Kynutá bábovka z remosky
Potřebné ingredience
200 g hladké pšeničné mouky, 50 g másla, 50 g cukru, 1 vejce, 14 g čerstvého droždí, 80 ml mléka, 50 g rozinek namočených v rumu (nebo namixovat s kandovaným ovocem), ½ lžičky strouhané citronové kůry, ½ lžičky vanilkového extraktu nebo pasty, špetka soli
Postup přípravy
Rozpis je pro formu o objemu 1,6 l (tady konkrétně je forma Silikomart Intreccio), pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Rozšlehat droždí + lžíce cukru + 1/3 mléka a nechat vzejít 10-15 minut.
Prošlehat vzešlý kvásek + vanilka + mléko + vejce + cukr.
Přidat mouku + sůl + citronovou kůru a hníst těsto 10 - 15 minut (těsto se bude začínat lesknout).
Přidat máslo, nakrájené na kostičky a hníst cca 15-20 minut, dokud nebude jemné a hladké, na "okénko" (přes těsto po natažení musí být vidět a nesmí se trhat).
Přidat rozinky a krátce zapracovat (vyhnětené těsto se nesmí chytat na stěny mísy).
Těsto v míse přikrýt a nechat nakynout na dvojnásobek (cca 1 hodinu).
Vykynuté těsto vyklopit na lehce pomoučený vál, zpracovat ve válec, nechat 5-10 minut odpočinout.
Z těsta vyválet žížalu takové délky, aby se vešla na dno formy a konce se daly spojit.
Vložit do formy, přikrýt a nechat znovu nakynout na dvojnásobek (cca 1 hodinu).
Péct v remosce cca 35 minut (zhruba v polovině přikrýt alobalem).
Nechat vychladnout na mřížce.
Rozšlehat droždí + lžíce cukru + 1/3 mléka a nechat vzejít 10-15 minut.
Prošlehat vzešlý kvásek + vanilka + mléko + vejce + cukr. Přidat mouku + sůl + citronovou kůru a hníst těsto 10 - 15 minut (těsto se bude začínat lesknout).
Přidat máslo, nakrájené na kostičky a hníst cca 15-20 minut, dokud nebude jemné a hladké, na "okénko" (přes těsto po natažení musí být vidět a nesmí se trhat).
Přidat rozinky a krátce zapracovat (vyhnětené těsto se nesmí chytat na stěny mísy). Těsto v míse přikrýt a nechat nakynout na dvojnásobek (cca 1 hodinu).
Vykynuté těsto vyklopit na lehce pomoučený vál, zpracovat ve válec, nechat 5-10 minut odpočinout. Z těsta vyválet žížalu takové délky, aby se vešla na dno formy a konce se daly spojit.
Vložit do formy, přikrýt a nechat znovu nakynout na dvojnásobek (cca 1 hodinu).
Péct v remosce cca 35 minut (zhruba v polovině přikrýt alobalem). Nechat vychladnout na mřížce.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé