Vepřové karé se žampiony a bramboro-petrželovými noky

Potřebné ingredience
* KARÉ: 500 g vepřového karé, 100 g slaniny, 250 g žampionů, 4 stroužky česneku, 1 cibule, mletá sladká paprika, drcený kmín, mletý pepř, sůl, hladká mouka na poprášení masa, olej na smažení, 50 ml vody na podlití (nebo vývaru), něco na zahuštění (instantní jíška, hraška...), na dochucení instantní šťáva na světlá masa (pokud se nepodlévalo vývarem); * NOKY: 500 g brambor, 50 g krupice, 50 g hladké mouky, 1 vejce, hrst nasekané petrželky, sůl
Postup přípravy
- maso nakrájet na plátky, osolit, opepřit a poprášit hladkou moukou
- slaninu pokrájet na kostičky
- cibuli pokrájet na jemno
- česnek pokrájet na tenké plátky
- žampiony očistit a případně pokrájet
Maso zprudka osmahnout na pánvi a odložit stranou.
Potom na pánev vložit slaninu + cibuli, chvíli restovat a pak přidat česnek + kmín a nakonec papriku.
Směs z pánve vložit do hrnce, na to rozložit maso, zasypat žampiony a podlít.
Pomalit na LOW 5-6 hodin (3,5l hrnec).
Nakonec maso vyjmout a omáčku podle potřeby dohustit a dochutit.
Bramboro-petrželové noky:
Brambory uvařit ve slupce a nechat vychladnout (ale klidně se dají použít i zbylé uvařené brambory).
Brambory v míse rozmačkat šťouchadlem, přidat vejce + petržel + vejce + sůl + krupici + mouku (tu přidávat postupně až do správné konzistence).
Vypracovat těsto.
Z těsta vyválet váleček a tloušťce asi jako prst a nožem nakrájet na válečky.
Válečky vařit ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu - plovoucí noky vylovit děrovanou naběračkou.

Suroviny na karé.

Nejprve připravit suroviny: maso nakrájet na plátky, osolit, opepřit a poprášit hladkou moukou, slaninu pokrájet na kostičky, cibuli pokrájet na jemno, česnek pokrájet na tenké plátky, žampiony očistit a případně pokrájet.

Maso zprudka osmahnout na pánvi a odložit stranou.

Potom na pánev vložit slaninu + cibuli, chvíli restovat a pak přidat česnek + kmín a nakonec papriku.

Směs z pánve vložit do hrnce, na to rozložit maso, zasypat žampiony a podlít.

Pomalit na LOW 5-6 hodin (3,5l hrnec). Nakonec maso vyjmout a omáčku podle potřeby dohustit a dochutit.

Suroviny na noky.

Uvařené brambory v míse rozmačkat šťouchadlem, přidat vejce + petržel + vejce + sůl + krupici + mouku (tu přidávat postupně až do správné konzistence).

Vypracovat těsto.

Z těsta vyválet váleček a tloušťce asi jako prst a nožem nakrájet na válečky. Válečky vařit ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu - plovoucí noky vylovit děrovanou naběračkou.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
