Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Kynutá bábovka z remosky

0.0
Kynutá bábovka z remosky

Potřebné ingredience

200 g hladké pšeničné mouky, 50 g másla, 50 g cukru, 1 vejce, 14 g čerstvého droždí, 80 ml mléka, 50 g rozinek namočených v rumu (nebo namixovat s kandovaným ovocem), ½ lžičky strouhané citronové kůry, ½ lžičky vanilkového extraktu nebo pasty, špetka soli

Postup přípravy

Originální recept na velkou bábovku najdete zde: https://www.vune-chleba.cz/2020/04/babovka-na-nedeli/


Rozpis je pro formu o objemu 1,6 l (tady konkrétně je forma Silikomart Intreccio), pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).

Rozšlehat droždí + lžíce cukru + 1/3 mléka a nechat vzejít 10-15 minut.

Prošlehat vzešlý kvásek + vanilka + mléko + vejce + cukr.
Přidat mouku + sůl + citronovou kůru a hníst těsto 10 - 15 minut (těsto se bude začínat lesknout).

Přidat máslo, nakrájené na kostičky a hníst cca 15-20 minut, dokud nebude jemné a hladké, na "okénko" (přes těsto po natažení musí být vidět a nesmí se trhat).

Přidat rozinky a krátce zapracovat (vyhnětené těsto se nesmí chytat na stěny mísy).
Těsto v míse přikrýt a nechat nakynout na dvojnásobek (cca 1 hodinu).

Vykynuté těsto vyklopit na lehce pomoučený vál, zpracovat ve válec, nechat 5-10 minut odpočinout.

Z těsta vyválet žížalu takové délky, aby se vešla na dno formy a konce se daly spojit.
Vložit do formy, přikrýt a nechat znovu nakynout na dvojnásobek (cca 1 hodinu).

Péct v remosce cca 35 minut (zhruba v polovině přikrýt alobalem).
Nechat vychladnout na mřížce.

Rozšlehat droždí + lžíce cukru + 1/3 mléka a nechat vzejít 10-15 minut.

Prošlehat vzešlý kvásek + vanilka + mléko + vejce + cukr. Přidat mouku + sůl + citronovou kůru a hníst těsto 10 - 15 minut (těsto se bude začínat lesknout).

Přidat máslo, nakrájené na kostičky a hníst cca 15-20 minut, dokud nebude jemné a hladké, na "okénko" (přes těsto po natažení musí být vidět a nesmí se trhat).

Přidat rozinky a krátce zapracovat (vyhnětené těsto se nesmí chytat na stěny mísy). Těsto v míse přikrýt a nechat nakynout na dvojnásobek (cca 1 hodinu).

Vykynuté těsto vyklopit na lehce pomoučený vál, zpracovat ve válec, nechat 5-10 minut odpočinout. Z těsta vyválet žížalu takové délky, aby se vešla na dno formy a konce se daly spojit.

Vložit do formy, přikrýt a nechat znovu nakynout na dvojnásobek (cca 1 hodinu).

Péct v remosce cca 35 minut (zhruba v polovině přikrýt alobalem). Nechat vychladnout na mřížce.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie