Může se podávat jako příloha k masu, ale maso by nemělo být jeho přímou součástí.
Také nemá připomínat německý zeleninový Eintopf, nesmí vypadat jako kaše a nepatří do něj uzenina ani vejce.

šalotka

česnek na kousky

cibule na jemno

spařená nakrájená rajčata bez jadřinců

cukety rozkrojit podél a nakrájet na kusy

ostatní zelenina....vypocené lilky opláchout!

rozmarýn a bazalka

Koření

množství koření

olivový olej

bílé suché víno 1 dcl

cibuli a šalotku necháme na olivovém oleji zezlátnout...

přidáme papriky

oloupaná rajčata, česnek na kousky

cukety

nakrájený opláchnutý lilek

přidáme koření a 1 dcl bílého vína- nemusí se přidávat, kdo nechce...

přiklopíme pokličkou a dusíme 15 min.na mírném ohni

a je hotovo! Dobrou chuť!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

AliceM 1. 4. 2008, 9:34
Jani, ratatouille vaříváme |:o), našli jsme recept hned po shlédnutí filmu ;-) ;-) ;-). A můžu potvrdit, že nemá chybu (clamp). Je potřeba opravdu dodržet přesný francouzský postup a je to úžasná mňamka (zajic) (zajic) (zajic). (L) (hello)
Jasminka.B 1. 4. 2008, 9:30
...není to zbytečné dusit zeleninu 1 hodinu???Po hodině tam těch vitamínů asi hodně nezbyde... :-(
krikri 1. 4. 2008, 8:53
.... tak tomu říkám dokonalost sama (Y) měla jsem možnost ochutnat a je to výýýbbboooooorrrnnnéééééé, vše na 1* (D) doporučuji, Kristýna

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie