Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 44 návštěvníků)

Mašinka Tomáš synovi k narozeninám

0.0
Mašinka Tomáš synovi k narozeninám

Potřebné ingredience

- světlý korpus, tmavý korpus - pláty na plechu jako na roládu, nesrolovat!- krém máslový- hmota na potahování, například MMF

Postup přípravy

Postup jsem aktualizovala v lednu 2009 zde: http://rybi-cka.blog.cz/0901/jak-na-masinku-tomase

http://www.cakes.cz/viewtopic.php?t=212&start=40

následuje postup, ale jelikož se s místním editorem nejde lépe domluvit, není to zcela přehledné. Kdyžtak zkuste ten odkaz na cakes, tam je to vcelku OK.

obr.1. Model

obr.2. Model poslouzil k vyrobe formicky na tvar a kolecka. Byla pouzita jenda mala kostka modelovaci hmoty tuhnouci na vzduchu, viz hrackarna, cena 29 Kc, tuhe to bylo tusim za cca 24 hodin.

Tvar a vubec veskera modelovaci a otahovaci hmota je z marschmallow, puvodne bile pulky bonbonu, podvozek dobarveny cervene praskovou barvou jahodovou. Modra hmota byla ze smoulu, vysla svetle modra a taky jsem ji dobarvila praskovou. Po masince se chystam konecne poridit gelove barvy, mozna mohla bt barevne hezci.

obr 3. pri obtiskovani je dobre mit placku hmoty poprasenou skrobem, aby se do formicky neprilepila. Oprasi se to pak snadno steteckem. Vytlacenou tvar a kolecka jsem pak na potrebnou velikost upravila vykrojenim (treba i stamprli, ta mela spravny rozmer) aby mi to nezustalo ve stamprli nebo v krouzku prilepene, pomazala jsem hranu stamprle ztuzenym tukem.

obr. 4. kolecka a tvar se susila cca 4 dny a neuschlo to uplne, stale je to trochu mekke, zuby si na tom nevylame...

obr.5. svetly korpus - oba korpusy jsme po vytazeni z trouby jeste teple zakryla dalsim pecicim papirem a poradne zatizila, aby byl co nejhutnejsi a tudiz pevny.

obr.6. tmavy korpus - klasika na roladu, jen ze 4 vajec se snehem. Pridala jsem jen cca 25g Hery a spetku prasku do peciva. (na jedno vejce jinak 1 lzice cukru a 1 lzice polohr. mouky).

obr.7. Vykrajovani korpusu probihalo s pravitkem a podle modelu cimz byla synova hracka. Podvozek byl tvoren vzhuru nohama - vlastne kolama.

obr.8. teprve po potazeni cervenou hmotou byl postaven jak ma byt.

obr.9. Pak doslo taky na telo dortu, promazavala jsem vrstvy skutecne jen lehce. Mela jsem strach, aby se mi to neklatilo a bylo dostatecne tuhe pro vykrajovani presnych tvaru.

obr.10. Ano, vsimave cukrarky si jiste vsimly hrudky v kremu - to je ten pudink z Gustinu. Ja ho snad nikdy do toho kremu nevymicham dokonale. Proto tu trosku kremu na zdobeni na povrchu jsem delala jen maslo+cukr, ten byl hladky.

obr.11. Potahovani tela bylo opravdu napinave. Udelala jsem chybu, z nedostatku casu a odkladu pokracovani prace mi korpus v mrazaku uplne zmrznul, coz zpusobilo roseni potazenych casti dortu - vlim teplotniho rozdilu. Takze jinak krasna sametova hmota z marschmallows (proto ji mam rada) se mi na dorte pekne "potila" a co chvili jsme ji "pudrovala" skrobem pomoci stetecku. Dort byl presto hodne leskly, priste si musim dat pozor. Hrany zezadu se nedaly rozumne vtvarovat, stale mi odstavaly rohy jako u ubrusu a tak jsem je doslova odstrihla nuzkama - to zpusobilo zaroven pritisknuti obou okraju k sobe a vytvoreni hezke hrany vlacku. Ty nuzky jsem jako fintu vycetla nekde na netu.
Potahovaci hmota musela byt prehnuta pod korpus, pac podvozek mel mensi pudorys, tak aby to na vlaku neviselo jako hadr...

obr.12. Cerne zdobeni. To byl hokus pokus - nemam cernou barvu a bez internetu (zapojili nam ho dnes!) jsme nemela sanci prohledat vsechny weby, abych zjiostila, ktere barvy dohromady daji cernou. Tak jsem to zkusila jako s bonbonama marschmallow - chtela jsem pendrek, ale sehnala jsem jen bonbony Lekorky, z nich jsem okrajela pryc ty barevne casti, ty cerne stredy jsem oplachla v sitku vodou, aby se rozpustily barevne zbytky cukru a soupla na mikrotenovem sacku do mikrovlnky. A ejhle, opravdu to taky povolilo a slo prohnetat jako marcipan a valet a vykrajovat. Jen je to hodne horke (anebo nic nevydrzim), doporucuju pracovat s tim pres mikroten a treba i v rukavici, pres sacek prohnetat rucne a vyvalet valeckem - taky mezi dvema mikroteny. Dve cerne placky jsem si pripravila taky v predstihu nekolika dnu, jako hmotu, formicky, koelcka a tvar.

obr.13. Hotovo - oci jsem nakreslila nakonec jen centrofixem. Kolecka jsou k podvozku jen prilepena kremem, tvaricka je jistena pulkou paratka, je tezsi nez kolecka. Kominek samozrejme taky na paratku. Uhli je z tech lekoricovych stredu bez nahrivani, jen nakrajeno na pidikosticky.
Na zaverecne fotce chybi jeste ten modry "druhy komin" - ani nevim, jakou mival na masinkach funkci. Manzel trval na tom, ze ho tam musim domodelovat a jestli pry nemam zbytek modre hmoty, ze to udela sam z plasteliny... Pry jak muzu zapomenou na tu nejjednoduzsi cast cele masinky. Ale taky byl z ni nadseny....

Hm, nezapomnela jsem na neco? Jo! Schvalne, na fotce 13. chybi jeste jeden drobny detail... ... absenci 4 svicek nepocitam

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

natmeg 9. 10. 2008, 8:23
Paní Marcelo, moc děkuji za pomoc. Dortík jsem dělala podle Vašeho receptu. Bohužel se moc nepovedl. Byl moc velký a těžký. Nedařila se mi potahovací hmota, ale chutově byl moc dobrý. Ten Váš je naprosto senzační (Y) |:o) |:o)
Monona2 14. 7. 2008, 16:16
To je prostě úžasný (^) (Y) (Y) (Y) (Y) Já to chci umět taky. :-) Simona
monik 8. 6. 2008, 20:57
Nádhera, obdivuji vaši trpělivost (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
rybickarybka 9. 6. 2008, 16:24
@monik Děkuji, za dva tydny mne ceka dalsi, snad se povede stejne 8-|
fyjona 3. 6. 2008, 12:14
:-o :-o :-o (clamp) (clamp) (clamp)
rybickarybka 3. 6. 2008, 21:48
@fyjona Děkuji, mela uspech a v cervnu ji budu delat zas 8-|
hrujda 14. 5. 2008, 20:43
|:o) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Leeila 12. 5. 2008, 22:57
:-o To musela být obrovská piplačka a hned je to snězený (clamp) (clamp) (clamp)
Mirka1 12. 5. 2008, 16:24
No tak to teda :-o :-o :-o :-o :-o,jste moc šikovná a opravdu je super (Y) (Y) (Y) (Y) k nepoznánííí od hračky
MAMEMIMOMU 12. 5. 2008, 9:58
Perfektní, nádherný dortík |:o) (clamp) |:o) (clamp), jste moc šikovná (Y) (Y) (Y)
rybickarybka 11. 5. 2008, 23:34
Ahoj jmenovkyně! Tykání je OK, tykejte mi všichni! Říkáš já a kouzelnice? a co jsi teprve ty? To pak uz nejde ani slovně pojmenovat, ty máš jeden dort za druhym skvost a mne se obcas neco povede, v tom je rozdil. Ale za pochvalu moc děkuju (L) Fakt potěší! A s mašinkou se pak pochlub i na liv, abych ji zaznamenala, dik (L)
Zrušený účet 11. 5. 2008, 21:52
Mašinka je naprosto dokonalá. Prostě nejsou v písemném projevu dostatečné superlativy, abych popsala tuto nádheru. My se známe z Livingu, takže zůstanu u tykání jestli to nevadí. Navíc tady jsem teprve zjistila, že se jmenuješ stejně jako já. ;-) Návod je perfektní. Určitě ho využiji, protože v červenci mám objednávku právě na mašinku Tomáše. Jsi dortová kouzelnice. (clamp)
rybickarybka 11. 5. 2008, 21:46
Moc Vám všem děkuju za pochvaly, i s odstupem mi dělají velkou radost. Jediné, co můžu k mašince ještě dodávat je to, že jsem opravdu překonala sama sebe a pro přístě už mám nasazenou příliš vysokou laťku (^) kterou už asi nepřekonám . Ale snažit se budu!
puacek 21. 1. 2011, 13:42
@rybickarybka (L) (L) (L) Dortík je naprosto úžasný!!!!!! (L) (L) (L) Kdo mi ho upeče tady v Ostravě???????? (box) (box) J sice peču všechno sama, ale potahování marcipánem, to je moje noční můra :´( :´( :´(
onasi 12. 5. 2008, 8:40
@rybickarybka Marcel, my se budeme těšit i na ostatní dorty, pokud je vložíte... Jsem moc ráda, že jste vložila Vašeho Tomáše, bylo mi trapně, když mi maminky chválily toho mého, přitom jsem věděla, o kolik hezčího jste vytvořila Vy! Je opravdu jedinečný!!! (clamp) (clamp) (clamp) a určitě to nebyl "úlet", VY prostě šikovná jste... (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
Nikra 11. 5. 2008, 21:05
Téééda :-o :-o :-o, to je snad nejhezčí mašinka Tomáš, kterou jsem viděla (clamp). Jste jednička (Y) (Y)
Willow M 11. 5. 2008, 19:33
Krááásnááá, to musela být piplačka (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
janina74 11. 5. 2008, 15:11
týýýý brďo :-o :-o :-o :-o "rybičko" (H) to je mazec |:o) |:o) |:o) už se těším na další poklady ;-) třeba mufinky a maximufiny (H) (H) (H) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Vlasta V. 11. 5. 2008, 10:23
:-o :-o (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
masuha 11. 5. 2008, 9:22
neni co dodat,nadhera (^) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (L)
keki0 11. 5. 2008, 9:07
JÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉ!!!!!!!! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
onasi 11. 5. 2008, 9:04
jééé, Marcelko, ano, to je ona, ta Vaše mašinka, podle které jsem se pokoušela tvořit tu mou!!! díky moc za inspiraci a postup! (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L)
Init 11. 5. 2008, 8:39
Teda Marcelko, ta je nádherná a musela Vám dát šíleně práce, ale výsledek dokonalý (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
Edicek 11. 5. 2008, 7:44
Marcelko, jste šikovná. Mašinka je nádhernáááááááááá. |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie