(recept
si oblíbili 3 návštěvníci)
TIRAMISU DORTÍK - lahodný dezert
Potřebné ingredience
Základní ingredience: 1 vyšší piškotový korpus nebo dva nízké, malý šálek oslazené silné kávy, kvalitní kakao. Ingredience-krém: 250 g mascarpone, 200 g čerstvé smetany na šlehání, 1 sáček vanilkového cukru (popřípadě moučkový cukr na doslazení podle podle chuti).
Postup přípravy
Příprava:
Předem uvaříme silnou kávu, osladíme ji a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku, kterou smícháme s mascarpone, cukrem (kdo chce, může přidat pár kapek kávy).
Pokud použijeme vyšší korpus, podélně ho rozřízneme. Spodní část použijeme jako základ, horní část rozdrobíme (spíše natrháme) na hrubé kousky, které odložíme na talířek bokem.
Pokud ale máme dva nižší korpusy, tak jeden použijeme jako základ pod krém a druhý rozdrobíme.
Dokončení:
Základní díl piškotového korpusu pokapeme kávou, potřeme vrstvou připraveného krému z mascarpone a pokryjeme kousky z piškotového korpusu, které rovněž pokapeme kávou.
Znovu natřeme krémem a vložíme další vrstvu piškotových kousků, zakápneme kávou - tak pokračujeme do spotřebování surovin, zakončíme krémem.
Tímto způsobem docílíme buď tvaru dortu (můžeme ho celý připravit v dortové formě) nebo vytvarujeme polokouli a nakonec hotový dezert rovnoměrně posypeme kakaem.
Dortík necháme několik hodin (nejlépe do rána) zaležet v ledničce, kde se všechny ingredience spojí a vzájemně chuťově prolnou. Dobré pochutnání.
Předem uvaříme silnou kávu, osladíme ji a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku, kterou smícháme s mascarpone, cukrem (kdo chce, může přidat pár kapek kávy).
Pokud použijeme vyšší korpus, podélně ho rozřízneme. Spodní část použijeme jako základ, horní část rozdrobíme (spíše natrháme) na hrubé kousky, které odložíme na talířek bokem.
Pokud ale máme dva nižší korpusy, tak jeden použijeme jako základ pod krém a druhý rozdrobíme.
Dokončení:
Základní díl piškotového korpusu pokapeme kávou, potřeme vrstvou připraveného krému z mascarpone a pokryjeme kousky z piškotového korpusu, které rovněž pokapeme kávou.
Znovu natřeme krémem a vložíme další vrstvu piškotových kousků, zakápneme kávou - tak pokračujeme do spotřebování surovin, zakončíme krémem.
Tímto způsobem docílíme buď tvaru dortu (můžeme ho celý připravit v dortové formě) nebo vytvarujeme polokouli a nakonec hotový dezert rovnoměrně posypeme kakaem.
Dortík necháme několik hodin (nejlépe do rána) zaležet v ledničce, kde se všechny ingredience spojí a vzájemně chuťově prolnou. Dobré pochutnání.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
spero
(upraveno)
15. 12. 2019, 22:13
Evulko, dortík se mi moc líbí.
Evula.U
(upraveno)
16. 12. 2019, 14:17
@spero
Ivanko, vyridim detem, budou radi. Ja delala spodek a oni to nazdobili. I kdyz to trochu pokrivili, ale pro ne, tak to pry ma byt. Ale dobrota to byla. Preji hezke vanocni svatky
spero
(upraveno)
20. 12. 2019, 17:45
@Evula.U
Mně se právě na tom líbí ta nesouměrnost. Má to něco do sebe. I Vám přeji krásné svátky.