Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 121 návštěvníků)

Mřížkový koláč s jablečnou náplní

0.0
Mřížkový koláč s jablečnou náplní

Potřebné ingredience

Těsto: 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 125 g cukru moučka, 200 g másla nebo Hery, 2 vejce, špetka soli. Náplň: 480 g nahrubo nastrouhaných jablek, 4 PL cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek, 400 ml vody, šťáva z ½ citronu, hrst rozinek.

Postup přípravy

Z uvedených surovin vypracujeme na vále hladké těsto, které zabalíme do potravinové fólie a necháme půl hodiny v ledničce odpočívat.
Mezi tím si připravíme náplň: Nastrouhaná jablka s cukrem a 300 ml vody přivedeme k varu, vlijeme pudinkový prášek rozmíchaný ve 100 ml vody a minutu povaříme. Přidáme rozinky a citronovou šťávu. Náplň vychladíme.
Do vymazaného plechu nebo na pečící papír rozválíme větší část těsta, potřeme náplní a nahoru naskládáme proužky nakrájeného těsta. Pečeme v troubě předehřáté na 180-200°C (pekla jsem 35 minut.)

Klasika, která nikdy nezklame.

***

Dnes jsem dělala jinou náplň, jablka jsou pokrájená, podušená a bez rozinek.

Křehoučký a křupavý.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Paja 70 17. 11. 2020, 21:18
Paní Ivanko, ž Hery se také velmi dobře peče. Muž je ale šťoura a Heru nechce. Proto peču vše z másla. Já osobně zase až takové předsudky vůči Heře nemám, ale než to poslouchat ....... ,-)
Paja 70 15. 11. 2020, 0:59
Paní Ivanko, pekla jsem včera pozdě večer a ještě jsme v noci s mužem museli ochutnat. Chválil, ze prý je výborný. A má pravdu. Dala jsem víc jablek, asi 750g. A do náplně ještě cukr s rumovou příchutí a skoricovy cukr. Normálního cukru jsem dala minimálně. Máme hodně sladká jablíčka. Do těsta jsem dala máslo, ž Lidlu, 84% tuku a vyválelo se krásně. Dovoluji si oponovat, myslím, že na použitém tuku záleží. Zlatá Haná je asi málo mastná, tudíž těsto se drobilo. Paní, které se to stalo, zkuste z másla - tedy z kvalitniho másla, nejlépe českého. Zkusila jsem už několik receptů na tento křehký koláč, ale toto jednoznačně vítězí. Jablek se nám letos urodilo, bude často. Zdravím a pěkný víkend všem. P.
spero 15. 11. 2020, 19:53
@Paja 70 Pavlinko, děkuji Vám za krásný komentář i za zprávu ohleně tuku. Já jsem včera použila Heru a také to šlo dobře, se Zlatou Hanou nemám zkušenosti.
ajinkaj 15. 11. 2020, 16:25
@Paja 70 Máte pravdu, asi to bylo tím, Zlatá Hanka sice mastná byla, ale jak píšete, drobilo se to, příště zkusím z másla. jak jsem psala, bylo tolik kladných komentářů, že jsem vůbec nezapochybovala, že chyba je na mé straně. Proto jsem se ptala, čím by to mohlo být. Vůbec jsem nechtěla recept zpochybňovat.
mariana1 12. 11. 2020, 11:49
Já ho zrovna mám v troubě, peču ho pravidelně akorát jsem vynechala rozinky. Nestalo se mi nikdy, že by se mi nepovedl. Tuk používám podle toho, jaký najdu v ledničce. (clamp)
spero (upraveno) 15. 11. 2020, 19:49
@mariana1 Maruško, děkuji Vám za komentář. (F) (F) (F)
ajinkaj 11. 11. 2020, 11:47
Nevím proč, ale mě se nepovedl, může to být tím, že jsem dala místo másla Zlatou Hanku? těsto i po odpočinutí v lednici vůbec nedrželo při sobě, nešlo rozválet, trhalo se, tak jsem ho napačkala na plech. Při pečení nevyběhlo. Nevím, čím to může být, všechny přísady jsem dala včetně prášku do pečiva. Chuťově to není špatný asi díky náplni. V komentářích všichni chválí, tak je mi jasné, že problém je na mé straně...Použila jsem plech 40x30 jak bylo uvedeno, těsta bylo i dost málo. A.
spero (upraveno) 15. 11. 2020, 19:48
@ajinkaj Andrejko, mrzí mě, že jste byla zklamaná. Děkuji Vám za komentář.
kleop 30. 10. 2020, 17:18
Luxusni...
spero 31. 10. 2020, 19:49
@kleop Děkuji. (F)
Ivka56 14. 5. 2020, 14:39
Do koláčové formy 28cm stačí půlka dávky? Děkuji *-)
spero 14. 5. 2020, 20:56
@Ivka56 Ano, mělo by to stačit.
babetta 23. 10. 2019, 18:49
tak jako vždy,Vaše recepty nikdy nezklamou.Udělala jsem z polov.dávky do koláč.formy a fakt mňamka (Y)
spero 23. 10. 2019, 20:19
@babetta Děkuji Ivetko. Já ho dnes také upekla a právě jsem si na něm pochutnala. (hello)
ZuzkaLu 22. 10. 2019, 14:11
Opravdu výtečný. Upekla jsem do práce a všem moc moc chutnal. A jak nádherně provoněl dům (Y)
spero 22. 10. 2019, 19:05
@ZuzkaLu Mockrát Vám děkuji za krásný komentář. Právě jsem přemýšlela, co bych měla zítra upéct pro návštěvu a Vy jste mě inspirovala, udělám tento koláč. Díky. (F) (F) (F)
karma75 28. 4. 2018, 18:12
Tak tohle musím co nejdříve vyzkoušet (F) Vaše recepty jsou jedinečné (F)
spero 28. 4. 2018, 21:00
@karma75 Martinko, děkuji za krásné povzbuzení. (F)
krišon 28. 4. 2018, 16:40
U nás moc oblíbený a stále dávám víc a víc náplně a pořád je to málo (F)
spero 28. 4. 2018, 20:59
@krišon Alenko, děkuji moc za milý komentář. (F) (F)
Kunčice (upraveno) 27. 4. 2018, 10:37
Milá Ivanko! Moc dobrý koláč. V týdnu jsem ho pekla a ihned zmizel. Byl ihned vláčný. Mám ráda Vaše recepty, jsou boží a vždy k (zajic) . Díky, že se s námi dělíte o recepty. (clamp) (clamp) (clamp)
spero 28. 4. 2018, 20:58
@Kunčice Děkuji Vám za nádherný komentář. Moc si toho vážím. (F) (F) (F) Ani nevíte, jak velkou radost jste mi tím udělala.
superka 4. 11. 2017, 11:21
(Y) (Y) (Y) Moc dobrý koláč (clamp)
spero 4. 11. 2017, 20:35
@superka Martinko, děkuji za zprávu. (F) (F)
bakyka 2. 11. 2017, 23:21
výborné, já do jablečné náplně přidala ještě 2 hrsti nahrubo nasekaných vlašských ořechů a trošku mleté skořice (clamp)
spero 4. 11. 2017, 20:39
@bakyka Eliško, děkuji za dobrou zprávu. Krásně jste si to vylepšila. Ořechy milujeme, ty bych s radostí přidala také, jenže letos nám pomrzly a tak s nimi musím šetřit.
bakyka 4. 11. 2017, 21:57
@spero Ivanko, my takhle dopadli vloni, ořechy nám taky zmrzly, a to málo, co zbylo, nám někdo ukradl i s bedničkou :´(zato letos máme ořechů dostatek, už jsou pod zámkem, jen je vyloupat ,-)
zdenka54 2. 11. 2017, 20:05
Moc dobré těsto, náplň výtečná. Celkově symfonie pro chuťové pohárky.Nevím čím to je,že z docela obyčejných surovin je taková dobrota,holt Ivanka nezklame
spero 4. 11. 2017, 20:40
@zdenka54 Zdeničko, děkuji za moc milý komentář. (F) Takové pohlazení po duši. (child1)
Sobtik1 2. 11. 2017, 8:57
Koláček luxusní, jen se po něm zaprášilo (Y).Je jak od babičky, dělávala taky tak křehoučký.Budem píct častěji, jen příště dám ještě pod jablička meruňkovou marmeládu, mňam.Děkuji za receptík, ty Vaše recepty nikdy nesklamou (Y) Alča
spero 4. 11. 2017, 20:42
@Sobtik1 Alenko, děkuji Vám za milý komentář. Moc si té Vaší důvěry vážím. (F) (F) (hello)
KABELKAK 31. 10. 2017, 15:07
(L) Ivanko koláč se povedl. Je výborný. Díky (child1) (child2)
spero 31. 10. 2017, 21:01
@KABELKAK Jarmilko, moc Vám děkuji za komentář. Je to pro mě dobrá zpráva. (F)
zdenča50 28. 10. 2017, 15:00
Snad bude dobrý, už je v troubě. (jidlo)
spero 28. 10. 2017, 20:21
@zdenča50 Snad byl dobrý. Doufám, že už je snědený. (hello)
smolinka1 21. 10. 2017, 22:15
Koláčik je perfektný, dnes som robila, s cestom sa výborne robilo, pod jablčka som dala ešte aj tvaroh ja teda je (Y). Dokonca si ho pýta aj moja malá, ktorá moc koláče nemusí. :)
spero 22. 10. 2017, 0:28
@smolinka1 Darinko, to jste mě moc potěšila. Děkuji. (F) (F) (F)
michelka69 21. 10. 2017, 16:48
Náplň je skvělá, ale příště budu dělat těsto jako vždycky podle mého receptu po babičce z hladké mouky. Z té polohrubé to nějak není ono, navíc se mi to trhalo, když jsem dělala mřížky. Ale určitě se sní (C)
spero 22. 10. 2017, 0:29
@michelka69 Tak aspoň jste to zkusila.
laskonka333 20. 10. 2017, 17:05
(jablka)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie