Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 11 návštěvníků)

Slíbený recept na dort

0.0
Slíbený recept na dort

Potřebné ingredience

Vejce, krupicový cukr, hladká mouka, příp. ořechy nebo kakao.Krém: máslo, moučkový cukr, vanilkový puding, rum, příp. kakao, čokoláda. Marmeláda.Na ozdobu: čokoládu, polevu, marcipánové ozdoby, lentilky, příp. další a další dobrůtky na ozdobu dle fantazie.

Postup přípravy

Základní recept na dort je v tomto poměru:
1 vajíčko, 2,8 dkg krupicového cukru, 3 dkg hladké mouky.
Dle velikosti formy dělám dort ze 6 - 8 vajec. Toto je na základní bílé těsto, ale můžete udělat dort kakaový, ořechový nebo kokosový. Stále je ale nutné dodržet váhu jednotlivých přísad a proto váhu např. ořechů musíte odečíst z váhy mouky o to jí dát méně.
Postup:
Oddělit žloutky od bílků a trochu cukru promíchat se žloutky. Z bílků ušlehat sníh, přidat cukr a ušlehat do tuha. Lehce do této hmoty vmíchat žloutky s cukrem a mouku, příp. kakao nebo ořechy.

Krém: 250 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový puding, 1/2 l mléka, rum dle chuti
Na krém nepoužívám žádný šlehač ani mixér - vše se tře ručně.
Nejprve si v míse utřeme změklé máslo s cukrem do hladka. Dále si v mléce uvaříme puding a ve studené vodní lázni za stálého míchání schladíme. Jakmile máme cca stejnou teplotu utřeného másla s cukrem i pudingu, opatrně puding vmícháváme po troškách do másla. Dále dochutíme rumem - cca 3 lžíce. Do bílého dortu můžeme krém obarvit kakaem nebo nastrouhanou čokoládou. Výborně také chutná krém s troškou mleté kávy.

Jakmile máme nachystaný vychládlý korpus i krémy, rozřízneme korpus na 3 cca stejně vysoké pláty. Mezi ně vždy na jednu stranu natřeme marmeládu a na druhou krém cca 3 - 5 mm. Zkoušíme prstem, stejnoměrnou výšku na celém dortě a následně přiklopíme na část potřenou marmeládou. Až máme dort promazaný, lehce ho kolem potřeme krémem, aby se vyrovnaly nerovnosti. Boky pak obalíme kokosem, ořechy nebo ozdobíme lentilkami, atd.

Dort můžeme na povrchu nazdobit krémem nebo čokoládovou polevou )já používám rozpuštěnou čokoládu na vaření se 100% tukem.
Další zdobení je na vaší fantazii :-))
Přeji úspěšné pečení a s příštím dortem dodám i obrázkový postup.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lstarmanova 26. 4. 2010, 21:09
Moc krásné dorty! (clamp) (clamp) (clamp) |:o) |:o) |:o) Jen bych se chtěla zeptat,lentilky vám nepustí barvu do krému? Jednou jsem je dala den dopředu na dort a ráno byl krém zabarvený (N) (N)
Zuzana.V 2. 2. 2011, 14:00
@lstarmanova Dobrý den, velice se omlouvám, že jsem nereagovala na váš dotaz, ale nevšimla jsem si. Lentilky sice barvu pouští, ale až po delší době. Když dělám dort, tak lentilky dává až na konec a hned ho dávám do lednice. Bez problému vydrží do druhého dne bez zabarvení.
belohi 20. 5. 2008, 18:07
Krásné dorty,ty lentilky na tom dvouposchoďovém vypadají úžasně. Beru si to do hlavy jako tip!!!!! Moc hezký!!!! (Y)
Zuzana.V 20. 5. 2008, 19:41
@belohi Mockrát děkuji :-) :-) a ať se Vám dortík podaří.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie