Moravský vrabec se špenátem a žitno-bramborovými knedlíky

Potřebné ingredience
* VRABEC: 500 g vepřové plece, 1 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, drcený kmín, pepř, 100 ml vody, hladká mouka; * ŽITNO-BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY: 500 g syrových oloupaných brambor, 100 g žitné celozrnné mouky, 100 g polohrubé pšeničné mouky, 1 vejce, sůl; * ŠPENÁT: špenátové listy (nebo protlak), cibule, smetana, vejce, česnek, sůl
Postup přípravy
Připravit suroviny - maso nakrájet na kostky, cibuli nakrájet na kostičky, česnek prolisovat a utřít se solí.
Cibuli vložit na dno hrnce.
Maso důkladně promatlat česnekem a rozložit na cibuli.
Podlít vodou, okmínovat, opepřit a poprášit troškou hladké mouky.
Pomalit 5 hodin na LOW (3,5l hrnec).
Na závěr podle potřeby zahustit (hraškou na zahušťování, jíškou...).
Žitno-bramborové knedlíky (à la chlupaté):
Brambory nastrouhat na struhadle s jemnými očky, trochu vymačkat a slít tekutinu.
Přidat obě mouky + vejce + sůl a vypracovat těsto.
Z těsta vytvořit knedlíčky nebo noky (dělám velikost cca míčku na ping pong).
Vařit v páře 15 minut.
Špenát:
Klasická úprava - špenátové listy podusit na nadrobno pokrájené cibulce, ke konci přidat smetanu, nakonec zamíchat žloutek nebo celé vajíčko a po odstavení dochutit česnekem utřeným se solí.

Moravský vrabec: Připravit suroviny - maso nakrájet na kostky, cibuli nakrájet na kostičky, česnek prolisovat a utřít se solí. Cibuli vložit na dno hrnce. Maso důkladně promatlat česnekem a rozložit na cibuli. Podlít vodou, okmínovat, opepřit a poprášit troškou hladké mouky.

Pomalit 5 hodin na LOW. Na závěr podle potřeby zahustit (hraškou na zahušťování, jíškou...).

Žitno-bramborové knedlíky (à la chlupaté): Brambory nastrouhat na struhadle s jemnými očky, trochu vymačkat a slít tekutinu. Přidat obě mouky + vejce + sůl a vypracovat těsto. Z těsta vytvořit knedlíčky nebo noky (dělám velikost cca míčku na ping pong).

Vařit v páře 15 minut.

Špenát: Klasická úprava - špenátové listy podusit na nadrobno pokrájené cibulce, ke konci přidat smetanu, nakonec zamíchat žloutek nebo celé vajíčko a po odstavení dochutit česnekem utřeným se solí.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu



